Türkiyede üretiliyor, Doğu Avrupa ve Kuzey

Türkiyede üretiliyor, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika topraklarını sürüyor -İş adamı İbrahim Hattat: Traktörümüz, özellikle Doğu Avrupa ülkelerinde, tutuluyor, beğeniliyor. Oralarda pazar kazanmaya başladık. Yine Irakta, Kuzey Afrika ülk


BURSA (A.A) - Haluk Yüksel - Hattat Tarım Makinaları A.Ş tarafından üretilen yüzde 100 yerli sermayeli Hattat Traktörün, özellikle Doğu Avrupa ve Kuzey Afrikada önemli pazarlar elde ettiği, Güney Amerikada da bazı pazarlara girmeye başladığı bildirildi.
     Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat, Geçen sene Hattat Tarım olarak yaklaşık 10 milyon avroluk ihracat gerçekleştirdik, bu sene sonunda hedefimiz 25 milyon avroluk ihracat dedi.
     Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş tarafından düzenlenen Burtarım 2012 fuarına katılan Hattat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Valtra lisansı ile aynı adla, hem de kendi markaları ile traktör üretimi, satışını gerçekleştirdiğini belirtti.
     Valtrayı şu anda iç pazar için ürettiklerini, Hattat Traktörün ise kendi teşkilatı sayesinde hem Türkiyede hem de yurt dışı pazarlarında ihracatını gerçekleştirdiklerini anlatan Hattat, Geçen sene Hattat Tarım olarak yaklaşık 10 milyon avroluk ihracat gerçekleştirdik, bu sene sonunda hedefimiz 25 milyonluk ihracat diye konuştu.
     Türk markası olarak, bu alanda en büyük ihracatı kendilerinin gerçekleştirdiğini ifade eden Hattat, iç talepte ise bu yılın, 2011e göre düşüş gösterdiğine dikkati çekti. Hattat, şunları kaydetti:
     Bu sene, geçen seneye nazaran birazcık düştü. Aslında birazcık değil, oldukça düştü, ama geçen sene de zaten beklentilerin bayağı üzerinde bir pazar gerçekleşmişti. Bu seneyi birazcık daha normale dönüş şeklinde nitelendiriyoruz. Dolayısıyla, normal bir pazar durumu diyebiliriz. İç pazar, geçen seneye nazaran sanıyorum yüzde 20ye kadar daraldı.
     Hattat, yüzde 100 Türk sermayeli bir şirket olarak, dünya devi şirketlerle aynı alanda mücadelenin oldukça zor olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Çünkü, onların üretim adetleri -ve zaten bu piyasanın içinde çok uzun yıllardan beri, belki 60lardan beri marka bilinilirliği olarak da oldukça yerleşmiş olmaları- bizim gibi biraz daha böyle yeni, genç oyuncuların işini oldukça zorlaştırıyor. Ancak biz de emin adımlarla müşteri bilinilirliğimizi, pazar payımızı her geçen yıl artırarak, devam ediyoruz. Bayi teşkilatımızı güçlendiriyoruz, artırıyoruz. Dolayısıyla iyi bir şekilde, kalitemizle, tecrübemizle yolumuza devam ediyoruz.
    
     -Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Güney Amerikaya ihracat-
    
     En fazla ihracatı Polonyaya yaptıklarını ve en büyük pazarlarının bu ülke olduğunu belirten Hattat, şunları kaydetti:
     Birçok ülkede değişik ödüller aldık. En son Avrupada Yılın Traktörü ödülünü aldık, sanıyorum, Macaristandaydı. Özellikle Doğu Avrupa ülkelerinde, traktörümüz tutuluyor, beğeniliyor. Oralarda pazar kazanmaya başladık. Yine Irakta, Kuzey Afrika ülkelerinde oldukça tutuluyor, oralarda pazar teşkilatlanmasına gidiyoruz. Güney Amerikada bazı pazarlara girmeye başladık. Tabii traktörümüz biraz daha genç olduğu için yeni yeni başladığımız çalışmalar... Ümit ediyoruz, önümüzdeki yıllarda bu çalışmalarımız çok daha meyvesini verecek.
     Son olarak kapasite artışına gittiklerine değinen Hattat, montaj hattını yenilediklerini, buna yaklaşık 2,5 milyon avro yatırım yaptıklarını, böylece hem kapasite hem de verimlilik artışı sağladıklarını anlattı.
    
     -TİGEM ihalesi-
    
     Hattat, 370 beygir gücündeki Valtra S traktörden Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) sattıklarına da değinerek, şunları kaydetti:
     Bu traktörler, zannediyorum Türkiyede şu ana kadar satılmış, en büyük traktörlerden biri. TİGEMe ihale sonucunda biz bunları sattık 22 tane. Bunlar 370 beygirlik traktörler. Valtradan bunları ithal ettik, Türkiyede bu güçte bir traktör imalatı yok. Zannediyorum, Türkiyede imal edilen en yüksek beygirli traktör 110 beygir civarında, onu da biz imal ediyoruz zaten. TİGEM de zaten Türkiyede en büyük profesyonel anlamda diyebileceğimiz tarımı yapan kuruluşlarımızdan bir tanesi. Tam 22 tanesini ihale sonucunda onlara satabilmiş olmak, bu ihaleyi kazanabilmiş olmak, hakikaten bizim için de gurur verici bir durum. Valtra bizim lisansörümüz, Valtra traktörlerini üretiyoruz, bunları da Valtra markasıyla buraya getirip satabilmiş olmamız, hakikaten önemli bir adım bizim için. Tabii bunlar bizim Türkiyede kullandığımız traktörlerin yanında uzay aracı gibi traktörler. Uydu ile kendi başına içinde operatörü olmadan, hareket edebilen traktörler. Onun için bu teknolojiyle bu traktörleri Türkiyeye sunabilmek bizi çok sevindirdi.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Türkiyede üretiliyor, Doğu Avrupa ve Kuzey Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER