Türk

Türk-Rus Entelektüelleri Buluşması -Uluslararası Antalya Üniversitesinde düzenlenen buluşmada bilim insanları Türkiye ile Rusya arasındaki kültürel ilişkileri değerlendirdi -Antalya Valisi Altıparmak: -Artık sınırların olmadığı


ANTALYA (A.A) - Uluslararası Antalya Üniversitesinde düzenlenen Türk-Rus Entelektüelleri Buluşmasında bilim insanları tarafından iki ülke arasındaki kültürel ilişkiler değerlendirildi.
     Türk-Rus Kültür Merkezi Entelektüeller Platformu öncülüğünde Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü, Türk-Rus Kültür Merkezi Genel Müdürlüğü, Uluslararası Antalya Üniversitesi, Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü işbirliğinde düzenlenen Türk-Rus Entelektüelleri Buluşması Uluslararası Antalya Üniversitesinde gerçekleştirildi.
     Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, toplantıda yaptığı konuşmada, entelektüellerin nasıl yetiştiriciliğinin konuşulduğu bir toplantıya katıldığı için kendisini şanslı gördüğünü söyledi.
     Antalyaya yılda 11 milyon yabancı misafir geldiğini ve bunun büyük bölümünü de Rusların oluşturduğunu dile getiren Altıparmak, Artık sınırların olmadığı, fiziki sınırların hiçbir anlam ifade etmediği bir dünyada yaşıyoruz dedi.
     Sınırların kaldırıldığı bir ortamda her şeyi yasaklamanın mümkün olmadığını vurgulayan Altıparmak, bu durumun da çeşitli sorunları beraberinde getirdiğine işaret etti. Bu konuda bilim insanlarından yol gösterici nitelikte bilgiler beklediklerini kaydeden Altıparmak, Onurlu, değerlerine bağlı insanlar yetiştirmek özellikle son dönemde ciddi önem kazandı. Hangi medeniyetten bakarsanız bakın radikalizmin ön plana çıktığı, sınır tanımazlığın da getirdiği bazı riskleri görmekteyiz. Bunun önüne geçebilmek elbette ki çok kolay değil, ama entelektüel olarak dünyayı değiştirmeye aday insanlar olarak mutlaka elimizden gelen gayreti göstermek zorundayız diye konuştu.
     Antalyada değerlerine bağlı insanların yetiştirilmesi konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Altıparmak, Antalyada üniversite öğrencisiyle birlikte yaklaşık 500 bin öğrenci kitlesi bulunduğunu söyledi. Kendisine bağlı birimlerde değerler eğitimini ile ilgili çalışmalar yaptıklarını dile getiren Altıparmak, Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde saygı, sevgi, doğru olma, hakkı biraz da başkasında arama gibi ortak yaşama kültürünü aşılama gayreti içindeyiz. Bunu bir ders olarak değil, dersleri işleyerek, bütün öğretmenlerimize, öğrencilerimize hayat felsefesi olarak yerleştirmeye çalışıyoruz. Sonuçlarını da alıyoruz dedi.
     Bu şekilde yetişen insanın ister Rusyaya isterse başka ülkelere gitsin kültürlere ve geleneklere gereken saygıyı göstereceğini ifade eden Altıparmak, bu konuda kamu hizmeti veren, yabancı misafirlerle sık sık karşılaşan polis, jandarma görevlilerine de saygıyı nasıl gösterecekleri konusunda çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
     Altıparmak, bu çalışmalarda bilim insanlarından yol gösterici nitelikle görüşler beklediklerini belirtti.
    
     -Suriye konusu vatandaşları etkilemedi-
    
     Rusya Bilimleri Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Vitali Naumkin, Rusların Türkiyede tercih ettiği iller arasında Antalyanın ilk sırada yer aldığını belirterek, hatta bazı Rus vatandaşlarının Antalyayı Türkiyenin başkenti olarak gördüklerini dile getirdi.
     Entelektüellerin buluştuğu bir toplantıda tüm akademisyenlerin görüşlerini açık şekilde belirtmesi gerektiğine dikkati çeken Naumkin, devletler arasındaki ilişkilerin yanı sıra her ülkenin vatandaşları arasındaki sorunların da irdelenmesi gerektiğini kaydetti.
     Türkiye ve Rusya arasındaki iktisadi ilişkilerin yüksek olduğuna dikkati çeken Naumkin, bilimsel ve insani ilişkiler anlamında da işbirliği olması gerektiğini bildirdi. Tarihte iki ülke arasında savaş olduğunu hatırlatan Naumkin, ancak şu anda Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin iyi konumda olduğunu kaydetti.
     Rusya Federasyonu Antalya Başkonsolosu Alexander Tolstopyatenko da Türkiye ile Rusya arasındaki sorunlar nedeniyle ülkelerin tarihi bağlarını koparmaması gerektiğini belirtti.
     Türkiye ile Rusyanın Suriye konusunda farklı bakış açısına sahip olduğunu dile getiren Tolstopyatenko, bu durumun Rus vatandaşlarının Antalyaya gelmesini olumsuz etkilemeyeceğine işaret etti. Rusların Antalyada her zaman güler yüzle karşılandığını kaydeden Tolstopyatenko, bu yıl Rusyadan Antalyaya gelen turist sayısında azalma değil, artış meydana geldiğini vurguladı.
     Türk-Rus Kültür Merkezi Genel Müdürü Arif Asalıoğlu, merkez olarak kültürel etkinliklerin yanı sıra Türkiyedeki üniversiteler ile Rusyadaki üniversiteler arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda görüşmeler yaptıklarını bildirdi.
     Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Türk-Rus Entelektüelleri Buluşmasının ilkini gerçekleştirdiklerini, bu toplantıların her yıl geleneksel olarak devam edeceğini söyledi.
     Türkiye ile Rusya arasındaki stratejik ve ekonomik gelişmelere akademik ve bilimsel olarak destek vermek amacıyla böyle bir buluşmayı düzenlediklerini kaydeden Göktepe, toplantının verimli sonuçlar çıkacağına inandığını söyledi.
     Toplantı, iki gün boyunca yapılacak oturumlarla devam edecek.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER