Soğutma makinesi yüzde 70 enerji tasarrufu

Soğutma makinesi yüzde 70 enerji tasarrufu sağlıyor -Yeni üretilen Octosense adlı cihaz ile endüstriyel soğutma sektöründe kullanılan enerjide yüzde 70 oranında enerji tasarrufu sağlandığı bildirildi -Cantek Yönetim Kurulu Başka


ANTALYA (A.A) - Antalya Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Cantek Soğutma Makineleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 10 yıllık Ar-Ge çalışmalarının sonucunda geliştirdiği Octosense adlı cihaz ile endüstriyel soğutma sektöründe kullanılan enerjide yüzde 70 oranında enerji tasarrufu sağlandığını bildirdi.
     Cantekin dünya soğuk depolama sektörü literatürüne kazandırdığı ve patentini aldığı akıllı soğutma makineleri Octosense cihazına, Uluslararası Teknik Gözetim Birliği (TUV) soğuk odalarda yüzde 70 oranında enerji tasarrufu sağladığına dair rapor verdi.
     Cantek Soğutma Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, fabrikada düzenlediği basın toplantısında, cihazla ilgili sunum yaptı. Sunumun ardından basın mensuplarına fabrikayı gezdiren Karaca, cihazın üretim aşamalarını anlattı.
     Karaca, Octosense ile dünyada soğutma üretiminin değişeceği bir döneme girileceğini belirterek, Octosensenin Cantekin dünya piyasasına kazandırdığı yeni bir kavram olduğunu, devletin enerji tasarrufuna yönelik üretimleri teşvik etmesi gerektiğini söyledi.
     Yeni nesil soğutma makinelerinin müşterisiyle ilişki kurduğunu ve daha az elektrik kullanmasına imkan sağladığına dikkati çeken Karaca, cihazın ne kadar elektrik tüketildiği hakkında bilgi verdiğini, dünyanın en gelişmiş soğutma cihazlarından olduğunu anlattı.
     Akıllı olan makinenin müşterisine göre çalışmasını ve durmasını analiz ettiğini ifade eden Karaca, Makine uzaktan izlenmeye bağlanabilir. Cihazın üzerinde sıcaklık skalası ve altında da saati var. Bu ürünle ilgili 10 yıldır çalıştırdığımız bir Ar-Ge birimimiz var. 5 yıldan beri akıllı soğutma cihazları üzerine çalışıyoruz. Cihaz akıllı olmasının yanı sıra kullanıcısı ile dost, kullanıcısı ile iletişim kuran bir makineyi piyasaya sürüyoruz dedi.
     Hem Türkiyede hem de dünyada ilk defa bir soğutma makinesinde akıllı soğutma mantığı geliştirildi diyen Karaca, öncelikli hedeflerinin Türk firmalarını cihazla buluşturmak olduğunu, daha sonra Avrupaya büyük bir portalla ürünü satmak istediklerini belirtti.
     Soğuk Oda Kontrol Cihazı Verimlilik Ölçümü Testini rekor bir başarıyla tamamladıklarını anlatan Karaca, şöyle konuştu:
     20 günlük iki aşamalı ve çapraz test sonucunda soğutma odasının sıcaklığı Octosense ile kontrol edilmiş, yapılan testlerin elektrik tüketimleri ve defrost sonucu ortaya çıkan drenaj suyu miktarları kayıt altına alınmıştır. Testin her iki aşamasında da geliştirilen Octosense modeli ile yönetilen soğuk odada muadillerine göre yüzde 54.59 daha az defrost drenaj suyu çıkardığı tespit edilmiştir. Toplam enerji tüketimlerine bakacak olursak, birinci ve ikinci aşamada Octosense ve standart tip 974 model soğuk oda kontrolörü ile elektrik tüketimleri karşılaştırıldığında, Octosensenin bu süre zarfında yapmış olduğu ortalama elektrik enerji tasarrufu yüzde 70dir.
     Türkiyede soğuk odalarda yılda 1 milyar avro elektrik tüketimi gerçekleştiğini, üretim girdilerinde elektriğin en yüksek gider olduğunu vurgulayan Karaca, Octosense ile soğuk odalarda servis riskinin azalacağını, ürün saklamanın kolaylaşacağını, elektrik tüketiminin asgari düzeye ineceğini söyledi.
     Karaca, ayrıca Amerikan ordusuna soğuk tabut, İngiliz Kraliyet ailesi mutfaklarına soğuk oda gönderen, Afrikada bazı ülkelere tematik kar mekanları kurma çalışmalarında bulunan Cantekin dünyada 10 bine ulaşan müşteri portföyüne sahip olduğunu bildirdi.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Soğutma makinesi yüzde 70 enerji tasarrufu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER