SÜde, Türkiye

SÜde, Türkiye-Macaristan ilişkileri paneli düzenlendi


KONYA (A.A) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Türk-Macar İşadamları Derneği ve Mimar Mühendisler Grubunun işbirliği ile Türkiye-Macaristan Ticari, Tarihi, Kültürel İlişkileri ve Geleceğe Dönük Projeksiyonu konulu panel düzenlendi.
     Süleyman Demirel Kültür Merkezindeki panelde konuşan SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için panelin önemli bir fırsat olduğunu, Türkiye ile Macaristan arasında eğitim ilişkilerinin de artırılması için atılacak adımların iki ülke arasındaki ilişkileri bir adım daha ileriye götüreceğini söyledi.
     Üniversite olarak uluslararası işbirliği anlaşmalarına her zaman önem verdiklerini aktaran Gökbel, SÜ olarak ortak kültüre sahip olduğumuz Macaristan üniversiteleri ile her türlü iş birliğine açık olduğumuzu ve bundan da büyük onur duyacağımızı belirtmek isterim dedi.
     Mimar ve Mühendisler Grubu Konya Şube Başkanı Arif Kösen ise Türklerin ve Macarların tarihin en erken dönemlerinden itibaren tanışıp, birbirlerini etkileyen iki toplum olduğunu, bu yüzden ortak bir tarihe sahip olduklarını söyledi.
     Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor da tarihteki Türk-Macar ilişkilerini anlatarak, Macarların ve Türklerin birbirine çok benzediğini, bunu Konyayı ziyaretinde de gördüğünü belirtti.
     Osmanlının Macaristan topraklarında birçok eser bıraktığına dikkati çeken Gabor, Gazi Kasım Paşa Camii, Gül Baba Türbesi, Zigetvar Süleyman Paşa Camii, Osmanlı hamamları gibi önemli eserler hala bugün ziyaretçilerin ilgisini toplayan en önemli eserlerdir. Bu eserlerin hakkıyla korunmasında ortak etnik köken, tarih, dostluk ve minnettarlık bağlarının önemli bir etkisi var diye konuştu.
     Panele, SÜ Rektör Yardımcıları Mustafa Şahin ve Tahir Akgemci, SÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Haşim Karpuz, Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Mimar-Mühendisler Grubu Genel Başkanı Avni Çebi, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Basir Gülüm
     Yayıncı: Ahmet Kayır

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER