TISİAD Başkanı Kılıç:

TISİAD Başkanı Kılıç: -Irak pazarındaki potansiyeli değerlendirmek, Türk ekonomisini daha da canlandıracak ve Türkiyenin büyüme hızını artıracaktır -Irak bizim için stratejik bir pazardır ve halen bakir konumdadır


MERSİN (A.A) - Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, Irak pazarındaki potansiyelin değerlendirilmesinin, Türk ekonomisini daha da canlandıracağını ve Türkiyenin büyüme hızını artıracağını bildirdi.
     TISİAD üyeleri, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Süha Aydını ziyaret etti. TISİADın çalışmaları ve hedefleri ile ilgili Rektör Aydına bilgi veren Kılıç, birkaç ay önce Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla kurulan derneğin önemli bir açığı kapattığını söyledi.
     Türkiyenin önemli ticari partnerlerinden biri olan Irakın, Almanyadan sonra Türkiyenin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke olduğunu belirten Kılıç, Iraka 2011 yılında yapılan ihracatın 8.2 milyar dolar olduğunu hatırlattı.
     Kılıç, Türkiyenin 2011 yılındaki toplam karayolu sefer sayısının 1 milyon 191 bin 699 olduğunu, bunun 522 bin 642sinin Habur Sınır Kapısından yapıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:
     Irak ile yapılan ticaretin sıcak para anlamına geldiği unutulmamalıdır. Dünyada müteahhitlik alanında en çok proje aldığımız beşinci ülke yine Iraktır. Tüm bu veriler bizlere göstermektedir ki, Irak bizim için stratejik bir pazardır ve halen bakir konumdadır. Bu pazara yönelik dil, din birliğimizi ve tarihsel geçmişi avantaj olarak kullanmalıyız. Irak pazarındaki potansiyeli değerlendirmek Türk ekonomisini daha da canlandıracak ve Türkiyenin büyüme hızını artıracaktır.
    
     -Türkiyede, Türk-Irak Üniversitesi kurulmalı-
    
     Irak ile ilişkileri geliştirmek için sosyal ve kültürel alanlarda ciddi çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Kılıç, Uzun vadede Türkiyede, Türk-Irak Üniversitesi kurulmasını, kısa vadede ise iki ülke üniversiteleri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini hedefliyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki aylarda yapacağımız Irak iş gezimize üniversiteden de katılım sağlanması oldukça yararlı olacaktır diye konuştu.
     Rektör Süha Aydında, MEÜnün özellikle son dönemde sağlık alanındaki yatırımlarının, bölge ve ülke sağlık turizminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını kaydetti.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber TISİAD Başkanı Kılıç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER