Türk Kızılayı Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi

Türk Kızılayı Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi -Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Işıkara: Bakan Taner Yıldızın, Güncellenen Diri Fay Haritası ile Türkiyedeki diri fay sayısının 150 değil, 326 olduğu anlaşı


ESKİŞEHİR (A.A) - Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Işıkara, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldızın, Güncellenen Diri Fay Haritası ile Türkiyedeki diri fay sayısının 150 değil, 326 olduğu anlaşıldı açıklamasıyla ilgili olarak Deprem riski açısından çok daha riskli bir ülkede yaşıyoruz anlamına geliyor, yarın yıkıcı bizi üzebilecek bir deprem olabilir değerlendirmesinde bulundu.
     Işıkara, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Kızılayın birlikte Odunpazarı Belediyesi Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezinde (YKSM) düzenlediği Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi Eskişehir İl Müftülüğü Bilgilendirme Seminerine katıldı.
     Program öncesi gazetecilere açıklama yapan Işıkara, geçen hafta Zonguldakta katıldığı bir programda, depremin olabileceği bölgelerle ilişkin dağıttığı haritayla Bakan Yıldızın, açıkladığı Türkiyenin Güncellenen Diri Fay Haritasının bire bir ölçüştüğünü vurguladı.
     Bakan Yıldızın Güncellenen Diri Fay Haritası ile Türkiyedeki diri fay sayısının 150 değil, 326 olduğu anlaşıldı açıklamasına ilişkin bunun anlamı deprem riski açısından çok daha riskli bir ülkede yaşıyoruz anlamına geliyor, yarın yıkıcı bizi üzebilecek bir deprem olabilir diyen Prof. Dr. Işıkara, şöyle konuştu:
     Dolayısıyla toplum bilincini yukarıya çekmemiz lazım. Türkiyede yaşayan bizlerin, Japonyada ya da ABDnin Kaliforniya eyaletinde yaşayan insanlardan ne farkı var- Oradaki insan depremle yaşamasını öğrenmiş, bizde bu projeyle bunu öğretmeye çalışıyoruz ve öğrenmek zorundayız. Görev aldım süre içinde çok büyük depremler yaşayıp, çok büyük can kayıplarıyla karşı karşıya kaldım ve çok üzüldüm, dolayısıyla bizim toplum olarak artık tavizsiz deprem güvenli binalarda yaşamamız lazım.
     Prof. Dr. Işıkara, Türkiyenin bugün en önemli projesinin kentsel dönüşüm olduğunu bildirdi.
     Türkiye büyük bir değişim sürecine gireceğini ve bu kentsel dönüşüm projelerinin büyük bir ekonomik hareketlilik getireceğini ifade eden Prof. Dr. Işıkara, şöyle devam etti:
     Böylelikle inşaat sektörü gibi büyük bir sektör harekete geçecek. Bu aynı zamanda işsizliği de bir parça aşağıya çekecek. Böyle bir projeyi yasallaştırdığı için hükümetime çok teşekkür ediyorum. Eskişehirde öyle yerler gördüm ki, bir an önce kentsel dönüşümün uygulanması gerekiyor. Mesela 17 Ağustos 1999 depremi Avcılara 110 kilometre mesafede oldu fakat Avcılarda o kadar kötü yapılaşma var ki, gelen deprem dalgası 150 binanın yıkılmasına, 600 kişininde hayatını kaybetmesine neden oldu. Benzer etki Eskişehirde de olabilir. Çünkü burası Kuzey Anadolu Fay Zonuna ve Egedeki deprem zonlarına yakın. Dolayısıyla o binaların bir şekilde kentsel dönüşümle yenilenmesi gerekiyor.
    
     Muhabir: Fatih Doğan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Türk Kızılayı Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER