Uluslararası Kadın Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı

Uluslararası Kadın Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı -Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Attar: -"Kadına yönelik şiddet insan hakları ve özgürlük ihlalidir"


GİRESUN (A.A) - Giresun Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜKAM), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ile Birleşmiş Milletler Türkiye Komitesi ve UNESCOnun işbirliğinde organize edilen "Uluslararası Kadın Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı" başladı.
     İki gün sürecek çalıştayın açılışı, Güre Yerleşkesi Konferans Salonunda, yurt içinden ve yurt dışından 45 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirildi.
     Program, üniversitenin Devlet Konservatuvarı tarafından hazırlanan müzik dinletisi ile başladı.
     Rektör Prof. Dr. Aygün Attar, yaptığı konuşmada, sempozyuma ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.
     "Kadına yönelik şiddet insan hakları ve özgürlük ihlalidir" diyen Attar, şunları kaydetti:
     "Kadınların toplumsal ve ekonomik yaşamda yerlerini alma haklarından çeşitli biçimlerde yoksun kalmalarına, fiziksel ve ruhsal sağlık sorunları yaşamalarına sebep olmaktadır. Şiddet küresel düzeyde bir sorundur. Coğrafi sınır, ekonomik gelişmişlik ve öğretim düzeyine bakılmaksızın tüm dünyada ve kültürlerde son derece yaygın görülen bir olaydır. Aile içinde kadına yönelik şiddet, her yaştan, her öğrenim ve gelir düzeyinden, bekar, boşanmış, evli her ülkeden kadının gerçeğidir."
    
     -Kadınların toplumsal alanda yer edinmesi-
    
     Attar, kadınların toplumsal alanda kendisine yer edinmesinin ve öneminin artmasının, kadına yönelik ayrımcılığın ve şiddetin önüne geçmede en önemli basamaklardan biri olduğunu vurguladı.
     Attar, şöyle devam etti:
     "Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa ilişkin mevzuatın uluslararası standartlar bağlamında yorumlanması, var olan yasal düzenlemelerin uluslararası standartlara ulaştırılması, kadınlara yönelik eğitim ve araştırma projelerinin yürütülmesi, kadınlara karşı her türden ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi ile uygulanmasına katkıda bulunmak ve bu bilincin sürdürülebilir kılınmasını sağlamak amacıyla Giresun Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi bu sempozyumu ve sanat çalıştayını gerçekleştirmektedir."
     UNESCO Cinsiyet Eşitliği Departmanı Müdürü Saniye Gülser Corat ise dünyada 800 milyon okuma ve yazma bilmeyen insan olduğunu belirterek, bunun 4te 3ünü kadınların oluşturduğunu anlattı.
     Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva da günümüzde kadın hakları konusunda tamamen çözüme ulaşmış ve kadınların sorunlarını ortadan kaldırmış bir devlet henüz görmediğini savundu.
     Etkinlik, akademisyenlerin sunumu ile devam etti.
    
     Muhabir: Eyüp Elevülü
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Uluslararası Kadın Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER