Tutuklu çocuk ve gençler, görme engelli

Tutuklu çocuk ve gençler, görme engelli akranları için kitap okudu -Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı ile Bergama M Tipi Ceza İnfaz Kurumunun Sabancı Vakfı tarafından desteklenen projesi kapsamında 48 tutuklu çocuk ve genç, görme engelli a


İZMİR (A.A) - Senem Yazıcı - Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) ile Bergama M Tipi Ceza İnfaz Kurumunun Sabancı Vakfı tarafından desteklenen projesi kapsamında 48 tutuklu çocuk ve genç, görme engelli akranları için kitap okudu.
     Görme engelli çocuklar için sesli kitap üretilmesini ve suça itilmiş çocuk ve gençlerin bu yolla gelişimine katkı sağlamasını amaçlayan proje, hem okuyana, hem de okunana katkı sağladı.
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sabancı Vakfının tarafından deteklenen projenin ilk aşamasında Bergama M Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan 12-18 yaş arasındaki 48 gönüllü, İzmir Devlet Tiyatrosunda görevli 10 sanatçıdan okuma ve diksiyon eğitimi aldı.
     Çocuk ve gençler, tiyatroculardan aldıkları 10 dersin ardından tutukevinde kurulan okuma kabininde çalışmalara başladı. Okuma süreci devam ederken tutuklu çocuk ve gençler aynı zamanda uzmanlar tarafından verilen kişisel gelişim seminerlerine katıldı. Gençler, aldıkları eğitimi kullanarak, çocuk klasikleri ve kişisel gelişim konulu 50 kitabı görme engelli akranları için seslendirdi.
     Proje sonunda Keşanlı Ali Destanını okuma tiyatrosu olarak hazırlayan tutuklu çocuk ve gençler, bunu arkadaşlarına ve uzmanlara sundu.
    
     -Hem okuyana hem okunana katkı sağladı-
    
     TÜRGÖK Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Yazgan, fikri temeli Nisan 2011de atılan proje kapsamında gönüllülerin ve uzmanların onlarca kez İzmir-Bergama arasında mekik dokuduğu, projeye katılan herkesin çok yorulduğunu ancak alınan sonucun bu yorgunluğu unutturduğunu anlattı.
     Projenin en güzel yönünün kendileri için okuma yapılan çocuklar kadar, okuma yapanlara da katkı sağlaması olduğunu vurgulayan Yazgan, Ödül alan bu projemizde, hem görme engelli çocuklarımız yeni kitaplara kavuştu, hem de tutukevindeki çocukların rehabilitasyonuna büyük katkı sağlandı. Çocukların kitaplara ilgisi arttı, okuma alışkanlıkları, özgüvenleri gelişti. Tutukevindeki kütüphaneye ilgi arttı ve çocuklar yeni kitaplar talep ettiler diye konuştu.
     Yazgan, bilgisayar korsanlığı suçundan Bergama M Tipi Ceza İnfaz Kurumunda kalan bir gencin tahliyesinin ardından TÜRGÖKle iletişime geçerek gönüllü okumalara devam etmek istediğini ifade etti.
    
     -Projeye katılan tutuklu çocuk ve gençlerin görüşleri-
    
     Gönüllü okuma yapan tutuklu çocuk ve gençlerin proje için hazırlanan kitapçığa yazdıkları ise etkinliğin amacına ulaştığını gösteriyor.
     Tutuklu gençlerden biri, duygularını Bu projede gönüllü olmak öncelikle bana kitap okumayı sevdirdi. Bu şekilde buradan bile bir faydamız olduğu için çok mutluyum. Bu projeye başladığımızdan beri kaç kitap bitirdiğimi hatırlamıyorum. Tahliye olduktan sonra TÜRGÖKte gönüllü olacağım şeklinde ifade etti.
     Başka tutuklu bir genç ise projeyi şöyle değerlendirdi:
     Bana (Görme engelliler için sesli kitap okur musun-) dediler. Önceleri çok gereksiz gördüm. Zaten cezaevindeyim, başka işim mi yok dedim. Sonra ilk kitabı okumaya başlayınca düşüncelerim de değişti. Kelime hazinem gelişti, okumam güzelleşti. İnsanların önünde sahneye çıkıp birşey okuyamazdım artık yapabiliyorum. Manevi huzura kavuştum. Özgüvenim geldi. Bu kadar büyük etki yaratacağını bilmiyordum.
    
     Muhabir: Senem Yazıcı / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Tutuklu çocuk ve gençler, görme engelli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER