Tarihi Cık Cık Hamamının restorasyon çalışmaları

Tarihi Cık Cık Hamamının restorasyon çalışmaları -Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmaları, son aşamaya geldi


BURSA (A.A) - Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi Cık Cık Hamamında başlatılan restorasyon çalışmalarının son aşamaya geldiği bildirildi.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, restorasyon çalışmaları süren Çekirge semtindeki tarihi hamamda incelemelerde bulundu.
     Tarihi değerlerin birer birer gün yüzüne çıkarıldığını belirten Altepe, Bursanın köşe taşlarını, kent ziynetlerini öne çıkarıyoruz. Osmanlı külliyelerini teker teker restore edip, bakımlarını yapıyoruz. 2 yıldır uzun uğraşlardan sonra külliyeleri Büyükşehir Belediyesi uhdesine aldık. Bu külliyelerin eksiklerini gideren faaliyetlerimizi sürdürüyoruz dedi.
     Altepe, hamamın Bursanın fethinden 30 yıl sonra 1366 yılında inşa edildiğini, bölgedeki medrese öğrencileri ve çevredeki bekarlar tarafından kullanıldığını anımsatarak, Uzun yıllar deformasyona uğrayan hamam komple ele alındı. Orijinaline yakın olarak dizayn edilen hamamın çevre düzenlemesinin de tamamlanmasıyla çalışmalarımız sona erecek. Son hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gerek iç, gerekse dış mekan düzenlemesiyle kısa zamanda Cık Cık Hamamını hizmete açacağız diye konuştu.
     Hüdavendigar Külliyesinin bir parçası olan Cık Cık Hamamı, Osmanlı Sultanı 1. Murat Hüdavendigar tarafından 1. Murat Camiinin medrese olarak kullanılan üst katında eğitim gören talebelerin kullanması amacıyla yaptırıldı. Ücretsiz olması nedeniyle Gir-Çık Hamamı olarak adlandırılan tarihi yapının adı, günümüze Cık Cık Hamamı olarak taşındı.
     Caminin üst katı 1914 yılına kadar medrese olarak kullanılırken, caminin hemen yanında bulunan ve önceleri öğrencilere, daha sonraları ise bekarlara hizmet veren hamam, zaman içinde deprem ve yangınlarda kısmen yıkıldı. Geçmişte hamam ve tuvalet olarak kullanılan yapıda yine hamam, tuvaletler ve abdest alma bölümleri yer alacak.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Tarihi Cık Cık Hamamının restorasyon çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER