Spastik engelli genç, duygularını yazarak anlatıyor

Spastik engelli genç, duygularını yazarak anlatıyor -17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde 5 katlı binanın enkazından çıkarılan spastik engelli Ömer Alikılıç, özel bir program aracılığıyla bilgisayar kullanıp, yerel bir gazetede köşe yazarl


SAKARYA (A.A) - Çağrı Turgut - 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde 5 katlı binanın enkazından çıkarılan spastik engelli Ömer Alikılıç, özel bir program aracılığıyla bilgisayar kullanıp, yerel bir gazetede köşe yazarlığı yapıyor.
     Sakaryanın Serdivan ilçesinde anne ve babasıyla yaşayan 24 yaşındaki Alikılıç, doğum sırasında oksijensiz kaldığı için spastik engelli olarak dünyaya geldi. Engeli nedeniyle okula gidemeyen, ağabeyinin desteğiyle okuma yazma öğrenen Alikılıç, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde 5 katlı binanın enkazında kaldı.
     Depremden 4 saat sonra çevredekiler ve ailesi tarafından sıkıştığı yerden çıkarılan, kardeşini depremde kaybeden Alikılıç, yaşadığı olumsuzluklara rağmen hayata küsmedi. Ellerini hareket ettiremeyen Alikılıç, özel bir program aracılığıyla bilgisayar kullanıyor.
     Günlerini Sakaryada yayımlanan yerel bir gazete için köşe ve şiir yazarak geçiren Alikılıç, Saklı Sızım adlı ilk şiir kitabını 3 yıl önce yayımladı. Alikılıç, Sadece Yazdım adlı ikinci şiir kitabını çıkarmaya hazırlanıyor.
    
     -Baba Alikılıç-
    
     Baba Mustafa Alikılıç, AA muhabirine spastik kelimesini oğlunun dünyaya gelmesiyle öğrendiklerini belirterek, oğlunun gelişimi için çeşitli egzersizler yaptıklarını ve başarılı sonuçlar aldıklarını söyledi.
     Oğlunun konuşamadığını, yürüyemediğini ve ellerini kullanamadığını dile getiren Alikılıç, Ömer konuşamıyordu ama başıyla gösteriyordu, kendisiyle bu şekilde anlaşıyorduk. Okul çağı geldiğinde okula gönderemedik. Çok engelli olduğu gerekçesiyle okullar kabul etmedi. Doktorları ise eğitim almasını söylüyordu ama yapamadık. O yıllarda abisi de okula gidiyordu, ben okumak istiyorum dedikçe abisi ona fişler yazıp vermeye başladı. Oyuncak gibi fişlerle oynarken okumayı çözdü diye konuştu.
     Baba Alikılıç, oğlunun söylediklerini anlamakta güçlük çekince 29 harf ve çeşitli rakamlardan oluşan, Ömerin çenesi adını verdikleri bir tablo geliştirdiklerini, oğlunun ne söylemek istediğini tablodaki harfleri işaret etmesiyle anlayabildiklerini belirterek, Tablo yere düştüğünde, Ömer çenen düştü deyip espri yapıyoruz dedi.
    
     -Depremde 4 saat enkazda kaldı-
    
     Alikılıç, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde enkazda kaldıklarını, Ömerin depremden fazlasıyla etkilendiğini ve psikolojisinin bozulduğunu ifade etti.
     Ömeri İstanbuldaki Erol Sabancı Spastik Çocuklar Rehabilitasyon Merkezine götürmeye başladıklarını anlatan Alikılıç, şöyle devam etti:
     Haftada bir kez Ömeri eğitime götürdük, oğlum istekli olduğu için programı çabuk öğrendi. Rehabilitasyon merkezi, bilgisayar programını hediye etti, ardından Ömer şiir ve köşe yazısı yazmaya başladı. Bilgisayarı klavyesiz, ... vurarak kullanıyor. MSN ve Facebook üzerinden görüşmeler yapmaya başladı. Görüşmeler esnasında hoşlandığı kızlar olmuş, onlara şiir yazmaya başladı. Ömerin şiirlerini topladık ve 2010da Saklı Sızım adlı şiir kitabı çıkardık.
     Amatördü ama en azından Ömerin duyguları bir kitapta iki kapağın arasına girmişti. Şiirlerinde yalnızlık, sevgi ve aşk konuları üzerinde duruyor. Ömer, Yazılarımla öne çıkmak istiyorum, engelimle değil diyor. Sokakta giderken acınmaktan nefret ediyor. Engelimi şikayet etmiyorum diyor ve bu şekilde engelli ve engelsiz insanlara örnek olmak istiyor.
     Ömerin yerel bir gazetede haftada bir gün köşe yazdığını dile getiren Alikılıç, oğlunun köşesinde gündemle ilgili düşüncelerini anlattığını bildirdi.
     Oğlunun Hayata mektup yazmak, sansürsüz, günümüzde ilişkiler gibi makaleler yazdığını ifade eden Alikılıç, İçinden geldiği gibi yüreği o gün ne diyorsa onu yazıyor, hala yazmaya devam ediyor. Ömerin iyi bir okuyucu kitlesi var, bu durumdan çok memnun şeklinde konuştu.
     Alikılıç, oğlunun müzik dinlemeyi ve sinemayı sevdiğini, sinemaya fiziksel koşulları uygun olmadığı için gidemediğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Spastik engelli genç, duygularını yazarak anlatıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER