Toroslar, otlatmaya açılıyor

Toroslar, otlatmaya açılıyor -Konar göçer geleneğinin sürdürüldüğü Mersinde Toroslardaki 600 bin hektar ormanlık alan, hayvanlarını otlatmaları için Yörüklerin kullanımına açılacak -Mersin Orman Bölge Müdürü Acer: -B


MERSİN (A.A) - Zuhal Uzundere Kocalar - Konar göçer geleneğinin sürdürüldüğü Mersinde, Toroslardaki 600 bin hektar ormanlık alan, hayvanlarını otlatmaları için Yörüklerin kullanımına açılacak
     Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yörüklerin mera olarak bozuk orman alanlarını kullandığını söyledi.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğünce alınan kararla ormanların otlatmaya açılmasıyla ilgili bir yönetmelik çıkarıldığını hatırlatan Acer, Otlatma yönetmeliğinin hayvancıların ve Yörüklerin dertlerine derman olan bir yönetmelik olduğuna dikkati çekerek, Bugüne kadar girişin yasak olduğu orman alanları artık yasak olmaktan çıkarılıp milletimizin kullanımına açılıyor. Yönetmelik ormanların milletimiz tarafından azami şekilde kullanılmasını, korunmasını hedefliyor dedi.
     Acer, hayvanların ormanlarda otlatılmasının ormanlara zarar vermeyeceğini aksine ciddi fayda sağlayacağına inandıklarını dile getirerek, Özellikle yangını önleme açısından faydalı olacağına inanıyoruz. Ağaçların alt kısımlarındaki, aralarındaki otları hayvanlar yediklerinde yangın açısından da önlem alınmış oluyor. Biyolojik bağımsızlığını kazanmış ormanların, yani hayvanların zarar veremeyeceği boyuta gelmiş ormanların otlatmaya açılmasıyla, hem biz hem de hayvancılarımız kazanacak diye konuştu.
    
     -Pilot bölge Mersin -
    
     Yönetmeliğin planlarının Türkiyede ilk kez Mersinde yapıldığını anlatan Acer, şöyle devam etti:
     Projede pilot bölge Mersin. Teşkilatımız gidip Yörüklerle, hayvancılık yapan kişilerle birebir görüştü, taleplerini aldı. Onların talepleri doğrultusunda otlatma planları yapıldı. Yeşilovacık İşletme Şefliğimiz ilk otlatma planlarını hazırlayıp ilan etme suretiyle, buna başlamış oldu. Ormanlarımız Sarıkeçili Yörüklerinin hizmetine girdi. Bundan sonra Yörüklerimiz belirlenen yerlerde otlatma yaparken herhangi bir şekilde yasaklarla karşılaşılmayacak. Ancak fidanlar insanlar tarafından kırılırsa, kesilirse bunun cezası olacak. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde 44 şefliğimiz var. Bunların tamamında otlatma planları hazır hale getirildi. 2013 yılının başında bunları ilan edeceğiz. Biz yaklaşık 600 bin hektar sahayı otlatmaya açacağız. Planlarımız toplu olarak ilan edilecek. Vatandaşlarımızdan, bu iyi niyetin devam etmesi adına ağaçların tahrip edilmemesini istiyoruz. Biz vatandaşımızla hasım değil hısım olmak istiyoruz.
    
     -Mera ıslah projeleri
    
     Acer, otlatma planlarının yanı sıra bölge müdürlüğü olarak mera ıslah projelerine başladıklarını, Torosların orman olmayan 2 bin rakımın üzerindeki, hayvancılık yapılan bölgelerde mera ıslah projeleri hazırladıklarını kaydetti.
     Bu projelerin ilkini Erdemli ilçesine bağlı Toros köyünde uyguladıklarını anlatan Acer, şöyle devam etti:
     Hayvancılarımızın da tercih ettiği yerlerde tohum atmak suretiyle, oralara daha kalitedeki otun gelmesini sağlıyoruz. Birim alanda daha çok hayvanın otlamasını sağlamak istiyoruz. Su olan yerlerde vatandaşlarımıza çeşmeler yapıyoruz. Hayvanların su içebilmeleri için bunların önüne yalaklar yapıyoruz. Hayvanlara tuz verebileceği beton sahalar ile hayvanların yıkanması için havuzlar ve profil demirden gölgelik alanlar yapıyoruz. Bu alanlar 300-400 metrakare büyüklüğünde. 2013te Aslanköy Dümbelekdüzünde yapacağız. Islah projelerimizi Yörüklerin konakladıkları alanlara yapmayı planlıyoruz. Biz ağaç diken, üretim yapan bir teşkilat olmanın dışında kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üreten bir teşkilat olmaya çalışıyoruz.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Toroslar, otlatmaya açılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER