Suriye sınırında ölü bulunduğu iddia edilen

Suriye sınırında ölü bulunduğu iddia edilen asker -Hatayın Hassa ilçesinde yaklaşık 20 yıl önce tezkeresine 3 gün kala firar ettiği ve Suriye sınırında ölü bulunduğu iddia edilen Batmanlı er Nihat Özcanın, Beşiri ilçesindeki mezar


BATMAN (A.A) - Hatayın Hassa ilçesinde, yaklaşık 20 yıl önce tezkeresine 3 gün kala firar ettiği ve Suriye sınırında ölü olarak bulunduğu iddia edilen er Nihat Özcanın mezarının açılması kararı, toprak ıslak olduğu ve açılması halinde delil kaybı olacağı gerekçesiyle ertelendi.
     Milli Egemenlik Mahallesindeki ilçe mezarlığında bir araya gelen Nihat Özcanın kardeşi Şeyhmus Özcan, baba Fahrettin Özcan, anne Naime Özcan, İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği (HÜR-DER) Batman Şube Başkanı avukat Serkan Ramanlı ve Özcanın yakınları, mezarı açacak ekibin gelmesi için bir süre bekledi.
     Daha sonra, avukat Ramanlının yaptığı görüşmeler sonucunda, savcılık yetkililerinin mezarın ıslak olduğu, delillerin zarar görebileceği gerekçesiyle mezarın 3 ay sonra açılmasına karar verdiği öğrenildi.
     Özcanın kardeşi Şeyhmus Özcan, mezarlıkta gazetecilere yaptığı açıklamada, kardeşinin ölümü üzerine yaklaşık 20 yıldır hukuk mücadelesi verdiklerini ifade ederek, son zamanlarda Ergenekon türü soruşturmalardan cesaret aldıklarını söyledi.
     Başta Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, İçişleri ve Adalet bakanlıkları ile TBMM İnsan Hakları Komisyonu olmak üzere birçok kuruma başvurduklarını ifade eden Özcan, şöyle konuştu:
     Başvurularımız neticesinde, İnsan Hakları Komisyonu sayesinde sivil, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül sayesinde de askeri soruşturma açıldı. Zaman aşımına girmemesi için bir şekilde soruşturmanın hızlandırılmasını istiyoruz. Aslında tutanaklar incelendiğinde kardeşimin kimler tarafından öldürüldüğü bellidir. Tutanaklarda bu açıkça görülüyor. Olayın aydınlatılmasını istiyorum. Mezar ıslak olduğu gerekçesiyle açılması 3 ay sonraya ertelendi. Zaman aşımına girerse olay zaten kapanacak. Kardeşime şehitlik statüsü verilmesini, itibarının geri verilmesini istiyorum.
     Baba Fahrettin Özcan ise, oğlunun o dönem teğmen olarak görev yapan kişi tarafından öldürüldüğünü iddia ederek, faillinin bulunmasını istedi.
     Oğlunun mezarı başında gözyaşı döken anne Naime Özcan ise, acısının hiç dinmediğini, oğlunun suçsuz yere öldürüldüğünü söyledi.
    
     -Tezkereye 3 gün kala firar iddiası-
    
     Avukat Serkan Ramanlı da Özcanın Hatayın Hassa ilçesinde askerlik görevini yaparken, 25 Ekim 1994 günü firar ettiği ve sonrasında Suriye sınırlarında vücuduna isabet eden 2 kurşunla hayatını kaybettiği şeklinde ailenin bilgilendirildiğini söyledi.
     Ancak tezkeresine 3 gün kalan bir askerin firar etmesine neden olacak hiç bir gerekçenin olamayacağını, o dönemde derinlikli bir araştırma ve otopsi yapılmadan soruşturmanın kapatıldığını savunan Ramanlı, şöyle dedi:
     Ailenin 20 yıla yakın süredir hukuk mücadelesi devam etmiştir. Ancak bugüne kadar, ciddi bir sonuç elde edilememiştir. Aile oğullarının firar ettiğine inanmamaktadır. Askeri personelin beyanlarına istinaden, Nihat Özcanın komutanları tarafından öldürüldüğü ve bu öldürme hadisesinin de üstünün örtülmesi için böyle bir firar senaryosu hazırlandığı şeklinde ciddi kuşkularımız var. Bu iddiaların araştırılması bakımından ailenin yıllardır süren hukuk mücadelesinin ardından Meclis İnsan Hakları Komisyonunun da talebi üzerine Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı bu olayı yeniden ele almış ve gerçeklerin ortaya çıkarılması, faillerinin bulunup cezalandırılması için öncelikle sağlıklı bir otopsi yapılması konusunda karar kılınmıştır.
     Bu kapsamda Batman Cumhuriyet Başsavcılığınca mezarın açılması ve otopsi yapılmak üzere İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmesi kararı alınmıştı. Dün itibariyle bu mezarın açılması gerekiyordu. 18 Mart törenleri nedeniyle ertelenmişti. Mezarın açılmasına refakat amacıyla geldim. Ancak savcılığın yeniden erteleme kararı aldığını, buna gerekçe olarak ise balçığın cesede nüfuz etmesi nedeniyle birçok delilin elde edilemeyeceği beyan edilmesi üzerine savcılık mezar açma işlemini bugün itibariyle ertelemiştir. Yağışların durması toprağın kurumasının ardından yaz aylarında tekrar açılmasını uygun görmüşler.
    
     -Artık hiç bir şey gizli kalmıyor-
    
     Ramanlı, olayın ekim ayı itibariyle 20 yılını dolduracağını, zaman aşımı süresinin hızla işlediğini ifade ederek, sürekli ertelemenin, soruşturmanın zaman aşımı sebebiyle ortadan kaldırılmasına neden olacağını kaydetti.
     Bu sürede sadece otopsi raporu ile yetinilmemesi gerektiğini, Nihat Özcanın askerlik yaptığı dönemde kendisi ile birlikte görev yapan tüm askerlerinin ifadesinin alınması gerektiğini belirten Ramanlı, Artık hiç bir şey gizli kalmıyor. Yapılan suçlar, birbir ortaya çıkıyor. Nihat Özcanın görev yaptığı Hassa ilçesi Gökhan Karakolunda 1994 yılı ekim ayında kendisi ile birlikte görev yapan askerlere büyük sorumluluk düşmektedir. Davet beklemeden bildiklerini açıklamaları gerekir.
    
     Muhabir: Meral Özdemir-Ümit Özdal-Ahmet Tadık
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Suriye sınırında ölü bulunduğu iddia edilen Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER