Türkiye biyomedikalde yüzde 80 dışa bağımlı

Türkiye biyomedikalde yüzde 80 dışa bağımlı -Türkiyenin, lensten implanta, ortopedik cihazlardan ameliyat malzemelerine kadar sağlıkta kullanılan her türlü biyomedikal üründe yüzde 80 dışa bağımlı olduğu bildirildi -Akdeniz Ünive


ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feramuz Özdemir, Türkiyenin biyomedikal ürünlerde dışa bağımlı olduğuna dikkati çekerek, Biyomedikal ürünler, mühendislik ile tıbbın izdivacının çocukları. Ne yazık ki bu alanda Türkiyeden dış ülkelere ciddi bir para kaçağı söz konusu dedi.
     Prof. Dr. Feramuz Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişen teknoloji sayesinde pek çok hastalığın, geliştirilen cihazlar sayesinde çok daha hızlı ve doğru şekilde tespit edilebildiğini söyledi.
     Tıp alanında teşhis ve tedavi sürecini hızlandıran bu cihazların, biyomedikal olarak tanımlandığına dikkati çeken Prof. Dr. Özdemir, tahlillerden görüntülemeye her alanda biyomedikal ürünlerin kullanıldığını kaydetti. Özdemir, biyomedikal sektörünün gücünün ülkeleri saygın konuma getireceğini, üniversiteler ve bilim insanlarını ise güçlendireceğini vurguladı.
     Türkiyenin son 10 yılda sağlık turizmi alanında yakaladığı gelişmenin altını çizen Özdemir, kendi ülkelerinden daha kaliteli ve ucuz sağlık hizmetinin verildiği Türkiyeye çok sayıda yabancı hasta geldiğini anlattı.
     Prof. Dr. Özdemir, şöyle konuştu:
     Gözünüzdeki lensten, dişteki implanta, ortopedik cihazlardan hastanelerdeki ameliyat malzemelerine kadar tüm ürünler biyomedikal ürünüdür ve hepsi bilim ile üretilir. Biyomedikal ürünler, mühendislik ile tıbbın izdivacının çocukları. Ne yazık ki bu alanda Türkiyeden dış ülkelere ciddi bir para kaçağı söz konusu. Eğer biz bu teknolojileri ülkemizde geliştirirsek, Türkiye yeni bir alanda daha öne çıkacak ve saygın hale gelecektir. Üretilen patentler ve araştırma bilgileri üretim ve sahaya dönerse, ülke ciddi derecede bundan katkı sağlayacaktır, öz güvenimiz artacaktır.
    
     -5 bin biyomedikal mühendisine ihtiyaç var-
    
     Prof. Dr. Feramuz Özdemir, Türkiyede biyomedikal alanında az sayıda bilim insanının yetiştiğine dikkati çekti. Akdeniz Üniversitesinde Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan Biyomedikal Bölümünün de öğretim üyesi bulunamadığı için faaliyete geçemediğini kaydeden Özdemir, Türkiyenin göz bebeği Akdeniz Üniversitesi, güzel bir üniversite. Bilim insanlarını destekliyor, ama buna rağmen biyomedikal alanında çalıştıracak insan bulamıyoruz. Bölümün faaliyete geçebilmesi için en az 5 öğretim üyesine ihtiyaç var ama bu sayıda akademisyen yok diye konuştu.
     Türkiyede biyomedikal alanında kendini yetiştiren bilim insanlarının daha çok yurt dışında çalışmayı tercih ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Feramuz Özdemir, bu kişilerin biyomedikal alanında gelişmiş ülkelerde çalışarak daha çok para kazanmayı seçtiklerini söyledi.
     Bugün Türkiyenin 5 bin biyomedikal mühendisine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Özdemir, Türkiyedeki üniversiteler arasında 12-13ünde biyomedikal bölümü olduğunu, bu alana yatırımlar arttıkça biyomedikal alanında yetişen personelin beyin göçünün de önlenebileceğini kaydetti.
    
     -Yüzde 80 dışa bağımlıyız-
    
     Mühendislik Fakültesi Elektronik ve Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Halil Çolak da Türkiyenin biyomedikal ürünlerde yüzde 80 dışa bağımlı olduğunu bildirdi. Çolak, biyomedikal sektörünün gelişmesi için tıp alanında çalışan bilim insanlarının bu alana daha çok zaman ayırması gerektiğini söyledi.
     Elektronik ve Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Bilgin, biyomedikalin, tıp, elektrik, elektronik ve makine mühendisliği bilgilerini içeren multi disipliner bir dal olduğunu anlattı.
     Türkiyenin kendi biyomedikal ürünlerini üretmeye başlamasının öncelikle marka yaratmakla başlayacağını dile getiren Bilgin, hem doktorların hem de hastaların tanınmış ve kalitesi onaylanmış markalara ait biyomedikal ürünleri kullanmayı tercih ettiğinin altını çizdi.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Türkiye biyomedikalde yüzde 80 dışa bağımlı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER