Sökede yaban domuzu sorununa çözüm aranıyor

Sökede yaban domuzu sorununa çözüm aranıyor


AYDIN (A.A) - Söke Ziraat Odası, yaban domuzlarının ekili arazilere verdiği zararları engellemek için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne başvuruda bulundu.
     Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, yaptığı yazılı açıklamada, Söke Ovasında toplam 475 bin 595 dekar alanda ürün yetiştirildiğini, bu alanlara yaban domuzlarının büyük zarar verdiğini ifade etti.
     Kocabaş, yaban domuzunun verdiği zararın önlenmesi için doğal yollarla mücadele yapılmasını istediklerini kaydederek, şöyle devam etti:
     Domuzların sayılarını dengede tutan, Anadolu Parsı başta olmak üzere, sırtlan, ayı, çakal, kurt gibi birçok yırtıcının yok olduğu ya da çok azaldığı görülmektedir. İnsan baskısı altında kalan ve sürekli doğal yaşam alanları daralan yırtıcılar, daha yükseklere ya da farklı alanlara gitmektedir.
     Bir seferde yaklaşık 6-12 arasında yavru yapan domuzların sayıları, yırtıcıların azalmasıyla birlikte kontrol altında tutulamamaktadır. Yaban domuzu, geniş tarım arazilerimizde tüm yıl yetiştirilen ürünleri zarara uğratarak, üreticilerimizin emeklerini yok etmekte ve ekonomik zarara uğramasına neden olmaktadır.
     Kocabaş, üreticilerin mal kayıplarının yanında, sürü olarak gezen yaban domuzlarının insana saldırması nedeniyle de tehlike yarattığını belirterek, Sürek avına izin veriliyor, fakat sürek avından sonra da kaçak domuz etinin piyasaya girmesi tehlikesi göz önünde bulundurulduğunda doğal yollarla bu populasyonun azaltılması gerektiğini düşünüyoruz. Söke Ovasının ve kapsamındaki arazilerinin Türkiye üretimine olan katkısı ve üretimindeki kalite ile rekoltenin devamlılığının sağlanması için yaban domuzu nedeniyle yaşanan kayıplara engel olabilmek için ve ekolojik dengenin yeniden sağlanması açısından sürek avının dışında doğal yollarla da mücadele yapılmasını, çakal, tilki gibi yırtıcı hayvanların doğaya salınmasını istiyoruz dedi.
    
     Muhabir: Muzaffer Yavaşoğlu / Suat Deniz / Binnaz Ersoy
     Yayıncı: Bahri Okumuş
<< Önceki Haber Sökede yaban domuzu sorununa çözüm aranıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER