Suriyedeki olaylar

Suriyedeki olaylar -Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Kilise gelen Suriyelilere, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar da yardım eli uzatıyor -İHH Gönüllüsü Orhan Aydın: -Bunlar tamamen mağdur insanlar. Ya bombardımandan kaçmışlar


KİLİS (A.A) - Orhan Çiçek - Ahmet Ekinci - Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Kilise gelen Suriyelilere, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar da yardım eli uzatıyor.
     Ülkelerinde bir yılı aşkın süredir devam eden olaylar nedeniyle Türkiyeye sığınan Suriyeliler, Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantepte kurulan toplam 8 çadır ve Kilisteki 12 bin kişilik konteyner kentte barınıyor. Buralarda kalan Suriyelilerin tüm ihtiyaçları, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı ve il valilikleri tarafından karşılanıyor.
     Sınır illerinden Kilise gelen ve kendi istekleriyle konteyner kentte kalmak istemeyen Suriyelilere ise yardım gönüllüleri ve hayırsever vatandaşlar da yardımcı olmaya çalışıyor.
     Özellikle Halepte yaşanan son saldırılar sonrasında artan geçişler nedeniyle Kiliste 300 evde yaklaşık 3 bin Suriyelinin kaldığını belirten yardım gönüllüleri, Halepteki kuşatmanın kalkmasıyla bu sayının daha da artacağını ifade ediyor.
     İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) gönüllüsü Orhan Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kiliste barınan 300 aileye ulaşarak, bu ailelerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını belirtti.
     Kiliste çok sayıdaki eski evi Suriyelilerin kalması için hazırladıklarını ifade eden Aydın, bu çerçevede en çok mindere ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
     Bunlar tamamen mağdur insanlar. Ya bombardımandan kaçmışlar ya da savaşan mücahitlerin aileleri. Durumları çok acı, hiç iyi değil diyen Aydın, Türk halkının Suriyeliler konusunda çok duyarlı olduğunu, onlara yardım edip, her türlü desteği vermeye çalıştığını vurguladı.
     Evlere taşınan Suriyelilere mahalle sakinlerinin de yardımcı olduğunu, kendi aralarında gerekli yardımı yaptıklarını aktaran Aydın, İki ülke halkı arasında büyük bir köprü atıldı dedi.
    
     -Evini Suriyelilere açtı
    
     Evinin bir odasını gece ansızın gelen Suriyeli ailelere kalmaları için veren Nuriye Kuş da tek odada 30u aşkın kişinin kalmaya çalıştığını ifade etti.
     Gelen kişiler arasında en fazla 3 günlük bir kız bebeğinin de bulunduğunu anlatan Kuş, Annesi yakınlarına bırakmış. Onlar da alıp buraya getirmişler. Adının Zeynep olduğunu söylediler. Daha göbeği üzerinde diye konuştu.
     Suriyede Esed güçlerine karşı savaşan yakınları bulunduğu için görüntü alınmasını ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen Suriyeliler ise ülkelerinde bir insanlık dramı yaşandığını ifade ederek, kendilerine evlerini açan ve yardımda bulunan Türk vatandaşlarına teşekkür etti.
     Suriyeliler, ülkelerindeki olayların bir an önce son bulmasını ve yeniden ülkelerine dönmeyi ümit ettiklerini dile getirdi.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER