Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure

Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure Günü etkinlikleri


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Muharrem Ayının 10uncu gününe rastlayan Aşure Gününde Mevlananın Torunu Sultan Divani Hazretlerinin anılması amacıyla hazırlanan Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure günü etkinlikleri önümüzdeki hafta başlıyor.
     Afyonkarahisar Belediyesinden yapılan açıklamada, bu yıl 4üncüsü gerçekleştirilecek etkinliklerde, Mevlevi-Türbe Camisi bahçesinde 40 hafızın dualarıyla 40 kazanda aşure pişirileceği ve dağıtılacağı belirtildi.
     40 Hatimli Şifalı Aşure etkinliğinin, 29 Kasım perşembe günü Afyonkarahisar Mevlevihanesi bahçesinde ikindi namazının ardından yapılacağı, Aşure Duası ile başlayacak etkinliklerde aynı gün Atatürk Kapalı Spor Salonunda saat 19.30da Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu sema gösterisi sunacağı kaydedildi.
     30 Kasım cuma günü cuma namazından sonra Mevlevi Türbe Camisi başta olmak üzere birçok noktada şifalı aşure dağımı gerçekleştirileceğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar ifade edildi:
     Muharrem Ayında icra edilen aşure pişirme geleneği, Anadoluda halen çok önemseniyor. Bu gelenek, Mevlevihanelerde de özenle icra ediliyor ve 16ncı yüzyılda Afyonkarahisar Mevlevihanesinde Sultan Divani zamanında daha renkli törensel bir hüviyet kazandı. Mevlevihane bahçesine kurulan kazanlarda, dervişlerin aşure karmasının çok ilgi gördü ve bu gelenek diğer mevlevihanelere de taşındı. Konya Mevlevihanesinden sonra en önemli Mevlevihane olan Afyonkarahisar Mevlevihanesinde, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından devam ettirilen bu gelenek, 29-30 Kasımda gerçekleştirilecek.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER