Suyu kesilen köylü çareyi yağmur suyunda

Suyu kesilen köylü çareyi yağmur suyunda buldu -Zonguldakın Ereğli ilçesinde elektrik borcu yüzünden ana su deposundan faydalanamayan köy sakinleri, çatı oluklarını depoya aktararak biriktirdikleri yağmur suyundan ihtiyaçlarını


ZONGULDAK (A.A) - Mustafa Kemal Bektaş - Zonguldakın Ereğli ilçesinde elektrik borcu yüzünden ana su deposundan faydalanamayan köy sakinleri, çatı oluklarını depoya aktararak biriktirdikleri yağmur suyundan ihtiyaçlarını gideriyor.
     Danişmentli köyünde, vatandaşların ortak kullandıkları ana deponun su dağıtım motorunun yaklaşık 62 bin liraya ulaşan elektrik borcunun ödenmemesi nedeniyle vatandaşlar kullanma ve içme suyu sıkıntı yaşıyor.
     Bazı köy sakinlerinin çatıların oluklarını depoya aktararak biriktirdikleri yağmur sularını çamaşır yıkamakta ve temizlikte kullanırken, bazıları da evlerinin arasındaki kuyulardan çektikleri borularla ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor.
    
     -Gökten su boruları geçiyor-
    
     Köy sakinlerinden Ahmet Karadeniz, AA muhabirine, yaklaşık 3 aydır su sıkıntısı çektiklerini, ana deponun elektrik borcu nedeniyle mağdur olduklarını söyledi.
     Karadeniz, su ihtiyacını köy çeşmeleriyle yağmur sularını biriktirerek karşıladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Aslında bizim su sıkıntımız yok. Muhtarımızın ödemediği elektrik faturaların bedelini ödüyoruz. Bizden alınan su bedelini muhtarımız gidip yatırmamış, kuyuda elektrik kesik ve evlerde su akmıyor. Yaklaşık 62 bin lira elektrik borcu var. Biz ton başına 2 lira para ödüyoruz. Ödediğimize dair makbuzlarımız elimizde var. Sularımız kesilince köyde bazı noktalarda bulunan kuyulara elektrikli motor ve borular bağladık. Kuyu başlarında çok sayıda elektrik kablosu ve priz oluştu. Çocuklarımızı kuyulara yaklaşmaması konusunda uyarıyoruz. Bakın her köyden elektrik telefon hatları geçer, bizim köyümüzde bunların yanında gökyüzünden bir de su boruları geçiyor.
     Şerif Doğru (65) da herkesin evine su getirebilmek için birbiriyle yarıştığını belirterek, Muhtar su sorununu çözemedi. Evimin suyunu şu an kuyudan sağlıyorum. Yemeğimizi bile sağlıksız koşullarda temin ettiğimiz sudan yapıyoruz dedi.
     Besima Yılmaz, sürekli kendilerinden su için para istendiğini ileri sürerek, Bizim evimizin çatısından gelen yağmur sularını depoya biriktiriyoruz. Bununla hem çamaşırımızı hem bulaşığımızı yıkıyoruz. Ayrıca çocuklarımız bile bu suları ısıtarak banyo yapıyorlar. Yetkililerden biran önce bu sorunun çözümünü istiyoruz dedi.
     Kübra Duman (60) da abdestlerini bile taşıma suyla aldıklarını, çeşmeden su taşıyacak kimseleri olmadığından zorluk yaşadıklarının kaydetti.
    
     -Devlet gerekli yatırımı yaptı-
    
     Köy Muhtarı Ercan Yılmaz ise konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, su sıkıntısının yaşandığını doğru olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Allah devletimizden, sayın valimiz ve kaymakamımızdan razı olsun. Geçen yıl yaklaşık 100 bin lira harcanarak devletimiz su hatlarını tamamen yeniledi. Gereken tüm yatırımı yaptı. Ana hatlarımızın demirden ve eski oluşu su kayıplarına neden oluyordu. Ana depodan basılan su pek çok noktaya istenilen seviyede ulaşmıyordu. Bu sorunlar giderildi. Ancak basmış olduğumuz su ile vatandaştan aldığımız para denk olmayınca borç birikti. Geçtiğimiz günlerde köydeki vatandaşımızla toplantı yaptım. Vatandaşlardan bu borcun ödenmesi için köy ihtiyar heyeti olarak karar aldık. 62 bin lira tutarındaki borcu, ilgili şirket 9 takside böldü. Hane başına belirli ücret ödenerek borcun kapatılmasını planlandık ama köy sakinleri kabul etmedi. Ben köyümü susuz bırakmadım. Köy halkından duyarlı olup köy muhtarlığına yardımcı olmasını istedim. Vatandaştan makbuz karşılığı toplanan paralar tamamen elektrik parasına ve köyde yapılan hizmetlere harcanmıştır.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Suyu kesilen köylü çareyi yağmur suyunda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER