Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı

Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Akagündüz: Afyonkarahisarda bugün isimleri kaldırılacak, tarihi hafızalardan silinecek olan mahallelerin en yenisi 200, en eskisi 700 yıldır aynı isimle anılmaktadır


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, Afyonkarahisar Belediye Meclisinin Temmuz ayı olağan toplantısında oy çokluğuyla kabul edilen bazı mahallelerin birleştirilmesi kararından dönülmesini gerektiğini öne sürdü.
     Akagündüz, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, özellikle Afyonkarahisarın, Anadolunun kadim kentlerinden birisi olduğunu 600-700 yıldır aynı isimle anılan mahallelere sahip olduğunu savundu.
     Bu isimlerin yaptım-oldu mantığıyla konulmuş isimler olmadığını bildiren Akagündüz, şöyle konuştu:
     Her mahalle tarihi süreç içerisinde yaşanılan olaylardan, yaşayan kişilerden veya mimari unsurlardan dolayı bu isimleri almıştır. Marka kent olmanın yolu, bu değerleri silmek değil, gözümüz gibi korumaktan geçer. Bugün isimleri kaldırılacak, tarihi hafızalardan silinecek olan mahallelerin en yenisi 200, en eskisi 700 yıldır aynı isimle anılmaktadır. Daha net bir ifadeyle, bugün Amerika Birleşik Devletlerinden (ABD) daha eski olan mahalleler Afyonkarahisarda mevcuttur. Hal böyleyken isimleri Kanuni döneminden beri değişmemiş olan mahalle isimlerinin değiştirilmesi, en hafif tabirle gaflettir.
     Günümüzde de Hacı Nasuh, Hacı Yahya, Gökçe gibi mahallelerin Sümer Mahallesine bağlandığına dikkati çeken Akagündüz, Mahalleleri birleştirme adı altında tarih katliamı yapılmasına karşı olduğumuzu kamuoyuna bir kez daha duyururuz. Uşak ve Kütahyada mahalle sayıları azaltıldı, Afyonkarahisarda bunu yapmalı diyenler, içinde bulundukları deryanın artık farkına varmalılar. Afyonkarahisar muhtarları, bu tarihi mirasa sahip çıkmaya dün olduğu gibi bugün de devam edeceklerdir dedi.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER