Türkiyenin 5. büyük teleskobu hizmete girdi

Türkiyenin 5. büyük teleskobu hizmete girdi -Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Koçak: Teleskobumuz tabii Türkiyede büyüklerden birisi. Kıymetli ve kaliteli bir cihaz. Tamamen üniversitemizin imkanlarıyla kurulmuş bir ünite o


ERZURUM (A.A) - Türkiyenin 5. büyüklükteki teleskobu, Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde düzenlenen törenle hizmete girdi.
     Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, törende yaptığı konuşmada, Erzurumun tarihinde uzayı araştırmanın, uzayı gözlemenin, uzayı izlemenin ve uzaydan ders almanın var olduğunu belirterek, İbrahim Hakkı Hazretleri ile başlayan, hatta daha eskilerin de gökyüzüne bakarak tespitler yaptığını söyledi.
     Atatürk Üniversitesinin Türkiyede ilkleri başardığını ifade eden Koçak, Gerek Türkiyedeki üniversitelerde yüksek lisans, doktora yapan öğrencilerimize, gerek öğretim üyelerimize hizmet edecek bir teleskobu açarken, aynı zamanda eğitimin sadece yüksek öğretimden ibaret olmadığını, ilkokuldan itibaren devam eden bir süreç olduğunu hatırlatmak isterim. Bu açtığımız ünite ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere, halkımıza da hizmet edebilecek dedi.
     Üniversitelerin görevlerinden, vizyonlarından birinin de halkıyla iç içe olmak, birikimlerini halkla paylaşmak olduğunu vurgulayan Koçak, şunları kaydetti:
     Biz de Atatürk Üniversitesi olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. İnşallah daha iyilerini daha büyüklerini de yapacağız. Teleskobumuz tabii Türkiyede büyüklerden birisi. Kıymetli ve kaliteli bir cihaz. Tamamen üniversitemizin imkanlarıyla kurulmuş bir ünite olacak. İnşallah bundan sonra hem bizler hem halkımız hem de öğrencilerimiz buradan uzayı gözleyecekler.
     Doğu Anadolu Gözlemevi Projesinin de planlandığı şekilde devam ettiğine değinen Koçak, Yerle ilgili Milli Emlak ve Başbakanlığa giden yazımız iki gün önce olumlu olarak geldi ve Palandöken Dağının arkasında 2 bin 400 dönümlük arazinin tahsisi yapılmış oldu. İnşallah bundan sonra altyapı çalışması yapılacak şeklinde konuştu.
    
     -ATA50 Teleskop Projesi, Türkiyede yine bir ilke imza attı-
    
     Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) Koordinatörü, Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak da ATASAMın ilk teleskobunun hizmete girdiğini belirterek, gökyüzüne duyulan ilginin binlerce yıldır süregeldiğini söyledi.
     Şehirleşmeyle birlikte gökyüzünün yıldızlarla dolu parıltısının azalmasına rağmen gökyüzünün muhteşem görüntüsünden etkinlenmemenin mümkün olamayacağını vurgulayan Yeşilyaprak, Astronomlar olarak belki de tek farkımız, burada örneğini göreceğiniz teleskoplarımızı, meraklarımızı gidermemiz için kullanıyor olmamızdır diye konuştu.
     ATA50 adını verdikleri teleskobun boyut açısından Türkiyenin 5inci, kurulum açısından ise Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesinin ilk teleskobu olduğunun altını çizen Yeşilyaprak, Bu eser bir başlangıcı temsil ediyor. ATA50 Teleskop Projesi Türkiyede yine bir ilke imza atmış ve şimdiden bu alanda ilk bilimsel ortaklığı Kayseri Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile gerçekleştirerek, bilimsel ekipman altyapısını tamamlamıştır dedi.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Türkiyenin 5. büyük teleskobu hizmete girdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER