Çevik Bir'in avukatı o isimleri adres gösterdi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 28 şubat soruşturması kapsamında eski Genelkurmay Başkanlarından Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın ifade vermek üzere Ankara'ya çağrılması günün haberi oldu

Çevik Bir'in avukatı o isimleri adres gösterdi

Samanyolu Haber Televizyonu'na bağlanan önemli isimler Karadayı'yla ilgili yaşanan bu gelişmeyi değerlendirdi. 

Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan Emekli Orgeneral Çevik Bir'in, Karadayı'nın o dönemde yapılan bütün çalışmalardan haberdar olduğunu, emir talimatın kendisinden geldiğini belirtip Karadayı hakkında suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatarak, "Karadayı'nın bu kapsamda sorgulanacak olması önemli bir gelişme ancak beklenmeyen bir gelişme değil. Ortada işlenmiş bir suç varsa ve alt kademeden bu suça bulaşanlar, kendilerine  talimat verenler konusunda açık ve net isim veriyorlarsa savcılığın yaptığı soruşturmada bunu görmezden gelmesi düşünülemez." diye konuştu.

Ceza Kanunu'na göre suç teşkil eden pekçok eylemin gerçekleştirildiğini ve özellikle Batı Çalışma Grubu adıyla kanunlarda yeri olmayan illegal kuruluşun siyasete baskı yaptığını, akabinde bir hükümetin devrildiğini, pekçok insanın fişlendiğini, TSK içerisindeki askerlerin sırf eşleri başörtülü ve de kendileri namaz kılıyor diye baskılar görüp, meslekten ihraç edildiğini hatırlatan Petek, bunların suç olduğunu ve o dönemde soruşturulamadığını belirtti. 

Cevap bekleyen soruları sıralayan Petek, "Bu olup bitenlerden Karadayı'nın haberi var mıydı, haberi varsa bu oluşumun içinde miydi, oluşumun içinde değilse haberi olmasına rağmen neden soruşturma açmadı. Bunlar cevap bekleyen sorular ve Karadayı'dan bu soruların cevabı aranacak" dedi.

Canlı yayına katılan, Emekli Orgeneral Çevik Bir'in avukatı Fevzi Çamlı ise; o dönemde Çevik Bir'in Karadayı'dan emir aldığını, Karadayı'nın ise; bağlı olduğu Milli Savunma Bakanı'ndan bağlı olduğu Başbakandan emir aldığını ifade ederek, "O dönemde yapılan iş ve işlemlerin tamamının Milli Güvenlik Kurulu kararları gereğince yerine getirilmiştir. Bu kararlar Cumhurbaşkanlığında onaylanmış ve Başbakanlığa gönderilmiştir. Biz o dönem yapılan eylem ve işlemlerin tamamının yasal olduğu düşüncesindeyiz. Ne Çevik Bir'in ne de Sayın Karadayı'nın bir suç işlediği görüşünde değiliz. Sadece Çevik bir ve Karadayı'nın değil o dönemde sivil yönetimde olan onlarca ismin de soruşturma kapsamında olması gerektiği düşüncesindeyiz. Ama bu soruşturmanın hukuk dışı, dedikoduya dayalı olduğunu da belirtmemiz gerekiyor." diye konuştu. TSK'nın tarihinde emir verilmeden uygulamaya geçilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Çamlı, Çevik Bir'in Karadayı'ndan talimat almadan bir uygulamada bulunmasının imkansız olduğunu söyledi.

<< Önceki Haber Çevik Bir'in avukatı o isimleri adres gösterdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER