Taş ve boncuklarla resme boyut kazandırıyor

Taş ve boncuklarla resme boyut kazandırıyor -Manisada emekli olduktan sonra el sanatlarıyla uğraşmaya başlayan Fatma Kaya, tarihi ve kültürel değerlerin resimlerini, taş ve boncuklar kullanarak yaptığı süslemelerle boyutlandırıyor


MANİSA (A.A) - Turgay Duyar - Manisada, emekli olduktan sonra el sanatlarıyla uğraşmaya başlayan Fatma Kaya, tarihi ve kültürel değerlerin resimlerini, taş, boncuklar ve cam parçaları kullanarak yaptığı süslemelerle boyutlandırıyor.
     Manisalı Fatma Kaya, memur olarak çalıştığı dönemlerde izin günlerinde bir hobi olarak ilgi gösterdiği el sanatlarını, emeklilikle birlikte profesyonel bir uğraş olarak devam ettirdi.
     Evinde oluşturduğu atölyesinde, değerli ve değersiz pek çok taş türü ile boncuk ve cam parçalarını, hünerli elleriyle birer sanat eserine dönüştüren Fatma Kayanın yapıtları, kente gelen devlet büyüklerine de yerel yöneticiler tarafından hediye olarak sunuluyor.
    
     -Eserlerinde Manisanın değerlerini yansıtıyor-
    
     İki odalı evinin bir odasını atölye, salonunu ise teşhir amaçlı kullanan Fatma Kaya, yaptığı çalışmaları AA muhabirine anlattı.
     Eserlerinde tümüyle Manisanın tarihi ve kültürel değerlerini konu edinen çalışmalar yaptığını, bu şekilde bu değerlerin fark edilmesine katkı sunmayı amaçladığını ifade eden Kaya, bu kapsamda eserlerinde kimi zaman Osmanlı döneminde Manisada şehzadelik yapmış padişahların portrelerini, kimi zaman mesiri, kimi zaman da Manisadaki bir tarihi yapıyı konu edindiğini dile getirdi.
     Kaya, çalışmalarını baskı tekniği tuvale aktarılmış resim üzerinde gerçekleştirdiğini ve resmi, taşlar, boncuklar, pullar, varak ve cam boyası kullanarak boyutlandırdığını anlattı.
     Son olarak yaptığı çalışmada da bugün tek bir bölümü ayakta kalmış ve 3. Mehmetin padişahlığı dönemine kadar şehzadelerin kullandığı Manisa Sarayı olarak bilinen Saray-ı Amire tablosu yaptığını belirten Kaya, şunları söyledi:
     Baskı tekniği ile tuvale işlenmiş Saray-ı Amire resminin üzerinde, varak çalışmaları, taşlar ile pul, payet, boncuklar ve diğer boya türleri kullandım. Çalışma yaklaşık 45 gün sürdü, taşları, boncukları tek tek yapıştırarak saray tablosunu ortaya çıkardım. Bu sadece çizerek, sadece boya yapılarak hazırlanmış bir tablo değil. Tamamen boyutlu hazırlanmış, kimi yerleri 2 ile 5 santimetre kalınlığında yükseltileri olan bir tablo oldu.
    
     -Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğana da hediye edildi-
    
     Kaya, yaptığı çalışmaların büyük ilgi gördüğünü ve kimi zaman kente gelen devlet büyüklerine hediye edilmek amacıyla siparişler aldığını belirterek, şunları kaydetti:
     İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne yaptığım çok eser oldu. Manisada yetişmiş padişahlarının resimlerini süsleme sanatıyla işlemiş olduğum küp, 2 yıl önce Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Güle hediye edildi. Bir işadamının siparişi üzerine yaptığım tarihi Sultan Camii ve mesir macununu anlatan tablo ise Başbakanımıza hediye edildi. Son olarak yaptığım Hafsa Sultan ve mesir macunu tablosu ise bu yıl yapılan Manisa Mesir Festivaline katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günaya hediye edildi. Bunun yanı sıra yurt dışındaki büyükelçiliklere gönderilen eserlerim var.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Taş ve boncuklarla resme boyut kazandırıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER