Türkiyenin büyüme oranı

Türkiyenin büyüme oranı -Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: 2012 yılı büyüme oranını, son çeyrekteki gelişmelere bakarak, yüzde 2,3 - 2,5 arası olduğunu tahmin ediyoruz Sanayi üretimi 100 endeksinin, 2010 yılına gö


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Sanayi Odası Başkanı (KSO) Ayhan Zeytinoğlu, 1 Nisanda açıklanması beklenen 2012 yılı büyüme oranının, son çeyrekteki gelişmelere bakarak, yüzde 2,3 - 2,5 arası olduğunu tahmin ettiklerini söyleyerek, ancak sanayi üretimi 100 endeksinin, 2010 yılına göre tekrar düzenlenerek, bu oran bir miktar yukarı çekebilir dedi.
     KSOnun mart ayı meclis toplantısında ekonomik değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, yeni endeksin ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 1,9 arttığını, kapasitelerin ise mart ayında hem Türkiye hem Kocaeli genelinde, bir önceki aya göre artış gösterdiğini ve bir önceki yıla göre gerilediğini söyledi.
     Şubat ayı ihracatının 11,75 milyar dolardan, 11,69 milyar olduğunu, ilk iki ayda ihracatın yüzde 5 düzeyinde arttığını belirten Zeytinoğlu, açıklamasında şunları kaydetti,
     Şubat ayı Kocaeli ihracatı yüzde 15,3 artış ile 1,4 milyar dolara ulaştı. İlk iki aydaki artış yüzde 28,9 oldu. Şubat ayı ithalatı yüzde 10,3 artış ile 3,9 milyar dolara yükseldi. İlk iki aydaki ithalat artışı da yüzde 7,7 olarak gerçekleşti
     Türkiye dış ticaret göstergeleri ile benzerlik göstermeyen bu veriler, bize cari açığımızdaki gerilemenin yavaşlamaya geçtiğini gösteriyor ifadesini kullanan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İhracatımızdaki performansındaki yavaşlamanın bir nedeni, pazarlarımızın daralması, diğer bir nedeni ise TLnin değerlenmesidir. Nitekim yıllık cari açık ocak ayında 46,8 milyar dolar oldu dedi.
     Aralık ayı ile aynı düzeyde bir yıllık cari açık ile karşı karşıya olduklarını kaydeden Zeytinoğlu, cari açığın taban yaptığını, gerilemedeki düşüş hızının ise giderek yavaşladığını, alınan tedbirlerin bir yılını doldurduğu için baz etkisinin kalktığını ve artık artışın başlayacağını belirtti.
     Zeytinoğlu, aralık ayı işsizlik oranının mevsimsel etki ile yüzde 10,1e yükseldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Ocak ve şubat aylarında yine mevsimsel nedenlerden bu yükselme devam edecektir. Yıllık oranlara bakarsak, 2012 yıllık işsizlik oranı da yüzde 9,8den gerileyerek, yüzde 9,2 oranında gerçekleşti. Ekonomimizdeki küçük büyümeye rağmen, gerçekleşen bu gerilemeyi olumlu buluyoruz. Ancak unutulmamalıdır ki ülkemizde iş gücüne katılma oranı, özellikle Avrupa ülkeleri ile kıyaslanırsa oldukça düşük seviyededir. Bölgeler düzeyinde baktığımızda ise Kocaelinin işsizlik oranı yüzde 10,5 seviyesine gerilemiş ancak hala Türkiye ortalamasının üzerindedir.
     Kocaelinin işsizlik oranının en yüksek olduğu altıncı il olduğunu belirten Zeytinooğlu, Bunu Kocaelinin yoğun göç almasına ve tarımda çalışan sayının az olmasına bağlıyoruz. Nitekim tarımla uğraşıp fazla göç almayan bölgelerde işsizliğin düşük olduğunu görüyoruz şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Metin Girgin
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Türkiyenin büyüme oranı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER