Türkiyenin ilk Trüf Mantarı Ormanı kuruluyor

Türkiyenin ilk Trüf Mantarı Ormanı kuruluyor -Orman Genel Müdürlüğü tarafından pilot bölge seçilen Denizlide Trüf Mantarı Ormanı için fidan dikildi


DENİZLİ (A.A) - Orman Genel Müdürlüğü tarafından pilot bölge seçilen Denizlide, Türkiyenin ilk Trüf Mantarı Ormanını kurmak için fidan dikimi yapıldı.
     Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde doğal olarak yetişen ve dünyada önemli ticari potansiyeli olan Trüf mantarının, yapay ormanlar yoluyla üretiminin artırılmasına yönelik Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan proje, taraflar tarafından imza altına alınarak pilot bölge seçilen Denizlide hayata geçirildi.
     Projede, Honaz Dağı Cankurtaran mevkisinde oluşturulacak Türkiyenin ilk Trüf Mantarı Ormanı için köklerine Trüf mantarı aşısı yapılmış meşe fidanları, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Çiftçi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ve Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanatın katılımıyla düzenlenen törenle dikildi.
     Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Aziz Türkoğlunun yaptığı araştırma sonucunda projenin ortaya çıktığını, projede mantar türünün en rahat yetişeceği yer olarak belirlenen Denizlinin pilot bölge seçildiğini belirtti.
     Önemli ölçüde ekonomik getirisi olan orman ürünleri varlığının geliştirilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve genel müdürlüklerinin ciddi gayret içinde olduğunu ifade eden Çiftçi, bu çerçevede üniversite ve özel sektörle işbirliğiyle projeler hayata geçirdiklerini dile getirdi.
     Çiftçi, ormanlardan daha fazla gelir elde edilmesini sağlayacak projelerin orman varlığının korunmasına da önemli katkı sağlayacağına işaret ederek, Ormanlardan daha fazla gelir sağlandığı görülünce, insanlarımızın koruma yönünden daha fazla hassasiyet göstereceklerini düşünüyorum. Orman köylülerimizle de bu işi yapmayı planlıyoruz dedi.
     Denizli Valisi Demir de Trüf mantarının, başta Fransa olmak üzere özellikle Avrupa ülkelerinde lüks gıda maddesi olarak tüketildiğini belirtti.
     Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyelerinin, lezzetiyle ünlü mantarın özellikle Denizli ormanlarında doğal olarak bulunduğunu tespit ettiklerini ve Türkiyede bu mantar türünün doğal ormanlar yanında yapay olarak oluşturulmuş alanlarda yetiştirilebilmesine yönelik proje hazırladıklarını anlatan Demir, şunları kaydetti:
     Burada ilk aşamada 7 hektarlık bir alanda bu mantar türünün yetişeceği orman oluşturacağız. 5 yıl içinde, yılda yaklaşık 20 milyon liralık gelir elde edilecek kapasitenin olduğu görülmekte. Çünkü bu mantar türünün, kilosu bin avro civarında olan çok önemli piyasası var. Hem Türkiyede turistik tesislerin ihtiyacı karşılanacak hem de ihraç edebilme imkanı var. Denizlinin 11 bin kilometre yüz ölçümüne sahip olduğunu ve bunun yüzde 47sinin ormanlarla kaplı olduğunu düşünürsek, gelecekte çok önemli bir gelir kaynağı olacaktır.
     Proje yürütücüsü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu da Trüf mantarının, dünya çapında 6 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu kaydetti.
    
     -Trüf mantarı-
    
     Dünyada siyah elmas ve kralların yiyeceği olarak adlandırılan Trüf mantarı, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetişiyor. Özel eğitimli köpeklerle toplanan Trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor. Tadı, kokusu ve aroması ile birçok gurmenin ilgisini çeken Trüf mantarının kilo fiyatı, az miktarda toplanması, dar bir yayılış alanının olması nedeniyle türlerine göre 100 ile 3 bin avro arasında değişiyor.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu - Sebahatdin Zeyrek / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Türkiyenin ilk Trüf Mantarı Ormanı kuruluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER