UİBden 1 milyar 620 milyon dolar

UİBden 1 milyar 620 milyon dolar ihracat -UİB Koordinatör Başkanı Gençoğlu: -Döviz kuru politikasındaki seyir ihracatı zorlaştırıyor. Avro Bölgesine yapılan ihracatlarda maliyetlerin kurtarılması ve karlılığının sürdürülmesi içi


BURSA (A.A) - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kanalıyla Ocak ayında yapılan ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 1,28lik düşüşle 1 milyar 619 milyon 952 bin dolar olarak gerçekleştiği bildirildi.
     UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesinin lokomotifinin ihracat olduğunu belirtti.
     İhracata dayalı üretim için ihracatçının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Gençoğlu, ihracatçıların en önemli sorunlarının başında enerji maliyetleri, döviz kurları ile hammadde ve ara malı fiyatlarının geldiğini kaydetti.
     Gençoğlu, gerek global krizler gerekse maliyetlerin yüksekliği nedeniyle ihracatta karlılığın ciddi oranda düştüğünü ifade ederek, uzun süre kar edemeyen şirketlerin ihracatta istenen sonuca ulaşamayacağını, dolayısıyla ülke ihracatının bundan olumsuz etkilenebileceğini ifade etti.
     Karlılıkların artması için hem devletin hem de şirketlerin yapması gereken şeyler olduğunu vurgulayan Gençoğlu, Yapılan araştırmalara göre, ihracatçılarımızın öncelikli sorunları arasında başta, yüzde 64,4 ile enerji maliyetleri, yüzde 54,3 ile döviz kurları ve yüzde 48,9 ile de hammadde ve aramalı fiyatları geliyor dedi.
     Gençoğlu, ihracatçı için en önemli göstergelerden biri olan dövizdeki hareketliliğin sürdüğüne dikkati çekerek, Döviz kuru politikasındaki seyir ihracatı zorlaştırıyor. Avro Bölgesine yapılan ihracatlarda maliyetlerin kurtarılması ve karlılığının sürdürülmesi için döviz sepetinin 2,20 seviyesinin altına inmemesi gerekir görüşüne yer verdi.
     İhracata dayalı yatırımların desteklenmesi gerektiği çağrısında da bulunan Gençoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) bu konudaki önerilerini içeren bir rapor hazırladığını belirtti.
    
     -Ocak ayı ihracat rakamları-
    
     UİB Koordinatör Başkanı Gençoğlunun verdiği bilgiye göre, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ocak ayında 1 milyar 329 milyon 960 bin dolarlık ihracat yaptı. OİBin 1 Şubat 2012 ile 31 Ocak 2013 tarihleri arası geriye dönük bir yıllık ihracatı ise yüzde 8,25 oranında değer kaybederek 16 milyar 781 milyon 773 bin dolar oldu.
     Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) Ocak ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 23,90lık artış göstererek, 109 milyon 68 bin dolar olarak gerçekleşti. UTİBin geriye dönük bir yıllık toplam ihracatı da yüzde 10,32 artarak 1 milyar 231 milyon 500 bin dolara yükseldi.
     Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (UHKİB) ihracatı ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 35,60 artışla 48 milyon 148 bin dolara ulaştı. UHKİBin son bir yılık ihracatı ise yüzde 1,19 düşüşle, 508 milyon 333 bin dolar olarak gerçekleşti.
     Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliğinin (UMSMİB) Ocak ayı ihracatı ise 13 milyon 935 bin dolara ulaşarak, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,17 oranında arttı. UMSMİB, son 12 ayda toplam ihracatı yüzde 3,20 artırarak 189 milyon 991 bin dolar oldu.
     Ocak ayında ihracatı yüzde 9,38 oranında artan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 6 milyon 64 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. UYMSİBin son 1 yıllık ihracatı ise yüzde 12 düşüşle 94 milyon 507 bin dolar oldu.
     UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve diğer başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,74lük düşüşle 112 milyon 745 bin dolar oldu.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber UİBden 1 milyar 620 milyon dolar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER