Türkiye

Türkiye-ABD İş Birliği Günler Eskişehir Buluşması -ABDnin Ankara Büyükelçisi Ricciardone: -ABD Hükümeti, stratejik olarak işletme fırsatları için dünyayı gözden geçirmiştir ve yapılan pek çok araştırma sonrasında Türkiyeyi, tica


ESKİŞEHİR (A.A) - ABDnin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, ABD Hükümeti, stratejik olarak işletme fırsatları için dünyayı gözden geçirmiştir ve yapılan pek çok araştırma sonrasında Türkiyeyi, ticaret ve yatırım bakımından en yüksek 7 ülkeden biri olarak belirlemiştir dedi.
     Ricciardone, Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneğince (ESİAD) kentteki bir otelde düzenlenen Türkiye-ABD İş Birliği Günleri Eskişehir Buluşması etkinliğinde yaptığı konuşmada, 1990lı yılların ortalarında Organize Sanayi Bölgesinde incelemeler yapmak üzere geldiği Eskişehirin büyüyüp geliştiğini görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.
     Türkiye ile ABD arasında ticaret ve yatırım anlamında çok ciddi bir potansiyel bulunduğuna dikkati çeken Ricciardone, bu durumun, iki ülkenin büyük iş adamları ve sivil toplum kuruluşlarının baş başa vermesiyle daha da artacağına inandığını bildirdi.
     ABDnin, Eskişehiri oldukça önemli bir konumda gördüğünü dile getiren Ricciardone, şöyle devam etti:
     Hükümetlerimiz birlikte çok çalıştığı ve özel sektör giderek daha önemli hale geldiği için iki ülke arasında ticaret ve yatırım konusunda atılımlar yapılmaktadır. Başkanımız Barack Obama, 2009un nisan ayında Türkiyeye geldiğinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ticaret ve iş birliği konularında görüşmüştü. Bunun aynı zamanda savunma konusunda da yansımaları olmuştur. Başkanımızın ziyaretinden sonra ABDnin Türkiyeye ihracatı yüzde 65, Türkiyenin ABDye ihracatı da yüzde 75 artış göstermiştir. Bu konuda çalışmak istiyoruz. Başkanımızın ikinci döneminde bunu daha fazla zorlamaya karar verdik. Ticaretimizi iki katına çıkarabilir miyiz- diye çalışmalar yapıyoruz. Türkiyenin, dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girme azmi ve 2023 yılına kadarki hedeflerini takdir ediyoruz. Yatırım bakımından iki taraflı ilerlememiz gerekmektedir.
    
     -Yolumuzdaki bütün engelleri kaldırmak istiyoruz-
    
     Türkiyede 200 dolayında ABDli şirketin faaliyet gösterdiği bilgisini veren Ricciardone, şirketlerin sayısının 2007den itibaren önemli oranda artış gösterdiğini anlattı.
     Ricciardone, ABDnin büyük firmalarının Türkiyeye gelmesini istediklerine işaret ederek, Türkiyeye geldiğimden bu yana son iki yıldır bazı büyük firmalarımız buraya geldi. Bu durum, yüksek kaliteli ABD firmalarının Türkiyede daha fazla iş yapmak istediğini, Türkiyeyi keşfetmek istediğini göstermektedir diye konuştu.
     Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin geçmiş yıllara oranla daha karlı olduğunu söyleyen Ricciardone, şunları kaydetti:
     Sadece ABD, Türkiyeye gelmiyor. Tabiri caizse Türkiye de ABDyi ele geçiriyor. Bu başarıları da kutlarım. Türkiye ile ABDlileri bir araya getiren pek çok dernek ve iş birliği forumu var. Bütün bu kurum ve kuruluşlar, iş yapmayı kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Bu konuda yolumuzdaki bütün engelleri kaldırmak istiyoruz. ABD Hükümeti, stratejik olarak işletme fırsatları için dünyayı gözden geçirmiştir ve yapılan pek çok araştırma sonrasında Türkiyeyi, ticaret ve yatırım bakımından en yüksek 7 ülkeden biri olarak belirlemiştir. Bunların arasında Avrupadaki tek ülke, Türkiyedir. ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında ticaret ve yatırım ortaklığını nasıl artırabiliriz- diye düşünürken ABD şunun farkında; Türkiye, Gümrük Birliği anlaşmasıyla beraber Avrupanın bir parçasıdır.
     Ricciardone, ABD ile Eskişehirdeki büyük firmaların temsilcilerini, ABDde bir araya getirmeyi ve Eskişehirin ABDde tanıtımını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
     Etkinliğe, ABDnin Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Michael Lally, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, ESİAD Başkanı Aydın Bandırma ile çeşitli firmaların temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER