Türkiyenin yükselen turizm değeri: Doğu Karadeniz

Türkiyenin yükselen turizm değeri: Doğu Karadeniz -Her mevsim ayrı bir doğal güzellik sunan, yeşilin binbir tonuyla bezenen ve Uzungöl, Karagöl gibi önemli göllerinin yanı sıra Sümela Manastırı gibi bir çok tarihi yapıya ev sahipliği


TRABZON (A.A) - Tuncay Bekar - Her mevsim ayrı bir doğal güzellik sunan, yeşilin bin bir tonuyla bezenen ve Uzungöl, Karagöl gibi önemli göllerinin yanı sıra Sümela Manastırı gibi bir çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Doğu Karadeniz, güneş turizmi dışında alternatif tatil olanaklarından yararlanmak isteyenlere farklı imkanlar sunuyor.
     Trabzon Valisi Recep Kızılcık, AA muhabirini yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiyenin uluslararası turizm sektöründe yükselen değer olduğunu, dünyanın dört bir tarafından insanların tatil için Türkiyeye geldiğini anımsattı.
     Doğu Karadenizin alternatif turizmde öne çıktığını belirten Kızılcık, Turizmde maalesef sadece güneş turizmi öne çıkmıştı. Bu anlamda ülkemizin daha fazla güneş alan Akdeniz ve Ege kıyılarında turizm patlaması yaşadık. Bu, ülkemiz açısından son derece önemliydi. Ancak turizm sektöründe son yıllarda bir açılım yaşanıyor. Bu da alternatif turizm. Alternatif turizm denince akla Doğu Karadeniz geliyor. Yörenin alternatif turizm olanaklarına bakıldığında doğamız, yaylalarımız, denizimiz, tabii ki tarihi ve kültürel dokumuz kısacası geleneksel değerlerimiz ve mimarimiz bozulmamış dedi.
     Kızılcık, Doğu Karadenizin alternatif turizmde dünyada daha fazla tanınması için ciddi faaliyet yürüttüklerini anlatarak, şöyle devam etti:
     Doğu Karadenize son 3 yıldır başta Arap turistler olmak üzere Avrupadan, batıdan veya İrandan gelen turistlerde ciddi artışlar gözlemlemekteyiz. Dünyada ve Avrupadaki ekonomik krizin etkisiyle Türkiyeye gelen turist sayısında azalma olmasına rağmen Doğu Karadenize ve Trabzona özellikle Arap ve Körfez ülkelerinden gelen turist sayısında ciddi artış gözlemlemekteyiz. Geçen yılın tamamında 37 bin Arap turist Trabzona gelmişken bu yılın ilk 6 ayında 30 bin Arap turiste ulaşmış durumdayız. Avrupadan da 20 bin civarında turist Trabzona geldi. Dolayısıyla geçen senenin bir yıllık performansını neredeyse 6 ayda gösterdiğimizi söyleyebiliriz.
     Ramazanda yöredeki turist sayısında azalma olduğunu söyleyen Kızılcık, bayram sonrası yurt içi ve yurt dışından çok ciddi talep beklediklerini ifade etti.
    
     -Bölgesel turizme önem veriyoruz-
    
     Kızılcık, Doğu Karadenizde bölgesel turizme ağırlık verdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
     Turizmde sadece Trabzon demiyoruz, Doğu Karadeniz diyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde Samsundan girdiğinizde Batuma kadar olan alanı kapsayan Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planını hazırladık. Buralardaki altyapı eksiklerin giderilmesi için ciddi çalışmalar yürütülüyor. Yurt içinden veya dışından gelen misafirlerimiz birer akşam Ordu, Trabzon ve Rizede konaklıyorsa ki tur operatörleri bu şekilde turları organize ediyor, bu bizim için önemli bir kazanç. Çünkü gelen turistler tüm bölgenin güzelliklerini görmek istiyor. Böylece misafirin 3 ayrı ilde ve 3 gün bölgede kalmasını sağlıyoruz. Böylece sadece il olarak değil bölge olarak kazanıyoruz.
     Turistlerin bölgede daha fazla kalması için çabalarının sürdüğünü anlatan Kızılcık, şöyle konuştu:
     Turizme yönelik sosyal ve kültürel etkinliklerin artırılması için çaba sarf ediyoruz. Her şeyden önce konaklama süresini artırmak için turistlerin istediği kalitede mekanlar yapmak için çalışıyoruz. Trabzonda 2 tane 5 yıldızlı otelin ihalesini yaptık ve 2014te hizmete girecekler. Bunlara ilaveten tarihi konakları restore ederek butik otel olarak hizmete girmesi için çalışmalar yapıyoruz. Yine turistik mekanların sayını artırmak için tarihi mekanların restorasyonunu yapıyoruz. 17. yüzyıldan kalan Alacahanın restorasyonunu bitirmek üzereyiz
     Kızılcık, bu tür çalışmaların alternatif turizm olanaklarını artırdığını anlatarak, Alternatif turizm olanaklarını artırdığınız, çeşitlendirdiğiniz takdirde yöredeki konaklama süresini de artırmış olacağız
    
     -Arap turistler alışveriş için Doğu Karadenize geliyor-
    
     Doğu Karadenizde alışveriş turizminin de öne çıkmaya başladığına işaret eden Kızılcık, Yöremizde özellikle Arap turistlerin rağbet ettiği alışveriş turizmi de var. İstanbul ve Ankaradaki bu tür faaliyetler yurt dışından çok ciddi talep görüyor. Ben Trabzondaki alışveriş merkezlerinin de özellikle Arap ülkeleri ve İrandan gelen turistler için önemli bir cazibe merkezi olduğunu düşünüyorum dedi.
     Trabzon Valisi Recep Kızılcık, turistlerin en fazla ziyaret ettiği Uzungöle yapılması planlanan teleferik projesiyle ilgili gerekli tüm izinlerin de alındığını belirterek, teleferiğin önümüzdeki turizm sezonunda tamamlanacağını ifade etti.
     Şehirlerin gürültüsünden uzaklaşmak ve doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin tercih ettiği Doğu Karadenizde Artvindeki Borçka Karagöl ve Şavşat Karagöl, Rizedeki Yedigöller, Trabzondaki Uzungöl gibi bir çok göl ve derenin yanı sıra Trabzondaki Sümela Manastırı gibi önemli tarihi ve turistik mekanları görme imkanı bulunuyor.
     Doğa sevenlerin daha çok tercih ettiği yörede, tracking, rafting, kuş gözlemi ya da kamp kurarak ailece tatil yapma gibi alternatif turizm imkanları bulunuyor.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Türkiyenin yükselen turizm değeri: Doğu Karadeniz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER