Tataristan Kültür Bakanı Sibagatullin, Eskişehirde

Tataristan Kültür Bakanı Sibagatullin, Eskişehirde -Sibagatullin, Kazan Tatarlarının yaşadığı Osmaniye köyünü ziyaret etti -Bakan Sibagatullin: Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti tecrübesinden yararlanmak istiyoru


ESKİŞEHİR (A.A) - Tataristan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Ayrat Sibagatullin, Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti tecrübesinden yararlanmak istediklerini söyledi.
     Sibagatullin, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir ile Kazan Tatarlarının yaşadığı Çifteler ilçesine bağlı Osmaniye köyünü ziyaret etti. Bakan Sibagatullin, Koçdemir ve beraberindekiler, köy muhtarı Fedai Erdoğanın evinin önünde Vali Yardımcısı Azmi Çelik, İl Jandarma Komutanı Albay Feyzullah Günal, Çifteler Kaymakamı Aytekin Yılmaz, Çifteler Belediye Başkanı Metin Özen, Tatar derneklerinin yetkilileri ve vatandaşlar tarafından karşılandı.
     Yöresel kıyafetli kızların çiçekler verdiği Sibagatullin ve Koçdemire, ayrıca çek çek tatlısı, bereket ve rızkın simgesi olan ekmek ile tuz ikram edildi.
     Köy muhtarı Erdoğan, yaptığı konuşmada, Rus baskısı altında yaşamak istemeyen atalarının 1890lı yıllarda Orta Asyadan Osmanlı İmparatorluğuna sığındığını ve Eskişehirin Osmaniye köyüne yerleştiklerini anlattı.
     Erdoğan, Bakan Sibagatullini, köylerinde her yıl haziran ayı başında düzenlenen Saban Toy şenliklerine davet etti.
     Sibagatulin de, Türkiyedeki Kazan Tatarlarını unutmadıklarını ve şenliklere ülkesinden birçok ekip ve heyetle destek vereceklerini belirterek Eskişehire hayran kaldığını söyledi.
     2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Eskişehirde düzenleyebilecekleri etkinlikleri Vali Koçdemir ile konuştuklarını anlatan Sibagatullin, 2014 yılında da Tataristanın başkenti Kazan Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi. Eskişehir, en büyük unvanlara sahiptir. Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti tecrübesinden yararlanmak istiyoruz dedi.
    
     -Kazan, kültür başkentliğinde bize destek verecek-
    
     Koçdemir ise aynı zamanda Eskişehir ile Kazanın kardeş şehir olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
     Kazan ile arka arkaya gelen kültür başkentliklerini 2013 ve 2014 yıllarında beraber kutlayacağız. Bu yıl Kazan, Eskişehir kültür başkentliğinde bize destek verecek. Biz de burada öğrendiklerimizle önümüzdeki 2014 yılında Kazanda kültür başkentliğini beraber yapacağız. Bu ziyarette bunun detayları üzerinde konuşuldu.
     Koçdemir, göçmen topluluklarının hepsine kültürlerini yaşatabilecekleri bir mekan tahsis etme projeleri olduğunu da sözlerine ekledi.
     Sibagatullin, Koçdemir ve diğer konuklara, muhtar Erdoğanın evinde Tatarlara özgü yöresel yemekler ikram edildi. Ayrıca köy sakinleri Tatarca şarkılar seslendirdi.
     Köy ziyaretinde Tataristan Cumhuriyetinin Türkiyedeki yetkili Temsilcisi Aydar Gaşıgullin, Tataristan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı TÜRKSOY Temsicisi Liliya Sattarovanın da hazır bulundu.
     Sibagatullin, ardından Eskişehirin merkez Odunpazarı bölgesindeki Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Kültür Evini ve Kazan Tatarlarına tahsis edilmesi planlanan tarihi konağı gezdi. Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Sibagatulline kamulaştırma çalışmaları süren söz konusu ev ile bölgede yaptıkları restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.
     Sibagatullin, daha sonra karayoluyla İstanbula hareket etti.
    
     Muhabir: Oktay Özden / Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Tataristan Kültür Bakanı Sibagatullin, Eskişehirde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER