Tolga zoru başardı, sıra diğer Down

Tolga zoru başardı, sıra diğer Down sendromlularda -Çocukken gittiği havuzdan bulaşıcı hastalık taşıdığı gerekçesiyle uzaklaştırılan Down sendromlu Tolga Erdek, çok iyi bir dansçı ve engellilerin katıldığı yarışlarda şampiyonlukl


İZMİR (A.A) - Efsun Yılmaz - Çocukken gittiği havuzdan bulaşıcı hastalık taşıdığı gerekçesiyle uzaklaştırılan Down sendromlu Tolga Erdek, iyi bir dansçı ve engellilerin katıldığı yarışlarda şampiyonluklar elde eden bir sporcu oldu.
     Aile hekimi Dr. Mustafa Erdek, 1987 yılında oğlu Tolganın dünyaya gelmesi ile hayatının çok değiştiğini söyledi.
     Bebek doğduğu anda yolunda gitmeyen şeyler olduğunu anladığını, Down sendromlu oğlunu kucağına bile almak istemediğini ancak sonra onu, Allahın kendisine bir hediye olarak gönderdiğini düşündüğünü anlatan Erdek, Sevgi neymiş, güzellik neymiş, insanlık neymiş onu Tolgadan öğrendim dedi.
     Down sendromunda kromozom fazlalığının söz konusu olduğunu, bu fazlalığın zihinsel gelişimin yanı sıra bedensel gelişimi de olumsuz yönde etkilediğini, Down sendromlu çocukların sık sık hastalandığını kaydeden Dr. Erdek, toplumun Down sendromu hakkında fazla bilgi sahibi olmadığına işaret ederek, Hatta Tolga, çocukken gittiği havuzdan bulaşıcı hastalık taşıdığı gerekçesiyle uzaklaştırıldı. Oradaki diğer veliler, Bizim çocuğumuza da hastalık bulaşır gerekçesiyle oğlumuzu havuzdan attırdılar diye konuştu.
     Yaşanan üzücü olayın ardından Tolgayı sık sık denize götürdüklerini, 5-6 yaşında dalgalarla mücadele eden oğullarının hayatla da mücadele etmeyi öğrendiğini ifade eden baba Mustafa Erdek, engellilerin katıldığı çeşitli yüzme yarışlarında oğlunun Türkiye birincilikleri elde ettiğini söyledi.
     Oğlunun diğer spor branşlarında da son derece başarılı olduğunu dile getiren Dr. Mustafa Erdek, 2005 yılında Özbekistanda düzenlenen uluslararası yarışlarda Tolganın gülle atma branşında dünya birinciliği, koşu branşında ise dünya ikinciliği elde ettiğini belirtti.
    
     -Sanat dallarında da başarı gösterdi-
    
     Dr. Mustafa Erdek, Tolganın başarılarının sporla sınırlı olmadığını, oğlunun 2 yıl dans kursuna gittiğini, gitar çaldığını, çeşitli tiyatro oyunlarında rol aldığını ve emlak danışmanı ablasıyla birlikte işe gittiğini söyledi.
     Tolganın sosyal yaşamdaki başarısının diğer Down sendromlulara umut olmasını isteyen Dr. Erdek, bu amaçla Anadolu Down Sendromu Derneğini kurduğunu anlattı.
     Oğlunun gelişimini yakından izlediğini ve Down Sendromu / Kromozom Akrabalarım adlı bir de kitap yazdığını dile getiren Erdek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Elimizde bir cevher vardı ve biz o cevheri işlemeye çalıştık. Biz 1 veriyorsak Tolga bize 10 verdi, onun sayesinde çok sevindik. Hayatla mücadele ettik ve dernekleştik. Tolga olmasaydı biz sıradan bir aile olurduk. Down sendromu ile doğan diğer çocukların ailelerine sesleniyorum, çocuklarına sahip çıksınlar. Özellikle de babalar...
    
     -Tolga iş istiyor-
    
     Tolganın annesi Gülay Erdek ise oğlunu ilk gördüğü andan itibaren çok sevdiğini ifade etti. Oğlunun her başarısıyla büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Gülay Erdek, Ben çok üzülmedim açıkçası, durumunu da çabuk kabul ettim. Onun yaptığı her şeyi çok seviyorum ve sadece çok sağlıklı olmasını istiyorum dedi.
     Hasan Tahsin İş Okulu mezunu Tolga Erdek de ailesiyle çok mutlu bir hayatı olduğunu ifade ederek, Herkes bana iyi davranıyor. Tek isteğim bir iş. Memurluk için sınavlara da girdim ama yerleştirilemedim. Başbakan Recep Tayyip Erdoğandan bana iş bulunması konusunda yardım istiyorum diye konuştu.
    
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Tolga zoru başardı, sıra diğer Down Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER