TTKdaki metan gazından etkilenme

TTKdaki metan gazından etkilenme -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: -Herhangi bir ihmal, eksik ve kusur varsa, bunun üzerine direk ve doğrudan cesaretle gideceğimizi herkesin bilmesi lazım -Akşama doğru, metan gazını


ZONGULDAK (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında metan gazının açığa çıkması sonucu meydana gelen ölümlere ilişkin, Herhangi bir ihmal, eksik ve kusur varsa, bunun üzerine direk ve doğrudan cesaretle gideceğimizi herkesin bilmesi lazım dedi.
     Bakan Yıldız, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü binasında brifing almasının ardından, kuyu başında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
     Kazada hayatını kaybeden bütün madencilere baş sağlığı dileyen Yıldız, şöyle konuştu:
     Dün, eksi 630 kodunda bir gaz deşarjı oldu. Bu bir patlama değil. Metan gazı, zehirli bir gaz değildir. Boğucu bir gazdır. Oksijen miktarının azalmasından dolayı da burada, o deşarjdan sonra, böyle bir basınç oluştu. 8 tane kardeşimizden, 5inin cenazelerini defnetmeye başladık. Tabii ki bu esnada oksijen miktarı azaldığı için, ölüm sebepleri şu anda bize böyle gözüküyor. Adli ve idari soruşturmalar sonuçlanıncaya kadar, bu konuda çok fazla fikir yürütmemeye gayret gösteriyorum. Bu konuyla alakalı arkadaşlarımızdan brifing aldım. Yaklaşık bin 500 ton civarında bir kömür, basınçla deşarjın olduğu yerden tarafımıza doğru geldi. 3 kardeşimizde onun altındalar. Akşama doğru, metan gazının sınırları içerisinde kaldığı noktadan itibaren, kurtarma çalışmaları başlayacak. Kurtarma çalışmalarında bulunacak arkadaşlarımızı riske etmeden bu çalışmaları yürütmemiz gerekiyor.
    
     -Birazcık sabırlı olmamız lazım
    
     Bakan Yıldız, gazetecilerin iş kazasında taşeron firmanın etkisinin olup olmadığına yönelik soru üzerine, denetimin özel ya da kamu sektörünün olmadığını söyledi.
     Buradaki kuralların özel sektöre uygulandığında hafifleştirilen ya da ağırlaştırılan veya kamuya uygulanıldığında hafifleştirilen ya da ağırlaştırılan yanlarının olmadığını aktaran Yıldız, şöyle devam etti:
     İşçi sağlığı ve iş güvenliğiyle alakalı hususlarda, biliyorsunuz Çalışma Bakanımız da dün buraya geldi. O da denetimlerini devam ettirecek. Ama özel sektör ya da kamu, bunun ayrımı olmaz. Hangi oranda buradaki sensörlerimiz çalıştı, hangi oranda sistem kendisini kapattı- Bunlarla alakalı elimizdeki veriler, son derece nettir. Tek tek binde 4lük ölçümlere varıncaya kadar, bunların merkezi kumanda sisteminden, merkezi sensör sisteminden algılandığını biliyoruz. Arada geçen sürede neler oldu- Adli ve idari soruşturmalar, nihayetlendikten sonra kamuoyu ile paylaşacağız. Savcılık da şu anda ocakta. Biz de teknik açıdan, TTK ekibimiz orada kurtarma güvenliğiyle alakalı kısımlara dikkat ederek, bu çalışmaları sürdüreceğiz. Şu anda metan gazı seviyesi yüzde 1,5lar civarında. Yani bizim oraya girmemizi sağlayabilecek seviyede. Ancak her noktada aynı mıdır- Bunun daha farklı katmanlara yayılıp yayılmadığı, bizzat yerine gidip yapılacak ölçümlemelerle ve merkezi ölçümleme ile uyuşup uyuşmadığına bakılarak, başlayacak. Bu konuda birazcık sabırlı olmamız lazım.
    
     -Spekülatif cümlelerden kaçınmak lazım-
    
     Gazetecilerin, sondajların hatalı olduğu, bir kıvılcım oluşması durumunda, yüzlerce madencinin hayatını kaybedebileceğine yönelik iddialarla ilgili soruları üzerine Bakan Yıldız, yaşanan acının herkesin acısı olduğunu ifade ederek, bu konular üzerinden politika yapılmaması gerektiğini belirtti.
     Yıldız, acının olduğu yerde, bir çok algıyı, gerçeklerle buluşturmak durumunda olunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
     Bu açıdan spekülatif cümlelerden kaçınmak lazım. Bununla ilgili, herhangi bir ihmal varsa, bunu tespit etmekte herhangi bir sıkıntımız olmaz. Arkadaşlarımız da bu konuda son derece hassaslar. Bu ilk defa yapılan bir işlem değil. Buharındaki sondaj miktarları ne olacak, onların mesafeleri ne olacak, ilk defa yapılan bir işlem değil. O yüzden bütün burada demeç veren arkadaşlarımı sorumluluğa davet ediyorum. Tek elden, tek ses üzerinden bunların yapılması lazım. Teknik bütün detaylar, raporlandıktan sonra bunları paylaşmakta yarar var. Yoksa, dürüst, doğru çalışan arkadaşlarımızı da töhmet altında bırakmış oluruz.
     Her zaman söylüyorum. Bu konuda herhangi bir ihmal, eksik ve kusur varsa, bunun üzerine direk ve doğrudan cesaretle gideceğimizi herkesin bilmesi lazım. Ancak, bu cümleleri önceden telaffuz etmek, önceden söylemek son derece sakıncalıdır. Böyle bir kültürün artık bize yerleşmesi lazım.
     Bir gazetecinin TTKya işçi alımı konusundaki sorusu üzerine Bakan Yıldız, şu anda bu konuyla ilgili alınmış bir kararlarının olmadığını vurgulayarak, 5 büyük müesseseye işçi alımıyla ilgili nihai kararı vermiş değiliz. Bununla ilgili organizasyonu arkadaşlarımızla paylaşacağız dedi.
     Bakan Yıldıza incelemeleri sırasında Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, eski TBMM Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar ve TTK yöneticileri eşlik etti.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy/Sinan Özmüş
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber TTKdaki metan gazından etkilenme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER