Uluderedeki olay

Uluderedeki olay -Diyarbakır Barosu Başkanı Elçi: Bu günlerde bu olay daha bir önem arz etmektedir -İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Sorumlusu Emme Sinclair-Webb: -Yakın zamanda adli soruşturmanın sonuçlanmasını bekliyoruz


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Uluderedeki olayla ilgili, Bu günlerde bu olay daha bir önem arz etmektedir dedi.
     Uluderedeki olayda yakınlarını kaybedenlere destek amacıyla Diyarbakır Barosu, Mazlum-Der ve İnsan Hakları Derneği şubelerinin yöneticileri ile İnsan Hakları İzleme Örgütünün Türkiye Sorumlusu Emme Sinclair-Webb ortak basın toplantısı düzenledi.
     Baro Başkanı Tahir Elçi, yaptığı konuşmada, Uludere olayıyla ilgili adli makamların çok daha titiz, hızlı, objektif ve kamuoyunu tatmin edecek şekilde hızlı bir soruşturma yürütmelerini beklediklerini söyledi.
     Adli makamların geçen bir yıl içerisinde gerekli, etkili, hızlı, tarafsız ve adil bir soruşturma yürütmediklerini ileri süren Elçi, şöyle konuştu:
     Mağdur taraf ve mağdur avukatları soruşturmaya gizlilik kararı nedeniyle katkı sunamamaktadır. Dosyadaki bilgi ve belgelerin mağdur tarafı ve avukatlarının incelemesine kapatılması nedeniyle bizler bu soruşturma dosyasında ne tür deliller bulunduğunu, ne tür araştırmalar yapıldığını, hangi makamların beyanlarının alındığını, bu olayda sorumluluğu olan yüksek düzeyli askeri ve idari makamlarının beyanlarının alınıp alınmadığını bilmiyoruz. Dolayısıyla soruşturmanın gerçekten adil, tarafsız ve objektif bir biçimde yürütüldüğü konusunda ciddi endişelerimiz bulunmaktadır.
     Dosyadaki hukuka aykırı kısıtlama kararının biran evvel kaldırılması gerektiğini savunan Elçi, Bu günlerde bu olay daha bir önem arz etmektedir diye konuştu.
    
     -Emme Sinclair-Webb-
    
     İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Sorumlusu Emme Sinclair-Webb ise geçen yıl Haziran ayında olayın meydana geldiği Gülyazı köyünde bir araştırma yaptıklarını ve mağdur ailelerle görüştüklerini söyledi.
     Diyarbakırda soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısıyla da bir görüşme yaptıklarını ifade eden Sinclair-Weeb, kendilerine özel bir bilginin verilmediğini belirtti.
     Bugüne kadar şeffaf ve etkin bir soruşturma görmediklerini iddia eden Sinclair-Webb, şunları söyledi:
     Bu davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) gitme ihtimali var. Çünkü bugüne kadar soruşturma etkili bir şekilde sürmedi, yavaş gidiyor ve henüz sonuçlanmadı. Şeffaf bir süreç değil... Meclis soruşturma alt komisyonunun henüz bir açıklama yapmaması, o da ayrı bir sorun. Bu durumun nedeni ya Meclis komisyonlarının etkisiz olduğu ya da yeterince yetkilendirilmemesinden kaynaklı olduğudur. Uluslararası kuruluşlar özellikle Uludere olayına çok büyük bir ilgi gösteriyor. Örneğin, Ekim 2012deki Avrupa Komisyonu İlerleme Raporunda bu olay çok yer aldı. Olayı takip etmeye devam edeceğiz ve en yakın zamanda adli soruşturmanın sonuçlanmasını bekliyoruz.
     Mazlum-Der Şubesi Başkan Yardımcısı Seher Akçınar Bayar ise olayın failleri açığa çıkana kadar öfkelerinin dinmeyeceğini belirtti.
     Olayda oğlunu kaybeden Zeki Tosun da devletten sadece adalet istediklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Ahmet Kaplan - Cihan Eser / İbrahim Yakut
     Yayıncı: Murat Taydaş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER