Suriyede din adamlarının kaçırılması

Suriyede din adamlarının kaçırılması -Antakya Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Hurigil: "Bu ve buna benzer olayların bir daha yaşanmaması ve bir an önce din adamlarının bırakılıp kiliselerine dönmeleri en büyük dileğimiz"


HATAY (A.A) - Antakya Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, Suriyede kaçırılan din adamlarıyla ilgili "Bu ve buna benzer olayların bir daha yaşanmaması ve bir an önce din adamlarının bırakılıp kiliselerine dönmeleri en büyük dileğimizdir" dedi.
     Hurigil, Antakyada bulunan cemaat ve kanaat önderleriyle Ortodoks Kilisesinde düzenlediği ortak basın açıklamasında, Hatayın yüzyıllardan beri dünyanın aradığı, barış içinde bir arada yaşama, medeniyetler ittifakı, dinler arası diyalog gibi kavramların merkezi olan müstesna bir toprak parçası olduğunu belirtti.
     Allahın yüceliğini ve emirlerini yaymaya çalışan ve sadece maneviyata hizmet eden din adamlarının kaçırılmasından büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Hurigil "Bu ve buna benzer olayların bir daha yaşanmaması ve bir an önce din adamlarının bırakılıp kiliselerine dönmeleri en büyük dileğimizdir" dedi.
     Musevi Cemaati Vakıf Başkanı Şaul Cenudioğlu ise Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ve Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahimin kaçırılmalarının kendilerini derinden üzdüğü söyledi.
     Din adamlarının bir an önce serbest bırakılması temennisinde bulunan Cenudioğlu "Önümüzdeki hafta kutlanacak Paskalya Bayramında kaçırılan metropolitlerin de aramızda olması için dua edeceğiz dedi.
     Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Domenico Bertogli de tüm kutsal kitaplarda "Birbirinize karşı sevgi içinde yaşayınız" diye emredildiğini ifade ederek kaçırılan iki metropolit için tereddüt içinde olduklarını, bir an önce serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.
     Alevi Cemaati adına konuşan Nasreddin Eskiocak ise din adamlarının kaçırılmasına anlam veremediklerini belirterek "Bu din adamlarını, siyasete karışmayan insanları esir almak, onların huzurlarını kaçırmak ve onların maneviyatlarını kırmak hiç akıl karı değildir. Bu hareket insanlık dışıdır" dedi.
     Vakıflı Köyü Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar da, Hatayda çok farklı cemaatlerin, farklı kültürlerden insanların bir arada kardeşçe yaşadığını, kimsenin birbirini Arap, Türk, Ermeni olarak görmediğini, herkese sadece insan gözüyle bakıldığını kaydetti.
     Hiçbir ideolojinin insan hayatından daha kıymetli olduğunu düşünmediğini belirten Çapar "Bütün dünyada yapılan zulümlerin acısını kalbimizde yaşıyoruz. Suriyede yaşanan olayların bir an önce son bulmasını istiyor, savaşla hiçbir ilgisi olmayan metropolitlerin de bir an önce serbest bırakılmasını istiyorum" diye konuştu.
     Antakya Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Doğum ise din adamlarının kaçırılması ve bugüne kadar onlardan hiçbir haber alınamaması üzerine kaygılarını kamuoyuna duyurmak istediklerini ifade etti.
     Paskalya Haftası boyunca dualarının metropolitlerin ve bütün darda olan insanların feraha kavuşması yönünde olacağını belirten Doğum, din adamlarının bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
     Basın açıklamasının ardından üç semavi dine mensup farklı mesleklerden kişilerin yer aldığı Antakya Medeniyetler Korosu Türkçe ve Arapça ilahi okudu.
     Toplantıya, Hatay Müftü Vekili Cafer Erol, Samandağ Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı Başkanı Dimyan Emektaş, Antakya Ortodoks Kilisesi Pederi Jan Dellüller ve Antakya Medeniyetler Korosu Derneği Başkanı Yılmaz Özfırat katıldı.
    
     Muhabir: Emin Sansar-Halit Demir/İsmihan Özgüven
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Suriyede din adamlarının kaçırılması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER