Trabzonun büyükşehir olması

Trabzonun büyükşehir olması -Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu: Vatandaşlar büyükşehirle birlikte daha iyi hizmet alacak


TRABZON (A.A) - Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, vatandaşların büyükşehirle birlikte daha iyi hizmet alacaklarını söyledi.
     Gümrükçüoğlu, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, 20 yıldan beri büyükşehir olmayı bekleyen Trabzonun sonunda muradına erdiğini belirterek, Trabzon, TBMMde kabul edilen kanun tasarısı ile büyükşehir oldu. Büyükşehir olmayı çoktan hak etmiştik. 20 yıl sonra rüyamız gerçek oldu. Büyükşehirle birlikte her şey daha güzel olacak dedi.
     Trabzonun da aralarında bulunduğu 13 ilin büyükşehir belediyesi olduğunu ve Türkiyede büyükşehir sayısının 29a çıktığını ifade eden Gümrükçüoğlu, Trabzonun büyükşehir olması için çaba harcayan tüm siyasilere ve emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
     Yasaya göre büyükşehir belediyelerinin sınırlarının tüm il sınırlarını kapsadığını kaydeden Gümrükçüoğlu, Büyükşehir sınırları içerisinde beldeler kapatılacak ve köyler mahalleye dönüştürülecek. Kapatılan beldeler bağlı oldukları ilçe belediyelerinin mahalleleri haline gelecek dedi.
     Mahalleye dönüşen köylerde, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılardaki işletmeler ile bu yerlerde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, pansiyonlar, büfelerin işletme ruhsatı almış sayılacaklarını dile getiren Gümrükçüoğlu, Bu işletmelerin bulunduğu binalardan, kanunun yayımlandığı tarihe kadar bitirilmiş olanlar da ruhsatlandırılmış sayılacak. Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde emlak vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları 5 yıl süreyle alınmayacak. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret, 5 yıl süreyle en düşük tarifenin yüzde 25ini geçmeyecek şekilde belirlenecek diye konuştu.
     Gümrükçüoğlu, bugün Trabzon Belediyesinin hizmet ettiği 293 bin insan için yılda kişi başına 238 lira harcayabildiğini belirterek, şunları söyledi:
     Bütün il sınırlarımız ile büyükşehir belediyesi olduğumuzda kişi başına 368 lira harcayabileceğiz. Böylece hizmetin nasıl artmış olabileceği basit bir hesaplama ile önümüze çıkmaktadır. Vatandaşlar büyükşehirle birlikte daha iyi hizmet alacak. Bu yasa ile hizmet bütünlüğü sağlanacak, benzeri sıkıntılar ortadan kalkacaktır. Bu kanunda amaç, aynı nitelikteki hizmetlerin tek bir elden yürütülmesini, ilin ve ilçelerin imkan, kaynak ve aklını birleştirecek hizmetlerin daha etkin sunulmasını sağlamak, yerel hizmetlerin tamamının seçilmiş organlar eliyle gerçekleşmesi yoluyla yerel demokrasinin güçlenmesine katkıda bulunmaktır.
     Gümrükçüoğlu, büyükşehir ile tarım nitelikli alanların korunacağını ifade ederek, büyükşehirle birlikte mahalle statüsüne geçecek beldelere ve köylere daha iyi hizmet götürüleceğini söyledi.
     Yeni yasa ile büyükşehirlerin bütçe paylarının ciddi şekilde artacağını kaydeden Gümrükçüoğlu, Şu anda büyükşehir içinde tahsil edilen vergiden aktarılan yüzde 5 bütçe payı yüzde 6ya çıkarılmıştır. Ayrıca, asıl önemlisi ilçe belediyelerine ve yine büyükşehirlere verilen yüzde 2.5 genel bütçe payının yüzde 4.5e çıkarılmasıdır. Buradaki amaç millete, vatandaşa daha iyi hizmet götürmek, yerel yönetimde demokrasiyi geliştirmek, yerel yönetim özerkliğini artırmak, artık şehir merkezinden hesabını sormasını sağlamaktır dedi.
     Gümrükçüoğlu, daha sonra toplantıya katılan belde ve ilçe belediye başkanlarının sorularını yanıtladı.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Trabzonun büyükşehir olması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER