Tarım ürünlerindeki fiyat dalgalanmaları

Tarım ürünlerindeki fiyat dalgalanmaları -Sektörün her yıl çeşitli sıkıntılar yaşamasına neden olan fiyat dalgalanmasının, ihtiyaca göre üretimle önlenebileceği bildirildi -Mersin Ziraat Odası Başkanı Gökçel: -İhracat yaptığı


MERSİN (A.A) - Her yıl tarım sektörünün önemli sıkıntılar yaşamasına neden olan fiyat dalgalanmalarının, ihracat yapılan ülkelerin ihtiyacına göre üretim yapılarak önlenebileceği bildirildi.
     Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım sektörünün Türkiye gibi ülkeler için vazgeçilemez olduğunu, Mersin bölgesinin de Türkiyenin önemli sebze ve meyve üretim merkezlerinden olduğunu kaydetti.
     Gıda sektörünün yaşadığı sıkıntıların giderilebilmesi için çözüm önerisi arayışlarının artırılması gerektiğini ifade eden Gökçel, şunları söyledi:
     Dünyada her sektör, bir zaman geldiğinde popülaritesini kaybedebilir. Ama tarım için aynı şey geçerli değildir. Dünya var olduğu sürece insanların yeme ihtiyacı sürecek ve tarımın popülaritesi artacaktır. Bu anlamda tarımın zenginleştirilmesine her türlü imkanı sağlayan Türkiyede, sektörün canlılığını artırmak gerekir. Bu anlamda da ilk yapılacak şeyin, biz üreticilerin yaşatılmasıdır. Bizi yaşatabilmenin en önemli yolu ise, ürünlerin satılmasıdır.
     Ürünlerin elde kalmaması için fiyat politikalarının belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Gökçel, ürün fiyatlandırması yapılırken rekolte ve arz-talep dengelerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
     Fiyat dalgalanmalarının üretici açısından önemli sorunlara yol açtığını dile getiren Gökçel, Fiyat dalgalanması sorunu, genellikle arz-talep dengelerinin uyuşmamasından doğuyor. İhracat yaptığımız ülkelerin sebze ve meyve ihtiyaçlarına göre üretim yaparsak, fiyat dalgalanmasını önleyebiliriz dedi.
     Yurt dışında hangi ürünün ne kadar üretildiğine dair istatistiklerin bulunduğuna değinen Cengiz Gökçel, şöyle devam etti:
     Diğer ülkelerin istatistiklerini iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Talepler genelde bir yıl önceden belli oluyor. Hangi ürüne, nereden, ne kadar talep geldiği ve ne kadar satış yapıldığı belli, buna göre planımızı programımızı yaparsak bu ürünlerin fiyatlarında belirli bir istikrarı yakalarız. Fiyat istikrarı yakalandığında çiftçilerimiz, üretimi artıracak önlemler alarak, birim alanda fazla ürün almak için ne gerekiyorsa yapacaktır. Ayrıca maliyetleri aşağıya düşürebilecektir. Böylece çiftçilerimizi bilinçli üretim yapmaya teşvik etmiş olacağız.
    
     Muhabir: Basir Gülüm / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Tarım ürünlerindeki fiyat dalgalanmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER