Türkiyeyi yürüyerek dolaşan modern Evliya Çelebi

Türkiyeyi yürüyerek dolaşan modern Evliya Çelebi -Anadolu kültürünü izlenimleriyle kitaplaştırmak amacıyla 13 yıl önce yürüyerek yurt turuna başlayan emekli muhasebeci Özdayıoğlu, Çorumun Osmancık ilçesine geldi (Fo


ÇORUM (A.A) - Türkiyeyi yürüyerek dolaşan ve gezip gördüğü yerleri anlatan kitaplar hazırlayan 70 yaşındaki emekli muhasebeci Muammer Özdayıoğlu, Çorumun Osmancık ilçesine geldi.
     Yaklaşık 13 yıl önce çıktığı Anadolu turu serüvenini AA muhabirine değerlendiren Özdayıoğlu, 1999 yılında, muhasebecilikten emekli olduktan sonra yurt içi turuna çıkmaya ve bu seyahatini de yürüyerek yapmaya karar verdiğini söyledi.
     Yaşadığı Aydın ilinden çıktığı Anadolu turu kapsamında 77 il ile 2 binin üzerinde ilçe, belde ve köy ziyaretinde bulunduğunu ifade eden evli ve 2 çocuk babası Özdayıoğlu, yaptığı gezi boyunca Anadolu insanının kültürel yaşantısını izlenimleriyle not aldığını belirtti.
     Günde yaklaşık 55 kilometre yol katettiğini vurgulayan Özdayıoğlu, ilerleyen yaşının yürüyüş esnasında hiçbir sağlık problemine neden olmadığını vurgulayarak, 13 yıllık seyahati boyunca elde ettiği bilgileri kitaplaştırdığını dile getirdi.
     Bir Çingene Gezgininin Seyahatnamesi ile Anadoluda Türk Tarihi ve Folkloru adlı kitaplarının çeşitli sayı ve ciltlerini yayımladığını anlatan Özdayıoğlu, şunları kaydetti:
     Geri kalan kısımlarını da kısa süre sonra sırasıyla basıp yayımlatmayı düşünüyorum. Maalesef birçok basımevi gezi kitaplarının basımını ticari bulmuyor. Gezi kitaplarının okunmadığını düşünüyorlar. Oysa gezip gördüğü yerleri kendi üslubuyla anlatan Evliya Çelebinin Seyahatname adlı eseri günümüzde hala ilgiyle okunmakta ve yüzyıllar sonrasında insanlarımız yaşadıkları toprakların geçmişini öğrenebilmekte. Uygun bir yayınevi bulursam gezi anılarımın toplandığı belgesel niteliğindeki bu kitaplarımı da bastırmayı düşünüyorum.
     Modern Evliya Çelebi olarak da adlandırıldığını dile getiren Özdayıoğlu, bugüne kadar 46 bin kilometre yol katettiğini, Osmancık ilçesindeki izlenimlerinin ardından Kargı ilçesine gideceğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Orhan Güçlü / Ferhat Barulay / İsmail Çimen
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Türkiyeyi yürüyerek dolaşan modern Evliya Çelebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER