Trakya Üniversitesinde toplu açılışlar

Trakya Üniversitesinde toplu açılışlar -Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: -"Bu ülkenin, bu milletin kendi evlatlarının tedavilerini yaptıracak her türlü gücü var, bu gücü birilerinin yanlış kullanmasına, istismar etmesine izin vermeyeceğiz"


EDİRNE (A.A) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesindeki toplu açılış törenine katıldı.
     Müezzinoğlu, Balkan Ruh ve Akıl Sağlığı Hastanesi toplantı salonunda yaptığı konuşmada, 1400lü yıllarda akıl hastalarını zincire vuran Avrupanın zihniyetinin aksine Osmanlıda bitki kokuları, su sesi ve müzik sesiyle akıl hastalarının tedavi edildiğini anımsattı.
     Türkiyede sağlık turizminde önemli adımlar atıldığını ifade eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
     "2000li yıllarda yurt dışına ihraç ettiğimiz yani tedavi için yurt dışını seçen hasta sayımız 10-15 bin arasında. Ekonomik durumu iyi olan insanımız, kişi başı 50-100 bin dolar harcamayla yurt dışına tedaviye gidiyordu. Şimdi ülkemizde dinamik sağlık turizmini daha güçlü konuşmaya başladık. Yılda 490 binin üzerinde sağlık turizmiyle ülkemize gelen dünya vatandaşları var. 10 yıl önce insanımız tedavi olmak için yurt dışına giderken, bir 10 yıl sonra 500 bin kadar dünya vatandaşı ülkemize tedaviye geliyor."
     Müezzinoğlu, sağlık turizminin gelişmesi için "Sağlıkta Serbest Bölgeler" yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını belirtti.
     Yenidoğan ünitesinin önemine vurgu yapan Müezzinoğlu, yenidoğan ünitesinde fedakarca görev yapan sağlık çalışanlarını kutladı.
     Müezzinoğlu, Süt Anneliği Merkezleri Projesinin de hukuki zemininin oluşturulmasına çalışıldığını anımsatarak, "Bizim kültürümüzde süt anneliği var, süt anneliği merkezlerinin hukuki zeminlerini oluşturduğumuzda bu proje erken doğmuş bebeklerimizin yaşatılması için önemli bir proje olacaktır" dedi.
    
     -Refiye Yılmazın tedavi süreci-
    
     Gardner Sendromu hastası Tekirdağlı Refiye Yılmazın tedavisi için Amerikaya yollandığını hatırlatan Müezzinoğlu, "Refiye Yılmazın tedavisi Amerikada yapılabiliyordu. Biz o kızımızı oraya gönderdik. 1-2 milyon dolar hiç önemli değil. Bu ülkenin, bu milletin kendi evlatlarının tedavilerini yaptıracak her türlü gücü var. Bu gücü birilerinin yanlış kullanmasına, istismar etmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
    
     -"Türkiyeyle yarışacak ülke sayısı sınırlı"-
    
     Müezzinoğlu, Türkiyenin her anlamda geliştiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
     "Somalide konvoyda bomba patlaması sonucu 3 Kızılay görevlimiz yaralandı. Biz jet ambulans uçağımızla onları aldık, ülkemize getirdik, tedavileri başladı. Dünyada bu anlamda Türkiyeyle yarışabilecek ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdadır. Yeter ki biz birlik beraberliğimizi bozmayalım, lüzumsuz çatışmalarla bu millete sıkıntı yaşatmayalım. Yeter ki biz 75 milyonun yarınlarının bugünlerinden daha iyi olması için çalışalım. Yeter ki biz tarihi geçmişimizde olduğu gibi, geleceğe de medeniyet damgamızı vurmak için çalışalım."
    
     -Kalkınma Bakanı Yılmaz-
    
     Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da beşeri sermayesine yatırım yapan ülkelerin her alanda başarılı olduklarını söyledi.
     Beşeri sermayenin yatırımında eğitimin önemli rolü olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
     "Bu eğitim içinde yükseköğretimin büyük önemi var. Yükseköğretim kurumları, bir taraftan eğitim veren, bir taraftan da araştırma kurumlarıdır. Üniversitelerin üçüncü işlevleri ise kalkınmadır. Giderek dünyada da daha özerk ve daha girişimci modeller ön plana çıkıyor. Girişimci üniversite, aslında kalkınmayla alakalı, sadece bilgiyi üretmeyen, bilgiyi katma değere dönüştüren, yenilikler yapabilen, toplumun ihtiyaç duyduğu alanlarda ürünler üretebilen bir üniversitedir.
     Üniversitelerin, etrafına duvarlar örülmüş, toplumdan kopuk, sanayiden, iş dünyasından, ekonomiden kopuk yapılar olmasını arzu etmiyoruz. Tam aksine üniversiteler, toplumun, içinde bulundukları şehrin, çiftçinin, sanayicinin, esnafın üniversiteleri. Üniversiteler topluma her yönüyle açık olmalıdır. Türkiyede bu yönde gelişmeler sağlamış durumdayız."
    
     -"Üniversitelere ciddi kaynak ayrıldı"-
    
     Bakan Yılmaz, iktidarları döneminde üniversitelere ciddi kaynak sağlandığına vurgu yaparak, şöyle devam etti:
     "Tüm yükseköğretim kurumlarına ayırdığımız yatırım ödeneği 2000 yılında 249 milyon lira civarındaymış. 2013te tahsis ettiğimiz ödenek 3,4 milyar lira. Bu nominal olarak 13,5 kat artışa tekabül ediyor. Gerçekten Türkiyenin neresine giderseniz gidin üniversitelerde ciddi bir atılım görüyorsunuz. Bu, ülkemizin geleceğine yaptığımız yatırımdır, cari harcamalarını, personel harcamalarını saymıyorum bile...
     Dünyada ekonomik krizden dolayı Avrupada birçok ülke üniversitelere olan ödeneklerini kısarken, tasarrufa giderken, biz aksine son yıllarda tabiri caizse gaza basmış durumdayız. Bunun sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Bunlar popülist yatırımlar değildir. Orta ve uzun vadede ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına, dünyadaki yarışta daha üst seviyelere çıkmasına katkıda bulunacaktır."
     Konuşmalardan sonra Balkan Ruh ve Akıl Sağlığı Hastanesinin açılışı her iki bakan tarafından yapıldı.
     Açılışın ardından Müezzinoğlu, bir nikah törenine katılmak üzere buradan ayrıldı.
     Bakan Cevdet Yılmaz, Edirne Valisi Hasan Duruer ve TÜ Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ile yenidoğan, çocuk ve onkoloji ünitelerini gezerek, açılışlarını yaptı.
    
     -Bakandan yardım sözü-
    
     Bu arada, Bandırma Devlet Hastanesinde ameliyat olduğu sırada kırılan neşter uçlarının belinde kalması sonucu TÜ Tıp Fakültesine sevk edilen Mevlidiye Kartal, Bakan Cevdet Yılmazdan yardım istedi.
     Maddi durumunun iyi olmadığını belirterek gözyaşı döken Kartalı ellerinden tutup teselli eden Bakan Yılmaz, Kartala yardım sözü verdi.
     Öte yandan, yürüme güçlüğü çektiği için Batı Trakyadan Edirne Valisi Duruerin talimatıyla TÜye getirilerek, fizik tedaviye başlatılan 4 yaşındaki Fatma Kırramadanı da ziyaret eden Bakan Yılmaz, çocuğu severek, bir süre sohbet etti.
     Bakanların üniversiteye gelişleri sırasında, TÜ yönetimini, üniversitenin internet sitesinden Türk bayrağı ve Atatürk fotoğrafının çıkarıldığı iddiasıyla protesto eden bir grup üniversite öğrencisi, özel güvenlik tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.
    
     Muhabir: Salih Baran - Hakan Şahin
     Yayıncı: Erdal Turanlı
<< Önceki Haber Trakya Üniversitesinde toplu açılışlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER