Suçluyla mücadelede iğneyle kuyu kazıyorlar

Suçluyla mücadelede iğneyle kuyu kazıyorlar -Erzurumda, bilgisayara kayıtlı yaklaşık 10 bin zanlının saç, burun, göz, kafa yapısı ve yüz şekillerinden yola çıkan Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ekipleri, faili belir


ERZURUM (A.A) - Selami Küçükoğlu - Erzurumda, bilgisayara kayıtlı yaklaşık 10 bin zanlının saç, burun, göz, kafa yapısı ve yüz şekillerinden yola çıkan Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ekipleri, faili belirlemede yüzde 70-75 oranında başarı sağlıyor.
     Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, suç ve suçlularla mücadelede teknik ve fiziki takibin büyük önem taşıdığını söyledi.
     Delillerin toparlanmasında ve eşkal belirlemede profesyonel bir ekibe sahip olduklarını belirten Yıldız, "Türk Polis Teşkilatı, son yıllarda gelişen, artan trendiyle önemli bir ivme kazanmıştır. Hizmette gelişen teknolojiyle birlikte, personelimizin profilini yükseltmek için sürekli çalışmalar yapıyoruz. Yapılan çalışmalar sayesinde ekiplerimizin olayları aydınlatma başarısı ortalamaların üstünde" dedi.
     Yıldız, günde ortalama 6-8, yılda yaklaşık 2 bin 800 olaya bakan ekiplerin, en büyük amacının kişilerin hak ve özgürlüklerini korumak olduğunu dile getirdi.
    
     -"Her suçta bir dokunuş vardır"-
    
     DNA veya bir parmak izinden yola çıkarak aydınlatılan olayların dışında, ilginç ayrıntıların da suçluların yakalanmasında büyük rol oynadığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
     "Artık bir tanığı tespit edip, sanığı konuşturmak veya adalet önüne çıkartmak yetmiyor. Günümüzde delil, iz ve emareden sanığa gitmek çok önemli sayılıyor. Her suçta, bir dokunuş vardır. Suçluların ardından bıraktığı izleri tespit etmek ve kişiye ulaşmak için izlediğimiz teknik yollar, olayın ardından akıllarda oluşan soru işaretlerinin tamamının ortadan kaldırılmasını sağlıyor. Bazen kar üzerindeki bir çift ayakkabı izinden, bir saç telinden ya da binlerce kişinin DNA testinden tek bir zanlıya ulaşmak mümkün. Ekiplerimiz, eşkal belirlemede kullandığı yöntemle on bin kişinin fotoğrafından yeni bir fotoğraf ortaya çıkartıyor ve olayın failine benzerlikte standartların üstünde başarı sağlıyor."
     Yıldız, Olay Yeri İncileme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğünün, sahip olduğu donanımlı laboratuvarlardan çevre illerin de büyük ölçüde yararlandığını belirterek, "Şubemiz sadece Erzurum için değil, aynı zamanda bölge illeri için de önemli bir konuma sahip. Aydınlatılan her olay yeni bir tekniğin gelişimini sağlıyor. Yaşadığımız olaylar bize gösteriyor ki; sizin tespitiniz teknik tespite, ciddi bir doneye dayanmıyorsa o olayla ilgili herkesin bir fikir yürütme hakkı ortaya çıkar. Fikir yürütme olabilir, biz fikir yürütmeleri kabul ediyoruz ama tespitleriniz teknik bilgiye dayanmıyorsa akıllardaki sorular artar. Olayın tarafları, mağduru, müştekiyi ikna etmek için maddi deliller önemlidir" şeklinde konuştu.
    
     -"Kardaki ayakkabı izinden faile ulaşıldı"-
    
     Yıldız, delillerin karartılmaması ve olay yerinin olduğu gibi bırakılmasının suçluya kolay ulaşmayı sağlayacağını, bu nedenle vatandaşa da görevler düştüğünü vurguladı.
     Erzurumda meydana gelen bir kapkaç olayını kardaki ayak izinden çözdüklerini anımsatan Yıldız, şöyle devam etti:
     "Vatandaşımızdan beklentimiz çok büyük. Maddi delililerin karartılmaması için vatandaş karşılaştığı bir olayda herhangi bir şeye dokunmamalı. Anında 155 Polis İmdat hattını arayarak durumu bildirmeli. Öncelik insan hayatı, bunu asla unutmamalıyız. Vatandaşımız olayların aydınlatılmasında ne kadar çok yardımcı olursa suçluların adalet önüne çıkması o kadar kısa sürer. Yaşanan bir kapkaç olayı kar üzerindeki ayakkabı izinden çözüldü. Ayakkabının şekli belirlendi ve müştekinin verdiği eşkal doğrultusunda telefon alım satımı yapan bir iş yerinde fail, çalıntı malı satmak isterken suç üstü yakalandı."
    
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Suçluyla mücadelede iğneyle kuyu kazıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER