Türkiye

Türkiye-İran ilişkilerine bilimsel araştırma yapılacak -Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Erzurum Şubesi başkanlığındaki heyet, İranda incelemelerde bulundu -Temaslar sonunda iki ülke arasındaki ticari sorunlar ve gümrük pr


ERZURUM (A.A) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Erzurum Şubesi başkanlığındaki heyet, İranda incelemelerde bulundu.
     MÜSİAD Erzurum Şubesi Başkanı Mustafa Güvenli, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Biber ile bazı Erzurumlu iş adamları, İran temasları kapmasında iki ülke arasında ticari ve sosyal ilişkilerin güçlenmesine yönelik görüşmelerde bulundu.
     İlk olarak Tebriz Ticaret Odasını ziyaret eden heyeti, oda başkan yardımcısı Parviz Koleini, Aras Serbest Ticaret ve Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sadegh Najafi karşıladı.
     Koleini, ziyarette yaptığı konuşmada, Erzurum heyetini İranda görmekten mutlu olduğunu belirterek, iki ülke arasında işbirliğinin artmasını istediklerini ifade etti.
     MÜSİADın bu konuda önemli bir adım attığına dikkati çeken Najafi, MÜSİAD Tebriz-Erzurum arasında uçak seferleri başlaması için çeşitli girişmelerde bulundu. Umarız bu girişim sonucu Erzurum-Tebriz arası uçak seferleri başlar ve her iki ülkenin insanı, ticari ve turistik geziler için karşılıklı gidip gelirler. Umarız ki Erzurum ile ticaretimiz daha da iyileşir dedi.
     Najafi de İranın en büyük serbest bölgesinin Aras Serbest Bölgesi olduğuna dikkati çekerek, Arasta yatırım için müteşebbislerden 20 yıl vergi alınmamaktadır. Bu yüzden biz yatırımcıları buraya davet ediyoruz diye konuştu.
     MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli de Erzurumdan İrana uçak seferleri düzenlenmesi konusunda her iki ülkenin yetkilileriyle görüştüklerini, ancak istenen sonuca ulaşamadıklarını ifade etti.
     Erzurum ve İranın geçmişte birbirleriyle ticaret yaptığını ifade eden Güvenli, Erzurumda bir semte de Tebriz kapısı adı verildiğini belirterek, yıllardır iki kent arasındaki ilişkilerin bir türlü arzu ettikleri noktaya gelmediğini söyledi.
     Güvenli, iki kent arasındaki ticaretin gelişmesini arzu ettiklerini, bugüne kadar ticaretin arzu edilen noktaya gelememesinin nedenlerini araştıracaklarını ifade ederek, Bu bilimsel çalışma önemli adımların atılmasına vesile olacaktır. Türkiye İranın Batıya açılan kapısıdır. MÜSİAD özellikle İslam dünyasının ticaretinde önemli bir köprü vazifesi üstlenmiş durumdadır. İslam dünyasının gelecekteki ticaretinde MÜSİADın çok güçlü bir altyapısı olacaktır dedi.
     İran ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin istenilen seviyeye ulaşması için üzerlerine düşen görevi yapacaklarını belirten Güvenli, Atatürk Üniversitesi ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin destekleriyle ticari sorunlar ve gümrük konusu bilimsel metotlarla incelenecek. Elde edilen veriler ışığında bir yol haritası çizeceğiz. İlk kez uygulanacak olan bu yöntemle ticari meseleler tamamıyla ortadan kalkacak diye konuştu.
    
     -İki ülke arasındaki ticari ilişkiler bilimsel araştırılacak-
    
     Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz da Tebriz ile güçlü bir ticaret yapılması yönünde beklentilerinin olduğunu ifade etti. Tebriz ile iş yapma arzusunun bazı sorunlardan dolayı ertelendiğini anımsatan Korkmaz, şöyle devam etti:
     İş yapma isteği bir türlü uygulamaya geçemiyor. Sebeplerini bilmediğimiz bu konuyu netleştirmek için bilimsel araştırma yapmalıyız. Akademik programda 7 İranlı öğrenci var. Bunların 4ü doktora, 3ü de yüksek lisans öğrencisi. Bir gerçek var, o da şudur. Ticaret iki ülke arasında istenilen seviyede değildir. Önce sorunları tespit etmemiz lazım. Un var, şeker var ama helva yapamıyoruz. Helva yapamamamızın sebebini araştırmak gerekiyor. Biz de öğrenim gören İranlı öğrencilerimizi Tebrize gönderip araştırma yaptıracağız. Arkadaşlarımız, ticaret hukuku ve iktisat konusunda bilimsel araştırmalar yapacak. Türkiye ve İran arasındaki ilişkiler arzu edilen seviyede değil- Bu sorunun yanıtını arayacaklar. Tespit edilen sorunlara çözüm önerileri sunulacak. O bakımdan Atatürk Üniversitesi olarak üzerimize düşeni yapacağız.
     Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Biber de İrandaki üniversiteler arasında eğitim işbirliğinin yapılacağı müjdesini verdi. Eğitim kurumunun kapılarının İranlı iş adamlarına açık olduğunu anlatan Biber, Kurduğumuz merkezi araştırma laboratuvarında gıda, toprak ve petrol ürünleri analizleri yapıyoruz. Bu laboratuvarımızdaki imkanları İranlı iş adamları rahatlıkla kullanabilirler. Önümüzdeki yıllarda İrandaki üniversitelerle işbirliği yapıp anlaşmalar imzalayacağız. Bunun için önemli bir seviyede eğitim ve akademik düzeyde anlaşmalar planlıyoruz. İrandan lisans, master ve doktora düzeyinde öğrenciler alacağız dedi.
    
     -Heyetin Tebriz Valisi Ahmad Ali Reza Beigiyi ziyareti-
    
     Güvenli ve beraberindekiler daha sonra Tebrizi Ahmad Ali Reza Beigiyi ziyaret etti.
     Vali Beigi, iki ülkenin yüreklerinin birbirine çok yakın olduğuna dikkati çekerek, İslamiyet uygarlığının daha gelişmesini istiyoruz. Zulümle dolu dünyada birbirimize çok yakın olmamız ve Allaha tevekkül etmemiz lazım diye konuştu.
     Gümrüklerde yaşanan sorunlara da dikkati çeken Vali Beigi, şunları kaydetti:
     Biz Gümrükte yaşanan sorunları bertaraf etmeye çok uğraştık. İş adamlarımız tırlar ve arabalarımız çok sıkıntı çekiyor. Tır ve araçlar 4-5 gün gümrükte bekliyorlar. Türkiye gümrüğünün bu işin çözümü için gayret göstermesi lazım. Ayrıca ülkemizde geçtiğimiz aylarda bir talihsiz deprem meydana geldi. Bu deprem sonrası yıkılan köylerin enkazı kaldırıldı. 5000 bin metrekare alana yeni 11 bin 500 konut ve yerleşim yerleri inşa ediyoruz. Burada kullanılacak birçok malzeme Türkiyeden satın alınıyor.
     Vali Beigi, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürke de selamlarını iletti.
     Güvenli ise iki ülkenin kökten gelen bir bağ bulunduğuna işaret ederek, Zayıflayan bağların gelişmesi için çalışıyoruz. Biz bundan sonra İpek Yolunun iki önemli kavşağı Tebriz ve Erzurum arasındaki ticari ve sosyal ilişkilerin güçlenmesini istiyoruz dedi.
     Rektör yardımcıları Korkmaz ve Mehmet Biber de Tebriz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Perviz Ajidiyi ziyaret ederek, Erasmus Programı ile üniversiteler arası öğrenci değişimi konusunu görüştü.
     Ziyaretler sonunda iki ülke arasındaki ticari sorunlar ve gümrük problemlerinin bilimsel araştırmalarla incelenmesi kararlaştırıldı.
    
     Muhabir: Selahattin Kaçuru
     Yayıncı: Emine Konuk

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER