Troia Antik Kentinin çehresi değişiyor

Troia Antik Kentinin çehresi değişiyor -İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce ihalesi tamamlanıp onarım ve yenileme çalışmaları başlanan antik kent, misafirlerini yeni yüzüyle ağırlayacak -UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer


ÇANAKKALE (A.A) - Burak Akay - Çanakkaleye 32 kilometre mesafedeki Hisarlık mevkisinde bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Troia Antik Kentinde, bakım ve onarım çalışması başladı.
     Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından ihalesi tamamlanıp onarım ve yenileme çalışmaları başlanan, 4 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan ve dünyanın en ünlü arkeolojik alanları arasında yer alan antik kent, misafirlerini yeni yüzüyle ağırlayacak.
     Çanakkale Kültür ve Turizm İl Müdürü Şinasi Haznedar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Homerosun İlyada destanında Truva Savaşının yapıldığı antik kent olarak geçen, tüm dünya tarafından tanınan ve her yıl yüzlerce yerli ve yabancı misafir tarafından ziyaret edilen antik kentte başlatılan yenileme çalışmalarıyla daha modern ve çağdaş bir görüntünün oluşacağını söyledi.
     Troianın dünya kültür mirası olduğunu hatırlatan Haznedar, Troia Antik Kenti çevre düzenleme işi olarak başlayan çalışmalar kapsamında, kentin yürüyüş yollarından tuvalet alanlarına kadar çok sayıda bölümde yenileme yapılacak. Daha önce toprak ve taşlı olan yol, kilitli parke taş dediğimiz taşlarla yeniden döşenecek. Yürüyüşte büyük kolaylık sağlanacak. Ayrıca özellikle yoğun sezonda yetersiz kalan tuvaletlerimizin de yeri değiştirilecek, bu alan da kullanıma açılacak. Yeni tuvaletlerin yeri giriş bölgesine yakın yapılacak. Antik kentin birçok bölümünde tarihi eser kalıntılarına rastlanacağı için tuvaletlerin yapılacağı yeni bölümde eğer bir tarihi bulguya rastlanılırsa durum anıtlar kuruluna bildirilecek dedi.
     Gişe bölümünün biraz daha geri alınacağını ve giriş turnike sayısının da arttırılacağını ifade eden Haznedar, şöyle devam etti:
     Troia Antik Kentine giriş kapımız yer değiştirecek. Ayrıca girişte kullanılan turnike sayımız arttırılacak. Çevre düzenlemeleri kapsamında yeni çalışmalar yakın zamanda yapımı başlanacak Troia Müzesi ile entegre olarak gerçekleştirilecek. Troia Atının zamanla yıpranan ahşap bölümleri onarılıp yenilenecek. Ayak bölümünde oluşan ve çürüyen kısımlarda yeni parçalarla değiştirilecek. Kent içinde misafirlerin gezi alanındaki zemin tek bir teraziye oturtturulacak. Böylelikle özellikle yağışlı havalarda su birikintilerinin oluşması engellenecek, su giderleri yapılacak. Ahşap gezi yollarının yıpranan yerleri de yenilecek. Daha hoş bir görüntüyle gelen yerli ve yabancı misafirler gezebilecekler.
     1 milyon 915 bin lira ihale bedeli ile Alay İnşaat tarafından yapımına başlanan ve restorasyon uzmanları Yüksek Mimar Birsen İncel ve Seçkin Tanın görev yaptığı projenin 27 Temmuz 2013 tarihinde bitirilmesi planlanıyor.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Troia Antik Kentinin çehresi değişiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER