Tatilcilere Ramazan uyarısı

Tatilcilere Ramazan uyarısı -Antalya Müftüsü Çelik: -Bu ayda biraz deniz fedakarlığı, biraz havuz fedakarlığı, biraz tatil fedakarlığı yaparak Ramazanı daha iyi değerlendirme yoluna gitmeliyiz -Oruç komple bir ibadett


ANTALYA (A.A) - Hüseyin Burak Demirer - Yusuf Karadağ - Antalya Müftüsü Ahmet Çelik, Bu ayda biraz deniz fedakarlığı, biraz havuz fedakarlığı, biraz tatil fedakarlığı yaparak Ramazanı daha iyi değerlendirme yoluna gitmeliyiz dedi.
     Müftü Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazanın, toplumun yıl boyu ciğerlerine çektiği kirli havanın, gayret ve ümitle çekilen ruhani havayla temizlendiği ay olduğunu söyledi.
     Son bir kaç yıldır Ramazan ayının yaz aylarına denk geldiğini hatırlatan Çelik, Yaz mevsimi oruç tutma bakımından zor bir mevsimdir. Hem günler uzundur hem hava sıcaktır hem de hasat mevsimi olmasından dolayı insanlar dışarıda olmak zorundadır. Yaz orucunu tutan büyük bir imtihanı atlatmış demektir diye konuştu.
     Ramazan ayının tatil sezonuna denk geldiğini ve bu nedenle bazı keyfi hareketlerin kısıtlanacağını dile getiren Çelik, Müslümanların Ramazan ayında daha dikkatli ve hassas davranmaları gerektiğini belirtti. Orucun bazı nefsi hareketlerin kontrol altına alan bir ibadet olduğunu ifade eden Çelik, şunları söyledi:
     Bu yaz ihtiyaçlarımıza, nefsi arzularımıza biraz gem vuracağız. Nasıl ki yemeğe içmeye gem vuruyorsak diğer ihtiyaçlarımıza, bedensel ihtiyaçlarımıza, hevesimize de biraz gem vuracağız. Peygamberimizin şöyle bir hadisi var, Her Ramazan ayını son Ramazan ayıymış gibi değerlendirin. Önümüzdeki yıl Ramazan ayına kavuşup kavuşamayacağımız belli değil. O yüzden bu ayda biraz deniz fedakarlığı, biraz havuz fedakarlığı, biraz tatil fedakarlığı yaparak Ramazanı daha iyi değerlendirme yoluna gitmeliyiz. İnsani, vicdani ve ahlaki yönümüzü ön plana çıkarmalıyız.
     Ramazan ayını otellerde ya da tatil köylerinde geçirmenin herhangi bir sakıncası olmadığını ifade eden Çelik, Oruç tutmak demek tatile gitmemek değildir. Tatile gitmek haramdır denemez ama Müslüman olarak bu ibadeti layıkıyla yerine getirme yükümlülüğümüz vardır dedi.
     Orucun yalnızca bir diyet olmadığına işaret eden Çelik, oruç tutan kişinin aynı zamanda bulunduğu ortama da dikkat etmesi gerektiğini kaydetti. İnsanların oruç tutarak sadece aç, susuz kalmadıklarına dikkati çeken Çelik, Oruç, komple bir ibadettir. Yalnızca aç susuz kalmak değil, göze, kulağa, dile, nefse oruç tutturmaktır. Esas kulluk anlayışıyla tutulan oruç, gözü haramdan, kulağı gereksiz, lüzumsuz sözden, dili gıybetten koruyarak tutulan oruçtur diye konuştu.
     Müftü Çelik, namaz vakitleri konusunda da Müslümanların Diyanet İşleri Başkanlığının tespit ettiği vakti kabul etmelerini istedi.
    
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Tatilcilere Ramazan uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER