Türk turizm sektörünün 2023 hedefi büyük

Türk turizm sektörünün 2023 hedefi büyük -Geçen 25 yılda 18 milyar dolar yatırım gerçekleştiren ve önümüzdeki 11 yılda 25 milyar dolarlık yatırım planlayan Türk turizm sektörü, 2023te 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedefli


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Geçen 25 yılda 18 milyar dolar yatırım gerçekleştiren ve önümüzdeki 11 yılda 25 milyar dolarlık yatırım planlayan Türk turizm sektörü, 2023te 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedefliyor.
     2023e kadar yatak kapasitesini 1 milyon 500 bin, golf tesisini 50 ve marina sayısını 70e çıkarmayı planlayan turizm sektörü, istikametini, gelişmekte olan ve yaklaşık 3,5 milyar kişinin yaşadığı Asyaya çevirdi.
     Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak Türkiyede girişimcilerin turizme yaptığı yatırımların üçte ikisini temsil ettiklerini belirterek, 400 bin yatağı, uçakların tamamını, marinaları ve golf tesislerini biz temsil ediyoruz dedi.
     Gür, Türkiyenin Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediye belgeli olmak üzere uluslararası standartlarda 1 milyon yatağının bulunduğunu ifade ederek, 26 bin yat kapasitesine sahip marinaları, 19 golf tesisi ve çok sayıda kongre merkeziyle Türkiyenin önemli bir potansiyele sahip olduğunu bildirdi.
     Turizm sektöründe geçen 25 yılda 18 milyar dolar yatırım yapıldığını vurgulayan Gür, şöyle devam etti:
     Buna, devletin alt yapı yatırımları dahil değil. 2023e kadar yani geçen, gelecek 11 yılda 25 milyar dolarlık yeni hedef belirledik. Yatak kapasitesine 500 bin, havayolu kapasitesine 200 uçak ilave ediyoruz, golf tesisi sayısını 50ye, marina sayısını 70e çıkarıyoruz, kongre merkezlerinin sayısını üç misli artırıyoruz. 2023e gelindiğinde dünyanın en büyük 5. turizm ülkesi olacağız. Bizim hem ticari hem de turistik anlamda turist sayısını artırmamız gerekiyor.
     Gür, kıyı turizminden kültür, inanç, sağlık ve kongre turizmine bir yönelmenin başladığını ve bunun daha artması gerektiğini belirterek, İnanç turizmi açısından da koridorlarımız mevcut. Türkiyedeki turizmin odak merkezi farklı oluyor. Bizim hedefimiz 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelir ve bunlar gerçekçi hesaplarla ortaya çıktı. Bakanlığın hedefi ise 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir diye konuştu.
    
     -Turizmdeki gelir hızı artacak-
    
     Gelecek 10 yılda Türkiyenin, talebe göre arzı planlaması gerektiğini dile getiren Gür, büyüme hızı düşse de turizmdeki gelir hızının yüzde 6dan yüzde 8e çıkacağını söyledi.
     Bu yıl sonunda 32 milyon turist ve 27 milyar dolarlık gelirin geçileceğini belirten Gür, ithalatı olmadan net döviz girdisi sağlayan, cari açığın büyük bölümünü karşılayan turizm sektörünün daha fazla desteklenmesinin önemini vurguladı.
     Çin ve Hindistanı da içine alan Asyada dünya nüfusunun yaklaşık yarısının yaşadığını ifade eden Gür, şunları kaydetti:
     İki kişiden birisi yani yaklaşık 3,5 milyar insan burada. Buradan turist alıyor muyuz- Yok denecek kadar az geliyor. O pazarlardan her yıl 10 milyon aldığımızı düşünün o zaman 60 milyon turist hedefimiz, 80 milyon olur. Hindistan ve Çin ile görüşüyoruz. İlişkileri geliştiriyoruz. Belki Türkiye sermayesini oraya götüremeyebiliriz ancak oradan buraya turist gelmesini sağlarız. Onların istediği ve talep ettiği her şey bizde fazlasıyla mevcut. Asyayı 15 yıldır gözlüyoruz. Kazakistan başta olmak üzere Orta Asya ülkelerinin ekonomik gelişmelerine bakarsanız, büyüme ve gelişme Asyaya kayıyor. Bugünden tedbir alalım istiyoruz. Bu yüzden istikametimizi oraya çevirmiş bulunuyoruz.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Türk turizm sektörünün 2023 hedefi büyük Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER