Türk Kızılayı, Somaliye 77 iş makinesi

Türk Kızılayı, Somaliye 77 iş makinesi gönderiyor -Başkent Mogadişunun yeniden inşa edilmesinde kullanılacak iş makineleri ile gıda malzemeleri Mersin Limanında gemiye yüklenmeye başlandı -Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar: Artı


MERSİN (A.A) - Türk Kızılayınca hazırlanan 77 iş makinesi ile gıda malzemeleri, Somaliye gönderilmek üzere Mersin Limanında bekletilen gemiye yüklenmeye başlandı.
     Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, 5 nolu rıhtımda düzenlenen törende, bir yıl önce açlıkla mücadele eden Somali için insani yardım operasyonlarının başlatıldığını söyledi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Somaliye giderek Türkiye ve dünyanın dikkatini oradaki açlığa ve ihtiyaçlara çektiğini ifade eden Akar, Türkiyenin tüm kuruluşları olduğu gibi iyilik örgütü olan Türk Kızılayı da operasyonlarına başladı. Artık Somalide bebekler ölmemektedir. Artık Somalide açlık çekilmiyor. Artık o topraklarda insanlar açlıktan, gıdasızlıktan, proteinsizlikten hasta olmamakta, ölmemektedir. Türk Kızılayının çadırlarında tüm ihtiyaçlarını gideren insanlar günlük temizlik ihtiyaçlarını da rahatlıkla karşılar hale gelmiştir dedi.
     Somalideki belediyecilik hizmetlerinin oluşturulması için İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle ortaklaşa çalışmalar yürüttüklerini belirten Akar, şunları kaydetti:
     Somalide kalıcı konutların oluşturulması ve başkent Mogadişunun baştan aşağı yeniden inşa edilmesi için finansmanı Türk Kızılayınca karşılanan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin teknik destek verdiği bir proje hayata geçiriliyor. Somalide şantiye kurma çalışmalarında sona gelindi. Bu kapsamda şantiyede kullanılacak iş makinelerini bugün Somaliye uğurluyoruz. Mogadişuda kurulan şantiyede beton santrali ile parke-bordür taşı üretim, şehir mobilyaları üretim ve katı atık ayırma üniteleri bulunacak. Somaliye gönderilecek 77 iş makinesi bu birimlerde kullanılacak. Ayrıca, gemiyle Somaliye 2 bin ton şeker ve 2 bin ton un gönderilecek. Bu sayede de binlerce Somalili ihtiyaç sahibinin karnı doyacak.
     Somalinin Ankara Büyükelçisi Mursel Sheikh Abdurahman da son 2 yılda Türkiyenin Somalideki yeniden yapılanma sürecine çok büyük katkı sağladığını, bu katkıları hiçbir zaman unutmayacaklarını belirtti.
     Türkiye ile Somali arasında çok güçlü bir dostluk ve iş birliği tesis edildiğini ifade eden Abdurahman, Hiçbir zaman yardım ve desteklerini esirgemeyen Türk Kızılayına, Türk hükümetine ve Türk halkına sonsuz teşekkürlerimi ve minnettarlığımı bildiriyorum diye konuştu.
     Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise tüm dünyanın gözü önünde Somalide insanlık dramı yaşandığını, Başbakan Erdoğanın da bu ülkeye giderek tüm dünyanın dikkatini çektiğini belirterek, Anadolunun her köşesindeki 7den 70e tüm insanlığın Somali için yardım eli uzattığını söyledi.
     Türkiyenin bugüne kadar kardeşlik hukuku içerisinde yardımda bulunmaya özen gösterdiğini bildiren Güzeloğlu, bundan sonraki süreçte de yardıma muhtaç kimselere yardım ellerini uzatmaktan çekinmeyeceklerini kaydetti.
     Konuşmaların ardından Dadalı isimli gemiye yardım malzemeleri yüklenmeye başlandı.
    
     Muhabir: Kerem Kocalar / Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Türk Kızılayı, Somaliye 77 iş makinesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER