Suriyedeki olaylar

Suriyedeki olaylar -Halep kentinden gelen 11 kişilik aile, Silifke ilçesindeki yakınlarının yanına yerleşti


MERSİN (A.A) - Suriyenin Halep kentinde devam eden olaylardan kaçan 11 kişilik Türkmen aile, Silifke ilçesindeki akrabalarının yanına sığındı.
     Kara yoluyla Kilise, oradan da Silifkeye gelen 11 kişilik Türkmen aile, daha önce sürekli görüştükleri Silifkede yaşayan Bayraktar ve Parlatanlar ailelerinin yanına geldiler. Suriyeden gelen aile, burada kendilerine tahsis edilen bir eve yerleştirildi.
     Suriyeden gelen aileden Abdulkadir Osfera, gazetecilere yaptığı açıklamada, Halepte yaşamın iyice zorlaştığını ve ailesiyle bir otomobille Türkiyeye giriş yapıp canlarını zor kurtardıklarını kaydetti.
     Halepin adeta bir hayalet şehri andırdığını ifade eden Osfera, "Muhaliflerin bulunduğu bölgelere elektrik verilmiyor. Akşam olduğunda da sokaklar tam bir hayalet şehri andırıyor. Güvenlik problemi, şehrin sayılı sivil sakinini de akşamları dışarı çıkmaktan korkutuyor. Keskin nişancılar nedeniyle insanlar, her köşe başında ölümle burun buruna. Aylardır aynı sokaklarda devam eden savaş, her iki tarafı da yordu. Artık ortalıktaki cesetler bile toplanmıyor. Şehirde durma noktasına gelen hayatta, insanlar yiyecek ekmek, yakacak mazot bulamıyor. İnsanlar karnını doyuracak ekmek dahi bulamıyor" dedi.
     Silifkeye gelen Türkmenleri sahip çıkan ailelerden Almanya Silifkeliler Derneği Başkanı Kerim Parlatan da Halepteki Türkmenlerle akrabalıklarının Osmanlı dönemine dayandığını vurguladı.
     Suriyenin Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde olduğu dönemlerde dedelerin Silifkeye geldiğini, bir kısmının ise orada kaldığını hatırlatan Parlatan, "Biz oradaki akrabalarımızla sürekli görüşüyorduk. Ancak Suriyede iç savaş başlayınca oradaki akrabalarımızın bir çoğu yaşamını yitirdi. Hala orada yaşayan ve buraya gelmek isteyen akrabalarımız var" dedi.
     Akrabalarının Türk vatandaşlığına geçmek ve Türkçe öğrenmek istediklerini vurgulayan Parlatan, "Halepli akrabalarımız için elimizden gelen desteği vereceğiz. Orada yaşananları bizlere anlattıklarında ürperdik. Yaşananlar gerçekten vahşet. İnsanın kanının donmaması mümkün değil. Devlet yetkililerimizin de bu akrabalarımızın Türk vatandaşlığına geçmesi konusunda yardım etmelerini bekliyoruz" diye konuştu.
    
     Muhabir: Hüseyin Haskan / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER