Tekstildeki eleman ihtiyacına Suriyeli mülteci önerisi

Tekstildeki eleman ihtiyacına Suriyeli mülteci önerisi -MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Filiz: Suriyeli mülteci kardeşlerimizin Denizlide istihdamıyla, tekstil sektörünün en büyük sorunu olan eleman sıkıntısı ortadan kaldırılabilir


DENİZLİ (A.A) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şube Başkanı Necip Filiz, Suriyeli mültecilerin Denizlide istihdamıyla, tekstil sektörünün en büyük sorunu olan eleman sıkıntısının ortadan kaldırılabileceğini söyledi.
     Filiz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2011 yılı nisan ayı içerisinde Suriyede başlayan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiyeye gelen sığınmacılar için 13 çadır kent, 1 geçici kabul merkezi, 2 konteyner kent kurulduğunu ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre 18 Ocak itibarıyla 157 bin 490 Suriye vatandaşının bu merkezlerde ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti.
     Suriyeli mültecilere sağlanan barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetlerin Türkiyeye maliyetinin 500 milyon dolar olduğunu ifade eden Filiz, bu kişiler arasından çalışmak isteyenlerin istihdam edilmesinin Türkiyedeki eleman sorununa çözüm olabileceğini savundu.
     Suriyeli mültecilerin öncelikli olarak çalışma ve Türkiyede kalma istekleri gibi durumlarının araştırılması gerektiğini vurgulayan Filiz, şöyle konuştu:
     Çalışmak isteyen kişilerin diğer illere sevk edilmesi ve koordinasyonu konusu büyük önem taşıyor. İstihdam edilebilecek kişilerin talep edilen illere sevk edilmesi çok büyük dikkat gerektiriyor. Projelendirmenin üç etapta gerçekleştirilmesi gerekiyor. İlk etapta kişilerin tek başlarına veya aileleriyle kalabilecekleri geçici bölgeler oluşturulması, ikinci etapta işe yerleştirme ve dil eğitimi, üçüncü etapta ise kalıcılıklarının sağlanması için düşük faizli kredilerle ev sahibi yapılması olabilir. Bunlar ilk olarak akla gelebilecek fikirlerdir. Böyle bir proje yapılmak istenirse MÜSİAD Denizli şubesi olarak destek vermeye hazırız.
     Çalışma ve İş Kurumu Denizli İl Müdürlüğü verilerine göre, Denizlide 5 bin işçi açığı bulunduğunu dile getiren Filiz, Suriyeli mülteci kardeşlerimizin Denizlide istihdamıyla, tekstil sektörünün en büyük sorunu olan eleman sıkıntısı ortadan kaldırılabilir. Suriyeli kardeşlerimizden çalışma ve Türkiyede kalma istekleri olan yüzde 20lik bir kısım bile olsa 30 binden fazla istihdam açığının kapatılması anlamına gelmektedir. Çalışma ve İş Kurumu Denizli İl Müdürlüğü 2013 yılı işgücü eğitim planına göre 98 farklı meslek için istihdam garantili 317 kursta 7 bin 905 kursiyer için çağrıda bulunacak. Çalışmak isteyen mülteciler bu kurslara alınarak Denizlinin istihdam açığının tamamı kapatılabilir diye konuştu.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Halil Şahin
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Tekstildeki eleman ihtiyacına Suriyeli mülteci önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER