Soyadını bile mesleğinden alan 70 yıllık

Soyadını bile mesleğinden alan 70 yıllık semerci -Babasının mesleğine devam ederek 70 yıldır geçimini semercilikle sağlayan 80 yaşındaki Mustafa Semerci, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini yapan pek kimse kalmadığı için kendisine gel


ANTALYA (A.A) - Bekir Bektaş - Babasının mesleğine devam ederek 70 yıldır geçimini semercilikle sağlayan 80 yaşındaki Mustafa Semerci, ilerleyen yaşına rağmen mesleği yapan pek kimse kalmadığı için kendisine gelen siparişleri yapmayı sürdürüyor.
     Kepezaltı Mahallesinde yaşayan, yaz aylarında ise Konyaaltına bağlı Doyran mevkisindeki tarlasına ektiği buğdaylarla ilgilenmek için kurduğu çadırda kalan 80 yaşındaki Mustafa Semerci, burada 70 yıllık mesleğini de yaşatmaya çalışıyor.
     AA muhabirine, Et üstüne bina yapıyoruz diyerek mesleğini tanımlayan Mustafa Semerci, soyadlarını meslekten alacak kadar meslekle bütünleştiklerini belirterek, 5 kardeşin en büyüğü olduğunu, mesleği semercilik yapan babasının yanında 10 yaşlarındayken öğrendiğini söyledi.
     Yaklaşık 70 yıldır semercilik yaptığını, tüm varlığını semercilik sayesinde edindiğini dile getiren Semerci, Semercilik dediğiniz et üstüne bina yapmak. Ben de babamdan 70 yıl önce öğrendiğim bu işle, et üstüne bina yaparak ekmeğimi kazandım. Babam da gençliğinden beri bu işle uğraştı. Gücü yettiği yere kadar semer yaptı. 2 sene önce 105 yaşındayken vefat ettiğinde bana da bu zanaati miras bıraktı dedi.
     Biri kız 8 çocuğunun hepsinin okuduğunu anlatan Semerci, Çocuklarımdan mesleğimi öğrenen olmadı. Kimisi öğretmen, kimi işadamı, kimi esnaf oldu. Hepsini bu işten kazandığım parayla okuttum diye konuştu.
    
     -Eşek ölür kalır semeri...-
    
     Mustafa Semerci, son yıllarda semerciliği yapan pek kimsenin kalmadığını vurgulayarak, bölgede eşek sayısının azalmasına bağlı olarak semer ihtiyacının da azaldığını söyledi.
     Kendisini tanıyanların ve semere ihtiyacı olanların hala ihtiyaçları olması halinde semer yaptırdıklarını anlatan Semerci, bu meslek için bir hayli yaşlandığını, yakın zamanda mecburen bırakacağını kaydetti.
     Mustafa Semerci, Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri atasözüne atıfta bulunarak, Benim eserlerim de yaptığım semerler ile gücüm yettiğince yetiştirdiğim, meslek sahibi yaptığım çocuklarım. Ama semer yapımı zor iş. Ben de artık yaşlandım. Daha uzun süre bu işi yapabilecek gücüm kalmadı dedi.
     Semer yapımının özel dikkat ve ustalık gerektirdiğini belirten Semerci, semerin iyi yapılmaması halinde eşeğin huysuzluk yapabileceğini ifade etti. Semer yapımında kullanılan malzemelerin bulunmasının artık güçleştiğini anlatan Semerci, mesleğin zamanla kaybolmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.
     Semercilikten eskisi kadar iyi gelir elde edilmediğine dikkati çeken Semerci, yeni bir semerin 250 ile 350 lira arasında satıldığını, ancak son yıllarda yeni semer yapımından çok 120 ile 180 lira arasındaki fiyata semer tamiratı yaptığını söyledi.
    
     -Mustafa dedenin gençlere öğüdü: Sabır ve tevekkül-
    
     Mustafa Semerci, mesleğinin sabırlı ve dikkatli olmayı da öğrettiğini vurgulayarak, gençlere de sabırlı ve dikkatli olmayı, usanmadan çalışmayı tavsiye etti.
     Çocukluğunda ve gençliğinde zor günlerden geçtiğini kaydeden Semerci, şöyle dedi:
     Mesleğimin en büyük kazanımlarından biri, sabrı bu sayede öğrenmem oldu. Hayatımda karşılaştığım güçlüklere, mesleğin öğrettiği sabırla karşı koydum. Şimdi gençler imkanları daha fazla olmasına rağmen daha sabırsız. Bizler okuyamadık, görgümüz, bilgimiz o günün şartları yüzünden daha azdı. Ama şimdi gençler daha şanslı. Her şeyleri var. Ona rağmen daha sabırsız davranıyorlar. Mutlu, uzun, sağlıklı yaşayabilmek ve başarılı olabilmek önce sabırlı olmak ve tevekkül etmekten geçiyor.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Soyadını bile mesleğinden alan 70 yıllık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER