Tam tahıl ekmek, hastalıklara kalkan oluyor

Tam tahıl ekmek, hastalıklara kalkan oluyor -Başbakan Erdoğanın Beyaz ekmeği sofralarımızdan kaldıralım açıklamalarına destek veren uzmanlar, sofraların vazgeçilmezi olan beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tüketmenin, diyabet,


SİVAS (A.A) - Önder Felek - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, tam tahıl ekmeğin, diyabet, kalp damar rahatsızlıkları, hipertansiyon ve kanser gibi ölümcül birçok hastalığa kalkan olduğunu bildirdi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyasında yaptığı Beyaz ekmeği sofralarımızdan kaldıralım açıklamasına uzmanlar da destek verdi.
     CÜ Öğretim Üyesi Koçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, modern toplumlarda ekmek çeşitlerinin fazlalaştığını, Türkiyede yaygın olarak beyaz ekmek tüketildiğini, tam tahıl, kepek, çavdar, mısır ve yulaf ekmeğin ise daha az tercih edildiğini belirtti.
     Talep ve tüketim alışkanlığı nedeniyle fırınlarda en fazla beyaz ekmek yapıldığını ifade eden Koçoğlu, ekmek yapımı için en elverişli unun ise buğdaydan elde edildiğini vurguladı.
     Koçoğlu, buğday ununun elde edilişi hakkında şu bilgileri verdi:
     Buğday tanesi 3 bölümden oluşuyor. En dışında kabuk denilen kepekli bölüm var. Bunun içinde en büyük hacmi oluşturan endosperm denilen karbonhidrat ve proteinden oluşan bölüm yer alıyor. Endospermin içinde ise öz dediğimiz çekirdek kısım var. Beyaz ekmek yapımında sadece endosperm denilen kısım kullanılıyor. Dolayısıyla biz beyaz ekmek açlığımızı gideren karbonhidrattan ve proteinden oluşan endosperm yiyoruz. Buğday tanesinin yüzde 14ünü oluşturan, içerisinde lif, B Grubu vitaminler, selenyum ve çinko gibi mineraller bulunan kepek kısmı ile mineraller, B vitaminleri ve omega 3-6 yağ asitleri bulunan öz kısmı beyaz ekmekte kullanılmıyor. Öz, unun raf ömrünü uzatmak için çıkartılıyor.
     Beyaz ekmeğin kan şekerini yükselterek insülin ihtiyacını artıracağını, diyabet, şişmanlık, dolaylı olarak kolesterol, kalp damar rahatsızlıkları ve hipertansiyona yol açacağını anlatan Koçoğlu, yine yeterli lif bulunmadığı için bağırsaklardaki zararlı maddelerin kısa sürede atılamayacağını belirtti.
     Koçoğlu, kanserojen maddelerin bağırsakta uzun süre kalarak, kanser riskini artırdığına, hemoroid ve safra taşı gibi rahatsızlıklara da yol açtığına dikkati çekti.
    
     -Maliyeti daha düşük-
    
     Koçoğlu, 100 kilo buğdaydan beyaz ekmek için 60 kilo, tam tahıl için 99 kilo un elde edilebildiğini belirterek, Maliyet olarak tam tahıl daha düşük ancak fırıncılar talep nedeniyle beyaz ekmek üretiyor. Yine raf ömrünün kısa olması tam tahıl ekmeğin dezavantajı dedi.
     Besin değeri açısından bakıldığında tam tahılın her yönden beyaz ekmeğe göre daha sağlıklı olduğunu ifade eden Koçoğlu, şunları aktardı:
     Tam tahılda buğdayın içindeki 3 bölüm de kullanılıyor. Kepekli bölüm sayesinde lif, B 12 vitaminleri, mineraller, öz sayesinde omega 3 ve 6 yağ asitleri, endosperm sayesinde de protein ve karbonhidrat alıyoruz. Tam tahıl ekmekteki lif sayesinde diğer gıdalarla aldığımız kanserojen ve toksit maddeler vücudumuzdan çok hızlı atılıyor ve bağırsak kanseri başta olmak üzere çok sayıda hastalık önleniyor. Kan şekeri yavaş yükselip yavaş düşüyor. Kendimizi daha uzun süre tok hissediyoruz. Böylelikle şişmanlamanın önüne geçiliyor. Diyabet, kalp damar rahatsızlıkları, hipertansiyon ve kanser gibi hastalıkları önlüyoruz. Bütün bu yararlarının yanı sıra kabız olmuyoruz.
     Prof. Dr. Koçoğlu, tam tahıl ekmeğin faydalı olduğunu ancak ölçülü tüketmek gerektiğini, her şeyin aşırısının zararlı olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Tam tahıl ekmek, hastalıklara kalkan oluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER