TÜBİTAK Ar

TÜBİTAK Ar-Ge yatırımlarını bekliyor


ADANA (A.A) - TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Türkiyedeki sanayi kuruluşlarının, Ar-Geye daha fazla kaynak ayırmasını özendirmek için çalışma başlattı.
     Adana Sanayi Odasında (ADASO) gerçekleştirilen toplantıda, sanayi kuruluşlarının kendi arasında ve üniversitelerle daha yakın işbirlikleri ve ortaklıklar sağlamasını teşvik etmek amacıyla TÜBİTAKın bazı destekleme programları yürüttüğü bildirildi.
     Toplantıda, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB) Başkanı Fatih Yülek, başvuran herkesin projesini değerlendirdiklerini ifade ederek, Küçük veya büyük firma ayrımı yapmıyoruz. Gelip bize başvurunuzu yapın ve paranızı alın diyoruz şeklinde konuştu. TÜBİTAK-TEYDEBin projeleri hakkında bilgi veren Yülek, konuşmasına şöyle devam etti:
     Biz Ar-Ge projelerinde her türlü desteği vermeye hazırız. Bizim belli bir mevzuatımız var ve biz buna göre hibe veriyoruz. Bizim prosedürlerimizin çok uzun vakit aldığı söyleniyor. Ancak, prosedürlerimiz aslında bu tür projelere göre kısa işleyişi olan prosedürler. Biz, Ar-Ge projesi olan Küçük ve Orta Bütçeli İşletmelere (KOBİ) yüzde 75 destek veriyoruz, yüzde 25i kendi ceplerinden çıkıyor. Prosedürlerimiz de bunun için var aslında, siz de biz de o paraları boşa harcamayalım. Büyük şirketlerde ise biz yüzde 60 destek veriyoruz. Başvurusu kabul edilmeyenlerin de bize küsmemesi gerekiyor. Projenizi geliştirin yine gelin. Biz, bu firma daha önce reddedilmiş demeyiz. Aksine, kendini geliştirmiş yine gelmiş deriz.
     ADASO Başkanı Sadi Sürenkök ise önemli bir konuda bir araya geldiklerini belirterek, TEYDEBin, ülkemiz sanayi kuruluşlarında Ar-Geye daha fazla kaynak ayırmasını özendirmek için ülke genelinde yaptığı çalısmalar bugün bizim için burada dedi.
     Ar-Ge yatırımlarının önemine değinen Sürenkök şunları kaydetti:
     Türkiyenin bir misyonu var. 2023e koyulan hedefler ve bu hedeflere de ulaşmak için belirli adaylar olacak. Türkiye, geçen yıl dünya genelinde en iyi 3. büyüme rakamını yakaladı. Bunun sürdürülebilir olması için bu büyümenin devam etmesi gerekiyor. 2023 hedeflerine ulaşmamız için her yıl ortalama yüzde 7,5 büyümemiz gerekiyor. Bu yıl bildiğiniz gibi büyüme rakamlarımız 2. çeyrek itibariyle 3,1e geriledi. Yıl sonu itibariyle beklentimiz, Hükümet rakamlarına göre yüzde 4 civarında, Avrupa Birliği ve Dünya Bankasına da bakarsak yüzde 2.5 civarında. Biz bunun ortalamasını alırsak yüzde 3-4 arasında büyüyeceğiz gibi bir sonuç var. Türkiyenin hedefi, 2023e geldiğimizde dünyada ilk 10 büyük ekonomi arasında olmak. Bunu yakalayabilmemiz için kaynakları çok daha iyi kullanmamız, daha çok katma değer olan, daha çok teknoloji içeren ürünler üretmemiz ve bunları ihraç etmemiz gerekiyor.
     TEYDEB Eloteg Bilimsel Programlar Uzmanı Mete Tosunoğlu ise toplantı sonunda, yürüttükleri Ar-Ge destek programları hakkında sunum yaptı.
    
     Muhabir: Adana
     Yayıncı: Ali Güreli

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER