Ulusal Siyaset Bilimi Kongresi 2012

Ulusal Siyaset Bilimi Kongresi 2012 -Prof. Dr. Ergun Özbudun: -Türkiye er veya geç demokratik standartlara daha uygun bir anayasaya kavuşacaktır. Bu, bu dönemde mi olur, bundan sonraki dönemlerde mi olur, onu şu anda kestirmek güç


DENİZLİ (A.A) - İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, Türkiye er veya geç demokratik standartlara daha uygun bir anayasaya kavuşacaktır. Bu, bu dönemde mi olur, bundan sonraki dönemlerde mi olur, onu şu anda kestirmek güç dedi.
     Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından düzenlenen Ulusal Siyaset Bilimi Kongresi 2012 - (USİB12), PAÜ Kongre Kültür Merkezinde başladı.
     Kongre, Prof. Dr. Ergun Özbudunun Siyaset Bilimi Açısından Anayasa Yapım Süreci konulu sunumuyla başladı.
     Özbudun, Türkiyenin çok uzun zamandır yeni bir anayasa arayışı içinde olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, 1982 Anayasasının kabul edilmesinden itibaren başlayan yeni anayasa tartışmalarında çok sayıda taslak anayasa hazırlandığını ancak bunun gerçekleştirilemediğini söyledi.
     1921 Anayasası hariç, hiçbir anayasanın toplumu sadakatle temsil eden serbestçe seçilmiş kurucu meclisler veya yasama meclisleri tarafından yapılamadığını ifade eden Özbudun, 2011 seçimlerinden sonra meclisteki 4 siyasi partinin yeni bir anayasa yapılabileceğini kabul ettiğini hatırlattı.
     Bu amaçla TBMMde Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulduğunu belirten Özbudun, komisyonun çalışma esasını belirlerken yüksek bir çıta koyarak oy birliği kuralını benimsediğini, bunun da çalışmaları zorlaştırdığını belirtti.
     Dünyadaki hiçbir anayasanın yüzde 100 mutabakatla hazırlanmadığına dikkati çeken Özbudun, yeni anayasa yazım çalışmalarında ilk 6 ay farklı kesimlerin görüşlerinin alındığını, ikinci 6 ayda ise yazım sürecinin başladığını söyledi.
     Özbudun, şu anda taslak anayasada temel haklara ilişkin bölümün yazımının bittiğini, yeni yasamayla ilgili bölümün ise görüşülmesine başlandığını belirterek, Yeni anayasa yazımında temel haklara ilişkin 45-46 maddeden ancak 17si üzerinde bir yazım birliği sağlandı. Vatandaşlık, anadilde eğitim, din-devlet ilişkilerinin düzenlenmesi gibi birtakım temel sorunlarda ciddi görüş ayrılıkları yaşanıyor. Uzlaşma komisyonu çalışmaları bu nedenle tıkanma noktasına gelecek gibi görünüyor diye konuştu.
     Özbudun, şöyle devam etti:
     Peki, bu noktadan sonra bir B planı olabilir mi, başka stratejiler izlenebilir mi- Yani 4 partinin ittifakı değil, 2li, 3lü ittifaklar denenebilir mi- Tabii 2li, 3lü ittifaklar derken, taraflardan birinin meclis aritmetiği itibariyle AK Parti olması zarureti var. Sayın Başbakan son günlerdeki bir beyanında, Komisyon çalışmaları sonuçsuz kalırsa biz yolumuza devam ederiz, isterlerse CHPyle veya MHP ile birlikte yolumuzu sürdürürüz beyanında bulundu. Burada dikkat çekici bir nokta BDPnin buna dahil edilmemiş olması. İkili, üçlü ittifaklar, başka ülkelerin anayasa yapım süreçlerinde de kullanılmış bir yöntem. Hatta değişken, alternatif ittifaklar da mesela İspanya anayasasının yapımında kullanılmış. İkili uzlaşmalarda AK Parti-MHP işbirliği, Kürt sorununda hiçbir ciddi anayasal adımın atılmaması anlamına gelir. AK Parti-CHP işbirliği ise, iki partinin din ve devlet ilişkilerinin düzenlenmesi konusundaki hayli farklı görüşleri nedeniyle çok kolay bir şey değil. Türkiye er veya geç demokratik standartlara daha uygun bir anayasaya kavuşacaktır. Bu bu dönemde mi olur, bundan sonraki dönemlerde mi olur, onu şu anda kestirmek güç. Fakat Türkiyenin 60 küsur yıllık demokratik deneyimi var. Evet, bu deneyimi, askeri kesintilere uğramıştır, ara rejimlere maruz kalmıştır. Ama 60 küsur yıl sonra demokrasisini hala yüksek standartlarda pekişmiş bir demokrasi düzeyine yükseltememiş olmak, Türkiye bakımından bir ayıptır.
     Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcının da açılışına katıldığı kongrenin 2 gün süreceği belirtildi.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Mustafa Yıldırım
     Yayıncı: Ogün Duru
<< Önceki Haber Ulusal Siyaset Bilimi Kongresi 2012 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER