Türk Kızılayı Genel Sekreteri Komit:

Türk Kızılayı Genel Sekreteri Komit: Kuzey Kore yetkilileri su sorunlarının çok büyük olduğunu ifade ettiler. Biz de büyük ihtimalle su sorunlarını çözmeye çalışacağız -Türk Kızılayı olarak 200 bin kadar Suriyeli mülteciye


DÜZCE (A.A) - Türk Kızılayı Genel Sekreteri Muzaffer Komit, tayfun ve sel felaketi geçiren Kuzey Kore yetkililerinin kendilerine su sorunlarının çok büyük olduğunu ifade ettiğini belirterek, Biz de büyük ihtimalle su sorunlarını çözmeye çalışacağız dedi.
     Komit, Türk Kızılayı Düzce Şubesinde düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akarla birlikte geçen hafta Kuzey Korede mutabakat zaptı imzaladıklarını belirterek, tayfun ve selden etkilenen Kuzey Kore halkına insani yardım yapıldığını bildirdi.
     Tayfun ve selden dolayı 580 Kuzey Koreli vatandaşın hayatını kaybettiğine dikkati çeken Komit, hasar gören 20 bin ev nedeniyle 72 bin insanın evlerinden olduğunu kaydetti. Türk Kızılayı olarak bölgede yoğun ilgi gördüklerini anlatan Komit, Türkiye ile ilişkilerimiz Kuzey Korede büyükelçi düzeyinde değil fakat Türk Kızılayı olarak, dünyanın her yerine girebildiğimiz gibi buraya da girdik dedi.
     Komit, ülkeye ilk olarak gıda yardımında bulunduklarını ifade ederek, şunları söyledi:
     Türk Kızılayı olarak ihtiyaçlarını tespit ettik. Kuzey Korede en önemli sorun su sorunu. İnşallah Dış İşleri Bakanlığı görevlileriyle Türkiye olarak ne yapabileceğimizi görüşeceğiz. Ama Kuzey Kore yetkilileri su sorunlarının çok büyük olduğunu ifade ettiler. Biz de büyük ihtimalle su sorunlarını çözmeye çalışacağız. Kadınlar çok uzak mesafelerden aldıkları suları sırtlarında evlerine getiriyorlar. Su bitince tekrar uzak mesafelere giderek sularını tedarik ediyorlar.
    
     -Türkiye Vakıf Projesi-
    
     Türk Kızılayının Somalide Cezire hayat çadırı kentini kurduğunu hatırlatan Komit, kentte Hemşirelik ve Tıbbi Teknisyenlik Okulu projesini harekete geçirdiklerini dile getirdi.
     Somalide Kemik Yakma Ünitesini de hayata geçirdiklerini bildiren Komit, Başbakanımızın talimatıyla ortalıkta duran kemikleri ortadan kaldırdık. Ayrıca Kızılay Stadyumu ve mezbaha yaptık. Mobil fırın ve mutfak getirdik. Kurban ve etlerin saklanabilmesi için soğuk hava deposu kurduk. Cumhurbaşkanımızın himayesinde şu anda Türkiye Vakıf Projesi oluşturuluyor. Birçok faaliyetimiz mevcut diye konuştu.
     Komit, Türkiyeden toplanan tüm yardımların, Türk Kızılayı aracılığıyla Myanmara ulaştırıldığını ve bunun devam ettiğini belirterek, Myanmar Kızılhaçı ile 5 yıllık bir anlaşma yaptık. Arkadaşlarımız şu anda orada çalışıyorlar. Gıda yardımının yanı sıra hasarlı evleri onarıyoruz. Türk Kızılayı dil, din, ırk farkı gözetmeden dünyanın bütün alanlarında hizmet ediyor. Kamplarda kalan Myanmarlı Müslümanlar için kalıcı konutlar düşünüyoruz ve bu proje başlamış vaziyette. Kendilerinin gıdalarını karşılayabilmeleri için Myanmarda tarımsal projeleri hayata geçiriyoruz ifadesini kullandı.
    
     -Suriyeli mülteciler-
    
     Suriyeden atılan bombalar nedeniyle Akçakalede üzücü bir olayın yaşandığını vurgulayan Komit, bölgede 106 personel ve 44 araçla hizmet verdiklerini bildirdi.
     Komit, Türkiyedeki Suriye mülteci kamplarına günde 1-1,5 milyon dolar seviyesinde masraf yapıldığını kaydederek, şunları söyledi:
     15 gün önce Şanlıurfadan Hataya kadar bütün kampları ziyaret ettik. Herkes hayatından memnun. Fakat bunun bir an evvel çözüme kavuşturulması lazım. Mülteci sayısı 90 binleri buldu. Türk Kızılayı olarak 200 bin kadar Suriyeli mülteciye hizmet verebilecek seviyedeyiz. Ancak bu sorunun çözülmesini Türkiyenin öncelikli sorunları arasında görüyoruz.
     Komit, Türk Kızılayı olarak yanmayan çadır üretimine devam ettiklerini ifade ederek, Van depreminde Türk Kızılayı olarak 50 bin çadırı alana sevk etmiştik. Yanan çadırların hepsi dışarıdan gelen plastik çadırlardı, Türk Kızılayı çadırı değildi. Bizim çadırlarımız zaten yanmayan maddeyle üretilir. AFADla beraber çalışıyoruz. Çadır kapasitemizi 150 binlere çıkartma gibi bir niyetimiz var. Yeni depolar kurduk, yeni bölgeler açıyoruz. Çalışmalar devam ediyor.
    
     Muhabir: Onur Orhan / Ömer Ürer
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Türk Kızılayı Genel Sekreteri Komit: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER