Un sanayicilerinin gıda krizine bakışı

Un sanayicilerinin gıda krizine bakışı -TUSAF Başkanı Özmen: -ABDdeki kuraklık olayı, dünyaya çok sert servis yapılıyor. Mısır, soya, buğday üretimde anormal bir düşüş yok -Fiyatlar kağıt üzerinde yükseliyor. Yansıtıldığı g


GAZİANTEP (A.A) - Zeynep Yücetaş - Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, dünyada kuraklık nedeniyle hububat üretiminde anormal düşüşler olmadığını belirterek, Fiyatlar kağıt üzerinde yükseliyor. Yansıtıldığı gibi dünyada çok kötü bir tablo yok. Dışarıdaki gelişmelerin tamamen spekülasyon olduğunu, bir müddet sonra normal seyrine döneceğini düşünüyorum dedi.
     Erhan Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada hububat üreticisi ve ihracatçısı ülkelerin ABD, Avustralya, Kanada, Rusya, Kazakistan, Ukrayna ile AB ülkeleri olduğunu, bu ülkelerin ihtiyaçlarının çok üzerinde üretim yaptığını ve dünya hububat ticaretini yönettiğini söyledi.
     Özmen, Dünyada geçen yıl 695 milyon ton buğday üretilmiş. Bu yıl 30 milyon ton gerileyerek 665 milyon tona düşmüş. Tüketim de geçen sene 689 milyon tondu, bu sene 682 milyon ton tahmin ediliyor. 200 milyon ton devir stoku var. Devir stoku 190 milyon tona düşecek, olay bu kadar dedi.
     Bir önceki yıl dünyada müthiş bir buğday üretimi olduğu için bu yılki düşüşü çok makul bulduğunu ifade eden Özmen, şunları kaydetti:
     Dünya gündemine bomba gibi düşen ABDdeki kuraklık olayı, dünyaya çok sert servis yapılıyor. Mısır, soya, buğday üretimde anormal bir düşüş yok. Tabii borsalar bunu çok ciddi şekilde bedellendiriyor. Artık dünya spekülasyonu çok iyi yapıyor. Önce üretim rakamları çok şişirildi, sonra kuraklık haberleri çok sert şekilde servis yapıldı. Üretim rakamları çok mu geriledi- Rakamlara bakıyorsunuz yüzde 3-5ler, maksimum yüzde 10lar seviyesinde revize ediliyor. Sonuçta baktığınızda ne dünyaya yetmeyecek bir buğday rakamı var ne de dünya bir hububat noksanlığıyla karşı karşıya kalacak.
     Tarımsal emtia fiyatlarının borsada kağıt üzerinde yükseldiğini ileri süren Özmen, Son 7 ayda buğday yüzde 50, mısır yüzde 90 yükseldi deniliyor. Bu fiyatlardan alan da yok satan da yok. Çünkü bu fiyatlar şişirilmiş, kağıt üzerinde gelişen fiyatlar. Böyle yansıtıldığı gibi dünyada çok kötü bir tablo yok. Dışarıdaki gelişmelerin tamamen spekülasyon olduğunu, bir müddet sonra normal seyrine döneceğini düşünüyorum diye konuştu.
     Özmen, hububatta spekülasyon yapılmasının bedelini ithalatçı konumundaki gelişmekte olan ülkelerin ödediğine dikkati çekti.
     Türkiyenin geçen yıl 21,8 milyon ton buğday üretimi gerçekleştirdiğini, un ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında dünya ikincisi olduğunu hatırlatan Özmen, iç tüketimine yeterli buğdayı üreten Türkiyenin un ve makarna sanayicilerinin ihtiyacını karşılamak için yıllık 4 milyon ton buğday ithal ettiğini bildirdi.
     Türkiyenin çok akıllıca hareket ederek bu yıl müdahale alım fiyatlarını 16 Haziranda açıkladığını ifade eden Özmen, şunları söyledi:
     Böylece piyasadaki fazla buğdayların Toprak Mahsulleri Ofisine yönlendirilmesini sağladı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bir ay evvel müdahale alım fiyatlarını açıklaması ve bugün stoklarının 2 milyon 300 bin tona çıkması Türkiyenin elini güçlendirdi. Özellikle buğdayla ilgili spekülatif hareket bekleyen düşüncelerin önünü tıkadı, ihracatçı ülkelerin Türkiyeye pahalı fiyattan buğday satarız beklentisini boşa çıkardı.
    
     -Yıl sonu un ihracatı hedefi 2 milyon ton-
    
     Un sanayicileri için buğdayda istikrarlı piyasanın önemini vurgulayan TUSAF Başkanı Özmen, Türkiyenin yıl sonunda 2 milyon ton un ihraç ederek 1 milyar dolarlık ihracat geliri elde etmeyi hedeflediğini kaydetti.
     Özmen, Artık iklim değişiklikleri çok sert yaşanıyor. Dünyadaki spekülasyonlar da göz önünde bulundurularak her zaman TMOnun 2 milyon ton buğday stokunun üzerinde hareket etmesi lazım. Ayrıca dünya iyi analiz edilerek Türk çiftçisi ekime yönlendirilmelidir dedi.
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Un sanayicilerinin gıda krizine bakışı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER