Üniversitede mucize yemiş yetiştiriyorlar

Üniversitede mucize yemiş yetiştiriyorlar -Mucize yemiş olarak da adlandırılan ve birçok hastalığın önlenmesinde etkili olan güz yemişi, OMÜ Ziraat Fakültesi uygulama sahası ile yöredeki iki ayrı alanda yetiştiriliyor -


SAMSUN (A.A) - Mehmet Kumcağız - Mucize yemiş olarak da adlandırılan ve birçok hastalığın önlenmesinde etkili olan güz yemişi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi uygulama sahası ile yöredeki iki ayrı alanda yetiştiriliyor.
     OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güz yemişiyle ilgili dünyada yapılan araştırmalarda, meyvenin içeriğindeki likopenin birçok kanser türünü önlediğinin belirlendiğini, kalp sağlığına da iyi geldiğini ortaya koyduğunu söyledi.
     Güz yemişinin Çin, Japonya, Amerika ve Güney Kore gibi ülkelerde Elaeagnus Umbellata adıyla bilindiğini, bu ülkelerde mucize yemiş veya sağlık yemişi olarak adlandırıldığını vurgulayan Çelik, yemiş içeriğindeki likopen maddesinin domatesten 17 kat fazla olduğunu ve bu maddenin kansere iyi geldiğini anlattı.
     Fakültelerinin uygulama sahası içinde ve bölgedeki iki ayrı alanda üretim sahaları oluşturduklarını dile getiren Çelik, Türkiyede yeni bir ürün olan ve içeriğindeki likopen maddesinin fazla olması nedeniyle birçok kanser türü ile kısırlığı önlemede etkili olan güz yemişini bölgemizde geliştiriyoruz dedi.
    
     -Kolesterolü düzenliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor-
    
     Çelik, güz yemişinin çok hızlı ve kolay yetişen bir bitki olduğunu, Karadeniz Bölgesinde gelişiminin başarıyla sürdürüldüğünü anlatarak, şöyle devam etti:
     Güz yemişinin meyvelerinin içeriğinde likopen maddesi bulunuyor. 100 gram taze domateste 3 miligram likopen varken güz yemişinin 100 gramında 57 miligram likopen bulunmakta. Antimikrobiyal olup bazı bakterilere karşı koyabilmekte. Prostat kanseri başta olmak üzere pankreas kanseri gibi birçok kansere yakalanma riskini azaltabilen güz yemişi, kolesterolü düzenleyebilmekte ve kalp kasları üzerine kolesterolün etkisini en aza indirebilmekte. Bağışıklık sistemini güçlendiren güz yemişi hücrelerin yenilenmesini sağlamakta. Güz yemişinin erkek kısırlığına da iyi geldiği bilinmektedir.
     Güz yemişinin eksi 40 dereceye kadar ve kurak koşullara dayanan bir yapısı bulunduğunu, Türkiyede alternatif ürünler içinde en kolay ve ekonomik yetiştirilebilecek bir meyve olduğunu anlatan Çelik, yemişin meyve suyu, reçel, jöle, sos, kuru meyve olarak tüketilebildiğini açıkladı.
     Prof. Dr. Çelik, bitkinin yaprak, kök ve çiçeklerinin ilaç sanayisinde de kullanıldığını ifade ederek, yaban yaşamdaki hayvanlar ve kuşlar için de iyi bir besin kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Üniversitede mucize yemiş yetiştiriyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER